PRZECZYTAJ PROSZĘ UWAŻNIE OPIS WYDARZENIA
Czas trwania:
24.10.2020 r. 9:00 – 18:00 i 25.10.2020 r. 9:00 – 18:00
Miejsce:
Wybierasz Ty! Szkolenie odbywa się w formie on-line
Cena:
600 zł – cena przy wpłacie do 1.10.2020 r.
800 zł – cena regularna
Osoby powtarzające szkolenie – 50 % ceny regularnej
„Podstawy dietetyki TCM” to intensywny dwudniowy kurs przeznaczony dla Wszystkich chcących rozpocząć swoją przygodę z medycyną chińską oraz dietetyką TCM. Kurs ten jest również dobrą okazją do utrwalenia wiedzy dla osób już pracujących ww. systemem. Kurs obejmuje część teoretyczną, w której zostaną omówione podstawowe zagadnienia dietetyki TCM oraz część praktyczną prezentującą zastosowanie teorii.
Szczególnie z kursu mogą skorzystać osoby chcące zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie jak i najbliższych. Spożywany przez nas średnio 3 razy dziennie pokarm w sposób ciągły oddziałuje na nas i powinien stanowić lekarstwo.
Celem kursu jest przede wszystkim uświadomienie uczestnikom jak ogromny wpływ na nasze zdrowie i codzienne samopoczucie posiada pożywienie oraz pokazanie podczas pracy z pacjentem w jak skuteczny i praktyczny sposób jesteśmy w stanie wykorzystać zalecenia medycyny i dietetyki chińskiej. Ponadto przedstawione zostaną zalecenia dietetyki zachodniej oraz TCM dla najczęściej spotykanych wzorców patologii.
Harmonogram kursu:
Część teoretyczna obejmująca:
– Czym jest medycyna chińska i jakie zastosowanie ma w naszych warunkach,
– Teoria Yin i Yang,
– Teoria Pięciu Przemian,
– Pięć podstawowych substancji,
– Energetyka obiegów czynnościowych narządów,
– Energetyka pożywienia wg TCM (termika, smak, kierunek działania, system narządów).
– Charakterystyka wybranych produktów spożywczych,
– Praktyczne zalecenia dotyczące dietetyki profilaktycznej wg TCM,
– Najczęściej spotykane wzorce patologii
Część praktyczna obejmująca:
– skrócona diagnoza pacjenta,
– zaproponowanie terapii i zaleceń dietetyki TCM dla pacjenta.
Będzie dużo teorii, ale równie dużo szczegółowych opisów produktów, przepisów wraz ze strategią działania, ciekawych produktów, ziół kulinarnych i dzikich roślin, zaleceń i wskazań, które każdy będzie mógł zacząć wdrażać tuż po zakończeniu szkolenia. Każdy uczestnik otrzymuje obszerny skrypt liczący ok. 250 stron!
Każdy z uczestników dostaje miesięczny dostęp do nagrania.
Zapisy: kontakt@taijitu.pl
Prowadzący: Piotr Łysoniewski
Dietetyk TCM, psychodietetyk, mgr inż. metalurgii AGH w Krakowie, który skutecznie przekuł swoją pasję do zdrowego i dobrego żywienia na doradztwo żywieniowe. Kucharz z kilkuletnim doświadczeniem w pracy zarówno w kuchni polskiej jak i orientalnej. W swej pracy posługuje się technikami zaczerpniętymi z Tradycyjnej oraz Klasycznej Chińskiej Medycyny i łączy je z kuchnią Pięciu Przemian, tak aby jedzenie nie tylko dostarczało pełni swych walorów smakowych, ale stanowiło lekarstwo dla naszego Ciała i Duszy. Swym nieprzeciętnym podejściem do jedzenia, pokazuje Światu, że pokarm może być jedną ze wspaniałych i skutecznych metod do samouzdrawiania na każdym poziomie, czego można doświadczyć na Jego warsztatach gotowania. Prócz dietetyki w swej pracy z pacjentem wykorzystuje akupunkturę, zioła, terapię wisceralną, pracę z nerwem błędnym, emocjami i traumą. Zafascynowany taoistyczną praktyką QiGong w linii Evy Wong.
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła