Na takie posiłki czeka się wiele miesięcy, aż do momentu, gdy pojawiają się świeże warzywa!
Nie ma lepszego sposobu na jednoczesne odżywienie i nawodnienie ciała jak dania jednogarnkowe, a szczególnie zupy.
Letnie zupy gotujemy krótko, najczęściej warzywa są jeszcze na wpół twarde, a baza jest bardzo lekka – pozbawiona produktów zwierzęcych (poza niewielkim dodatkiem masła czy kwaśnej śmietany), za to z dużą ilością świeżych ziół i chwastów jadalnych!
Składniki:
- 2 małe główki białej kapusty
- 3 marchewki
- 1 korzeń selera
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 100 g kaszy pęczak (może być również kasza jęczmienna czy jaglana)
- natka koperku i pietruszki
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Wykonanie:
- Na maśle dusimy pokrojone w kostkę warzywa wraz z czosnkiem i przyprawami.
- Gdy całość zmięknie dosypujemy kaszę i zalewamy warzywa wodą (ja dodaję niewiele wody, lubię kiedy zupy są gęste). Dodatkowo osoby z syndromami Wilgoci mogą sprażyć kaszę przed dodaniem do gotowania.
- Gotujemy do miękkości warzyw (jednak staramy się, aby były jeszcze lekko twardawe).
- Na koniec dodajemy posiekane łodyżki pietruszki i koperku.
- Całość posypujemy świeżą zieleniną.
Temat odżywiania latem został omówiony przeze mnie podczas webinarium i opisany w artykule.
Natomiast szczegóły w temacie kompozycji posiłków w ciągu dnia i w zgodzie z porami roku znajdziecie tutaj.
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła