Poniższy przepis może stanowić zarówno deser jak i lekkie śniadanie – oczywiście ciepłe, gotowane, czyli tak jak zaleca medycyna chińska.
Z kaszą jaglaną do garnka trafiła:
- gruszka,
- kardamon,
- kurkuma,
- cytryniec chiński,
- skórka z mandarynki.
Wszystko było gotowane do miękkości i zblendowane.
A na górze:
- wiórki kokosowe,
- prażony, czarny sezam,
- świeżo tłoczony olej sezamowy.
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła
Dobrze by bylo podawać kcal?, białko, węglowodany, cukier itp.
Nie tutaj – to nie profil z dietetyką zachodnią, a dietetyką medycyny chińskiej, gdzie patrzymy na pożywienie poprzez energetykę, a nie poziom kalorii. 🙂 Zachęcam do zapoznania się z podstawami medycyny chińskiej i artykułami odnośnie energetyki – wtedy moje przepisy będą lepiej zrozumiałe. Oczywiście każdy na właśną rękę może w domu zrobić bilans kaloryczny – nie widzę w tym problemu.
A jakie ilości skladnikow, proporcje: ile gruszek, cytryńca, kaszy, kardamonu, żeby z czymś nie przesadzić. Będę wdzięczna za poradę. Lilianna Świątkowska
1 gruszka, 6-8 ziaren cytryńca, ćwierć łyżeczki kardamonu. 🙂