Szukaj
Close this search box.
Półkole czerwone 2

HARIRA – ORIENTALNA MOC ROZGRZEWANIA

HARIRA – JAKA JEST JEJ MOC!

Bez dwóch zdań to jedna z moich ulubionych zup! Harira to przede wszystkim moc rozgrzewania. Intensywność jej smaków i zapachów sprawia, że przenosimy się do innego świata!

Jest naprawdę sycąca, rozgrzewająca i co najważniejsze bez dodatku produktów zwierzęcych czy glutenu, więc wiele osób zje ją bez problemu. Ponadto niewielki dodatek strączków wzmocni nasze Nerki.

SKŁADNIKI

Czas przygotowania: ok. 50 minut
Ilość porcji: kilka miseczek

Składniki:

  • 3-4 średnie cebule,
  • 5 marchewek,
  • 1 butelka passaty pomidorowej,
  • przyprawy stałe: ziele angielskie, liść laurowy, nasiona kolendry, ziarna kuminu, czosnek, laska cynamonu, świeży imbir,
  • przyprawy sypkie: cynamon, kardamon, kurkuma,
  • garść nieugotowanej zielonej i czerwonej soczewicy,
  • garść ugotowanej ciecierzycy,
  • natka świeżej kolendry i pietruszki,
  • cytryna, daktyle,
  • sól, pieprz i oliwa.

WYKONANIE HARIRY

  1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy przyprawy stałe.
  2. Po chwili dorzucamy pokrojoną cebulę i marchewkę.
  3. Całość solimy, pieprzymy i dusimy parę minut.
  4. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy sypkie przyprawy.
  5. Podlewamy wszystko niewielką ilością wody i dodajemy zieloną oraz czerwoną soczewicę (nieugotowane).
  6. Następnie wlewamy passatę i zagotowujemy.
  7. Całość uzupełniamy wodą.
  8. W trakcie gotowania dorzucamy garść lub dwie daktyli.
  9. Pod koniec dodajemy natkę kolendry, pietruszki i ugotowaną wcześniej ciecierzycę.
  10. Zagotowujemy i wyłączamy.

Harira świetnie smakuje z sokiem z cytryny lub limonki i dużą ilością świeżej natki kolendry. Co do przypraw to używamy ich wedle uznania i potrzeb. Na początku zacząłbym od łyżki przypraw stałych i 1-2 łyżeczek przypraw sypkich z każdego rodzaju.

DLA KOGO ORIENTALNA MOC HARIRY?

Warto zwrócić uwagę, że w tym przepisie mamy całkiem sporo silnie rozgrzewających i osuszających przypraw. Z tego powodu, osoby dużą Suchością, Niedoborem Krwi/Yin powinny spożywać harirę tylko w niewielkich ilościach. Użyta passata pomidorowa czy daktyle po części kompensują energetykę przypraw, ale dla niektórych osób i tak może lepiej zastosować mniej przypraw.

Zupa ta posmakuje szczególnie osobom wyziębionym i zawilgoconym, czy będzie strzałem w 10 w chłodny, deszczowy dzień.

Scroll to Top