Co prawda sezon na chrzan przypada latem, jednak jest produktem kojarzonym również z wiosną i okresem Świąt Wielkanocnych. Patrząc na właściwości chrzanu jego zastosowanie w okresie przejściowym między zimą a wiosną również ma swoje uzasadnienie. Dlaczego?
Energetyka chrzanu
W medycynie chińskiej chrzan zalicza się do wąskiej grupy produktów o gorącej termice, co już powinno nas uczulić na jego rozważne stosowanie. Dokładając do jego gorącej termiki właściwości smaku ostrego otrzymujemy produkt o silnym działaniu, który znajduje zastosowanie przy rozpraszaniu Zimna, Wilgoci (nawet i Śluzu), Wiatru. Chrzan swym działaniem poprawia krążenie Qi, tonifikuje Yang oraz obejmuje takie układy czynnościowe jak Płuca (na nie oddziałuje najsilniej), Śledziona, Żołądek, Pęcherz Moczowy i Nerki.
Właściwości chrzanu w świetle nauki
Z punktu widzenia nauki zachodniej chrzan został bardzo dokładnie przebadany. Wnioski jakie z tego wyciągnęliśmy są bardzo ciekawe. Otóż:
„Chrzan zawiera ponad 10-krotnie więcej glukozynolanów niż brokuły, więc nie potrzeba dużo chrzanu, aby na tym skorzystać”.
O glukozynolanach wspominałem opisując warzywa krzyżowe tutaj.
„Według Wydziału Nauk o Zwierzętach Cornell University warzywa zawierające glukozynolany i ich pochodne wydają się pomagać w ochronie przed rakiem odbytnicy i jelita grubego, jednocześnie zwiększając aktywność kilku enzymów wątrobowych stosowanych w procesach detoksykacji.
[…]
„Glukozynolany zawarte w chrzanie, Armoracia rusticana, mogą zwiększyć odporność człowieka na raka i toksyny środowiskowe. Posiadają one silne właściwości przeciwutleniające i mogą być również stosowane do łagodzenia dolegliwości zatokowych i oddechowych. Glukozynolany działają również jako naturalne antybiotyki przeciwko różnego rodzaju infekcjom, ze względu na ich znaną toksyczność dla określonych bakterii i grzybów, jak również ich zdolność do zwiększenia przepływu krwi do zainfekowanego obszaru i szybszego usuwania produktów odpadowych z tego obszaru ciała.”
Szczegóły znajdziecie w poniższym artykule.
Nie tylko korzeń…
Wiemy, że chrzan posiada również dużą zawartość witaminy C, a oprócz korzenia mogą być wykorzystywane jego liście, np. do przyrządzania naparów. A kto choć raz miał okazję trzeć chrzan, ten poznał jego moc oczyszczania górnych dróg oddechowych. W praktyce kulinarnej bardzo często dodaję liść chrzanu do zup, kremów – bardzo polecam Wam ten zabieg!
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła