Dlaczego kompoty są tak wartościowe?
Kompoty są jedną z najlepszych form nawodnienia ciała. Najlepiej przyrządzać je z naszych słodkich owoców takich jak gruszki, jabłka, winogrona, śliwki, czereśnie.
Jeżeli zależy nam na wzmocnieniu właściwości nawilżających możemy dodać chińskie czerwone daktyle (Da Zao) lub jagody goji (Gou Qi Zi) oraz produkty kwaśne (smak kwaśny przytrzymuje Płyny w ciele) takie jak: głóg, dzika róża, berberys, dereń, żurawina.
Dla poprawienia funkcji trawiennych polecam dodać do kompotu (jakby nie patrzeć, to spora dawka odżywczego smaku słodkiego, który zawsze powinniśmy wprawić w ruch przy pomocy smaku ostrego i/lub gorzkiego) skórkę z dojrzałej mandarynki (Chen Pi), nasiona kardamonu czy nasiona kopru włoskiego.
Późną jesienią i zimą osoby wyziębione śmiało mogą dodawać do kompotów goździki, cynamon czy anyż gwiaździsty.
Latem z kolei do kompotu możemy dorzucać cytrusy lub miętę, które będą nas ochładzać.
Jak przygotować kompot?
Proces przygotowania kompotów jest bardzo prosty. Wrzucamy wszystko do gara, zalewamy zimną wodą i gotujemy parę minut (można zostawić na chwilę do naciągnięcia). Najczęściej taki kompot „wygotowuję” 2-3 razy (jednak nie polecam trzymać ugotowany kompot razem ze wsadem – po ugotowaniu najlepiej odlać całość). Niczym ich nie słodzę, ale jeżeli brakuje smaku słodkiego, to do gotowania można dodać parę daktyli lub 2-3 kawałki korzenia lukrecji, a po ugotowaniu kompot można dosłodzić miodem.
- Jesienny kompot na bazie jabłek, gruszek i winogrona z dużą ilością kwaśnych owoców (dereń, żurawina, dzika róża) oraz ostro/gorzkich przypraw (kardamon, cynamon, goździki, anyż gwiaździsty).
2. Jesienno – zimowy kompot na bazie gruszek i jabłek z dodatkiem pigwy, jagód goji i dziką różą. Z przypraw użyte zostały: rozmaryn, jałowiec, kora cynamonowca wonnego (Rou Gui), goździki.
3. Zimowy kompot na bazie granatu i persymony z dodatkiem jałowca, rozmarynu, nasion kopru włoskiego i anyżu gwiaździstego.
4. Letni kompot z czereśni i agrestu (bardzo kwaśnego agrestu… ;)) z dodatkiem skórki z dojrzałej mandarynki, nasion kardamonu i goździków.
Kiedy najlepiej pić kompot?
Przy temacie kompotów warto zwrócić uwagę, że mimo, że są w formie płynnej, to niosą ze sobą pewną podaż kalorii. Dlatego zalecam wypicie takiego kompotu jako osobny posiłek (np. podwieczorek) lub wypicie 20-30 min. przed głównym posiłkiem. Dlaczego? Dlatego, że wszystko co posiada ładunek kaloryczny będzie traktowane przez nasz organizm jako posiłek co z kolei wyłączy nasz kompleks mioelektryczny (mmc), który zaczyna uruchamiać się dopiero po 1-2 godzinach od posiłku, a swoją kluczową rolę spełnia po 3-4 godzinach od posiłku (ten temat dotyczy szczególnie osób z SIBO, IMO, insulinoopornością, cukrzycą i te osoby powinny zwrócić uwagę jak reagują na kompoty – może być tak, że dla nich nie będą wcale zalecane).
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła