Logo podstawowe Taijitu
Szukaj
Close this search box.
Półkole czerwone 2

JAGLANY BUDYŃ Z GRUSZKĄ

ŚNIADANIE DLA NIEJADKA

Poniższy przepis może stanowić zarówno deser jak i lekkie śniadanie – oczywiście ciepłe, gotowane, czyli tak jak zaleca medycyna chińska. Jaglany budyń z gruszką, to kolejna moja propozycja śniadaniowa dla osób, które potrzebują wzmocnić swoją Śledzionę i Żołądek.

SKŁADNIKI NA JAGLANY BUDYŃ Z GRUSZKĄ

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji: 1-2

Składniki:

  • duża garść kaszy jaglanej, lub większa ilość jeśli gotujecie dla kilku osób,
  • 1 gruszka,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu,
  • 1/4 – 1/2 łyżeczki kurkuma,
  • 1 łyżeczka cytryńca chińskiego,
  • 1 łyżeczka skórki z mandarynki,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • dodatki: czarny sezam, wiórki kokosowe, mleko kokosowe (opcjonalnie).

PRZYGOTOWANIE JAGLANEGO BUDYNIU Z GRUSZKĄ

  1. Kaszę jaglaną namaczamy przez noc.
  2. Wrzucamy do garnka wszystkie składniki, oprócz dodatków.
  3. Następnie gotujemy do miękkości i blendujemy.
  4. Przelewamy na talerz i posypujemy ulubionymi dodatkami.
  5. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła lub oleju sezamowego.

DLA KOGO JAGLANY BUDYŃ Z GRUSZKĄ?

Jeżeli macie w domu dzieci typu „niejadki” to ten jaglany budyń będzie dla nich idealnym śniadaniem, lub deserem. Jest słodkawy w smaku, choć nie zawiera dodatku cukru. Jaglany budyń jest też dla osób, które potrzebują wzmocnić swoją Śledzionę i Żołądek. O tym jak wzmocnić Śledzionę i Żołądek możesz przeczytać w artykule „Dojo – piąta pora roku w medycynie chińskiej„.

Scroll to Top