Cukinia jest chyba jednym z warzyw najmocniej kojarzonym z latem i wakacjami. Jest słodka w smaku, chłodna w swej termice i buduje Płyny naszego ciała, więc idealnie wpisuje się w nasze potrzeby żywieniowe latem. Najlepszym sposobem na jej spożycie jest ugotowanie prostej zupy krem.
Składniki:
- 2 duże cukinie,
- 2 marchewki,
- 4 duże ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 kalarepa,
- 2 garści kaszy jaglanej,
- dużo zieleniny (pietruszka, seler, por, lubczyk),
- sól, pieprz, 2-3 ziarna ziela angielskiego, parę sztuk owoców jałowca, kilka ziaren pieprzu czarnego,
- masło/oliwa,
- opcjonalnie 1l bulionu.
Wykonanie:
- Kroimy wszystkie warzywa oprócz cukinii.
- Wrzucamy pokrojone warzywa do garnka z rozgrzanym tłuszczem, dorzucamy utłuczone w moździerzu przyprawy i całość dusimy (ok. 10 min).
- W międzyczasie kroimy cukinię i dorzucamy do podduszonych warzyw i dusimy kolejne 5 min.
- Kolejno dolewamy wody i wsypujemy kaszę jaglaną.
- Doprawiamy solą (jeżeli używacie bulionu to dodajcie jej zdecydowanie mniej), pieprzem.
- Na ostatnie 5 min gotowania dorzucamy pokrojoną całą zieleninę.
- Na końcu blendujemy całość.
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła