JAGLANY BUDYŃ Z GRUSZKĄ
ŚNIADANIE DLA NIEJADKA
Poniższy przepis może stanowić zarówno deser jak i lekkie śniadanie – oczywiście ciepłe, gotowane, czyli tak jak zaleca medycyna chińska. Jaglany budyń z gruszką, to kolejna moja propozycja śniadaniowa dla osób, które potrzebują wzmocnić swoją Śledzionę i Żołądek.
SKŁADNIKI NA JAGLANY BUDYŃ Z GRUSZKĄ
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji: 1-2
Składniki:
- duża garść kaszy jaglanej, lub większa ilość jeśli gotujecie dla kilku osób,
- 1 gruszka,
- 1/4 łyżeczki kardamonu,
- 1/4 – 1/2 łyżeczki kurkuma,
- 1 łyżeczka cytryńca chińskiego,
- 1 łyżeczka skórki z mandarynki,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- dodatki: czarny sezam, wiórki kokosowe, mleko kokosowe (opcjonalnie).
PRZYGOTOWANIE JAGLANEGO BUDYNIU Z GRUSZKĄ
- Kaszę jaglaną namaczamy przez noc.
- Wrzucamy do garnka wszystkie składniki, oprócz dodatków.
- Następnie gotujemy do miękkości i blendujemy.
- Przelewamy na talerz i posypujemy ulubionymi dodatkami.
- Na koniec dodajemy łyżeczkę masła lub oleju sezamowego.
DLA KOGO JAGLANY BUDYŃ Z GRUSZKĄ?
Jeżeli macie w domu dzieci typu „niejadki” to ten jaglany budyń będzie dla nich idealnym śniadaniem, lub deserem. Jest słodkawy w smaku, choć nie zawiera dodatku cukru. Jaglany budyń jest też dla osób, które potrzebują wzmocnić swoją Śledzionę i Żołądek. O tym jak wzmocnić Śledzionę i Żołądek możesz przeczytać w artykule „Dojo – piąta pora roku w medycynie chińskiej„.