Uwielbiam kukurydzę. Wystarczy doprowadzić ją do wrzenia i gotować 10-15 min. Do tego masełko, sól i można zajadać.
Jednak najlepiej smakuje z grilla! Najważniejsze, że kolba musi mieć liście. Moczymy ją przynajmniej 30 min w zimnej wodzie, następnie grillujemy pod przykryciem do miękkości. Moczenie kukurydzy w całości (z liśćmi) sprawia, że nie pali się tylko powoli gotuje – w smaku jest obłędna.
Jeśli chodzi o Tradycyjną Medycynę Chińską (TCM), kukurydza znana jest ze swojej zdolności tonizowania Qi. Pomaga także usuwać nagromadzenia wody w ciele.
Ogólnie rzecz biorąc, starożytne chińskie teksty medyczne wskazują, że kukurydza działa w kierunku Nerek, Jelita Grubego i Żołądka. Słodki smak kukurydzy uważa się za neutralny pod względem termiki.
Kukurydza jest znana jako środek moczopędny, który odżywia serce fizyczne, wpływa na żołądek, poprawia apetyt i pomaga regulować trawienie. Kukurydza może również pomóc w promowaniu zdrowych zębów i dziąseł, tonizować nerki i przezwyciężyć słabości seksualne. „Wypij wywar herbaciany z całych suszonych ziaren kukurydzy w leczeniu choroby nerek”.
Ponieważ kukurydza jest bardzo uboga w niacynę, niektóre starożytne kultury rozwinęły choroby związane z niedoborem niacyny, takie jak pelagra. Gdy kukurydza jest przygotowywana z wapnem, tak jak w kulturach rdzennych Amerykanów, wchłanianie niacyny przez organizm znacznie wzrasta.
Świeża kukurydza zawiera więcej enzymów, więcej witamin i jest lepiej dostosowana do „cieplejszych” osób o mocnej konstytucji niż suszona kukurydza.
Znamiona kukurydzy są jednym z podstawowych chińskich ziół znanym jako Yu Mi Xu. Znamiona kukurydzy są wysoce moczopędne i mogą być stosowane jako napar herbaciany w przypadku trudności z oddawaniem moczu, nadciśnienia, obrzęków, kamieni nerkowych i kamieni żółciowych. Znamiona kukurydzy mają neutralne właściwości termiczne.
Niebieska kukurydza pochodzi z południowo-zachodniej Ameryki i była używana przez lud Hopi i Navajo jako podstawa ich diety. Niebieska kukurydza jest chłodna, słodka i kwaśna. Wpływa na Żołądek i tonizuje Nerki. Niebieska kukurydza zawiera 21% więcej białka, 50% więcej żelaza, 2 razy więcej manganu i potasu w porównaniu z żółtymi lub białymi odmianami. Po zmieleniu jej niebieski blask nadaje specyficzny wygląd każdemu posiłkowi.
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła