PRZEPIS NA KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY

Na takie posiłki czeka się wiele miesięcy, aż do momentu, gdy pojawiają się świeże warzywa! Nie ma lepszego sposobu na jednoczesne odżywienie i nawodnienie ciała jak dania jednogarnkowe, a szczególnie zupy.

Wiosenne i letnie zupy gotujemy krótko, najczęściej warzywa są jeszcze na wpół twarde, a baza jest bardzo lekka. Nie dodajemy produktów odzwierzęcych, poza niewielkim dodatkiem masła czy kwaśnej śmietany, za to z dużą ilością świeżych ziół i chwastów jadalnych!

SKŁADNIKI

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:

  • 2 małe główki białej kapusty,
  • 3 marchewki,
  • 1 korzeń selera,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g kaszy pęczak (może być również kasza jęczmienna czy jaglana),
  • odrobina oliwy z oliwek,
  • natka koperku i pietruszki,
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.

WYKONANIE KAPUŚNIAKU Z MŁODEJ KAPUSTY

  1. Na maśle dusimy pokrojone w kostkę warzywa wraz z czosnkiem i przyprawami.
  2. Gdy całość zmięknie, dosypujemy kaszę i zalewamy warzywa wodą. Ja dodaję niewiele wody, bo lubię kiedy zupy są gęste. Dodatkowo osoby z syndromami Wilgoci mogą sprażyć kaszę przed dodaniem do gotowania.
  3. Gotujemy do miękkości warzyw (jednak staramy się, aby były jeszcze lekko twardawe).
  4. Na koniec dodajemy posiekane łodyżki pietruszki i koperku.
  5. Całość posypujemy świeżą zieleniną.

O właściwościach kapusty wg medycyny chińskiej pisałem szerzej w artykule: Kapusta i jej cenne właściwości prozdrowotne.  Temat odżywiania wiosną został omówiony przeze mnie podczas webinarium: Jak wesprzeć się wiosną wg medycyny chińskiej? Zapraszam też do przeczytania mojego artykułu: Odżywianie wiosną wg medycyny chińskiej.

Scroll to Top