KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY
PRZEPIS NA KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY
Na takie posiłki czeka się wiele miesięcy, aż do momentu, gdy pojawiają się świeże warzywa! Nie ma lepszego sposobu na jednoczesne odżywienie i nawodnienie ciała jak dania jednogarnkowe, a szczególnie zupy.
Wiosenne i letnie zupy gotujemy krótko, najczęściej warzywa są jeszcze na wpół twarde, a baza jest bardzo lekka. Nie dodajemy produktów odzwierzęcych, poza niewielkim dodatkiem masła czy kwaśnej śmietany, za to z dużą ilością świeżych ziół i chwastów jadalnych!
SKŁADNIKI
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Ilość porcji: 4-6
Składniki:
- 2 małe główki białej kapusty,
- 3 marchewki,
- 1 korzeń selera,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g kaszy pęczak (może być również kasza jęczmienna czy jaglana),
- odrobina oliwy z oliwek,
- natka koperku i pietruszki,
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.
WYKONANIE KAPUŚNIAKU Z MŁODEJ KAPUSTY
- Na maśle dusimy pokrojone w kostkę warzywa wraz z czosnkiem i przyprawami.
- Gdy całość zmięknie, dosypujemy kaszę i zalewamy warzywa wodą. Ja dodaję niewiele wody, bo lubię kiedy zupy są gęste. Dodatkowo osoby z syndromami Wilgoci mogą sprażyć kaszę przed dodaniem do gotowania.
- Gotujemy do miękkości warzyw (jednak staramy się, aby były jeszcze lekko twardawe).
- Na koniec dodajemy posiekane łodyżki pietruszki i koperku.
- Całość posypujemy świeżą zieleniną.
O właściwościach kapusty wg medycyny chińskiej pisałem szerzej w artykule: Kapusta i jej cenne właściwości prozdrowotne. Temat odżywiania wiosną został omówiony przeze mnie podczas webinarium: Jak wesprzeć się wiosną wg medycyny chińskiej? Zapraszam też do przeczytania mojego artykułu: Odżywianie wiosną wg medycyny chińskiej.