Logo podstawowe Taijitu
Szukaj
Close this search box.
Półkole czerwone 2

CHRZAN – NASZ NIEDOCENIANY, LOKALNY SUPERFOOD

KIEDY MAMY SEZON NA CHRZAN?

Co prawda sezon na wykopywanie chrzanu przypada latem, jednak jest on produktem kojarzonym również z wiosną i okresem Świąt Wielkanocnych. Ale tak naprawdę, jeśli chcesz zadbać o swoją odporność, warto go spożywać również w innych porach roku! Patrząc na właściwości chrzanu według medycyny chińskiej, jego zastosowanie w okresie przejściowym między zimą a wiosną również ma swoje uzasadnienie. Dlaczego?

ENERGETYKA CHRZANU WG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ

W medycynie chińskiej chrzan zalicza się do wąskiej grupy produktów o gorącej termice, co już powinno nas uczulić na jego rozważne stosowanie. Dokładając do jego gorącej termiki, właściwości smaku ostrego otrzymujemy produkt o silnym działaniu, który znajduje zastosowanie przy rozpraszaniu Zimna, Wilgoci (nawet i Śluzu), Wiatru. Chrzan swym działaniem poprawia krążenie Qi, tonifikuje Yang oraz obejmuje takie układy czynnościowe jak Płuca (na nie oddziałuje najsilniej), Śledziona, Żołądek, Pęcherz Moczowy i Nerki.

WŁAŚCIWOŚCI CHRZANU W ŚWIETLE NAUKI

Z punktu widzenia nauki zachodniej chrzan został bardzo dokładnie przebadany. Wnioski, jakie z tego wyciągnęliśmy, są bardzo ciekawe. Otóż:

Chrzan zawiera ponad 10-krotnie więcej glukozynolanów niż brokuły, więc nie potrzeba dużo chrzanu, aby na tym skorzystać.

Ponadto, jak donoszą naukowcy z Wydziału Nauk o Zwierzętach Cornell University:

Warzywa zawierające glukozynolany i ich pochodne wydają się pomagać w ochronie przed rakiem odbytnicy i jelita grubego, jednocześnie zwiększając aktywność kilku enzymów wątrobowych stosowanych w procesach detoksykacji. […] Glukozynolany zawarte w chrzanie, Armoracia rusticana, mogą zwiększyć odporność człowieka na raka i toksyny środowiskowe. Posiadają one silne właściwości przeciwutleniające i mogą być również stosowane do łagodzenia dolegliwości zatokowych i oddechowych. Glukozynolany działają również jako naturalne antybiotyki przeciwko różnego rodzaju infekcjom, ze względu na ich znaną toksyczność dla określonych bakterii i grzybów, jak również ich zdolność do zwiększenia przepływu krwi do zainfekowanego obszaru i szybszego usuwania produktów odpadowych z tego obszaru ciała.

NIE TYLKO KORZEŃ …

Wiemy, że chrzan posiada również dużą zawartość witaminy C, a oprócz korzenia mogą być wykorzystywane jego liście, np. do przyrządzania naparów, czy pieczenia chleba.

A kto choć raz miał okazję trzeć chrzan, ten poznał jego moc oczyszczania górnych dróg oddechowych. W praktyce kulinarnej bardzo często dodaję liść chrzanu do zup, kremów. Możecie go też użyć do wyłożenia formy podczas wypieku domowego chleba – bardzo polecam Wam tę praktykę!

Źródło: www.lifeextension.com
Dostęp z dnia: 21.02.2024

tagi

Scroll to Top