Poniższy przepis dedykuję Paniom, bo to właśnie Wy szczególnie powinnyście zwrócić uwagę na stan swoich Płynów ciała, a dokładniej Krwi. Mamy również okres wiosenny, czyli szczególnie teraz do głosu dochodzi nasza Wątroba – Pęcherzyk Żółciowy (Przemiana Drzewa) mocno związane z Krwią! Wiosna jest idealnym momentem na wyprowadzanie nadmiarów nagromadzonych zimą i odbudowę Krwi.
Składniki
- 2 garści płatków owsianych,
- 1 garść czerwonej soczewicy,
- 15 g daktyli chińskich (Da Zao),
- łyżka jagód goji (Gou Qi Zi),
- łyżeczka skórki z dojrzałej mandarynki (Chen Pi),
- pół łyżeczki nasion kopru włoskiego,
- ćwierć łyżeczki kardamonu,
- 2 plasterki świeżego imbiru,
- 1 łyżka masła.
Wykonanie
Wypłukane w zimnej wodzie płatki owsiane i soczewicę zalewamy wodą, dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 – 40 min. Na końcu dodajemy masło i można zblendować całość, aby uzyskać gładką masę.
Tak właśnie wyglądają posiłki zgodnie z energetyką pożywienia wg medycyny chińskiej. Nic skomplikowanego, wystarczy znać podstawowe zasady żywienia i wiedzieć, gdzie szukać informacji. Spójrzcie proszę na ten przepis:
- Mamy ciepły, gotowany posiłek w formie płynnej co szczególnie sprzyja naszemu Żołądkowi.
- Stosujemy produkty budujące Qi (owies, soczewica), Krew i Yin (daktyle chińskie i jagody goji, masło).
- Dbamy o nasze Yang i prawidłowy proces trawienia, czyli wspieramy funkcje transformacji i transportu Śledziony przy pomocy aromatycznych i rozgrzewających składników (kardamon, koper włoski, skórka dojrzałej mandarynki, świeży imbir).
Daktyle chińskie i jagody goji są powszechnie znanymi na Dalekim Wschodzie składnikami, które poprawiają jakość skóry, włosów i paznokci. Kryje się pod tym jednak coś więcej, bowiem są to produkty odżywiające Krew. Jak już wiecie wg Tradycyjnej Chińskiej Medycyny najważniejszym narządem biorącym udział w budowie Krwi jest Śledziona – jej niezaburzone funkcje są niezbędne do prawidłowego odżywienia ciała, o czym możecie posłuchać w moim nagraniu.
Natomiast problemy z Krwią najczęściej uwidaczniają się jako zaburzenia funkcji Wątroby. Jak zadbać o Krew i przeprowadzić wiosenne oczyszczanie dowiecie się tutaj.
O wiosennym odżywianiu możecie poczytać na TCMblog i posłuchać na moim kanale na YouTube.
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła
Jak często winno się takie congee jeść? Jedna porcja już wpłynie na odbudowę krwi?
Przy znacznych niedoborach 2-3 x w tygodniu. Jako profilaktyka 1 x w tygodniu.
Dziękuję, dokupię owoce goi i będę działać 🙂
Proszę napisać jak wrażenia 🙂
Dziękuję za wspaniały przepis! Mam pytanie – dość często w dietetyce ostatnio mówi się, aby nie łączyć węglowodanów (owies) z białkiem (soczewica). Czy medycyna chińska nie przykłada do tego łączenia dużej wagi? Czy może w tym akurat przypadku nie jest to problem?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Jestem zwolennikiem łączenia białek, węglowodanów i tłuszczy w jednym posiłku. Chociażby, aby zadbać o prawidłowy ładunek glikemiczny całego posiłku. Dietę rozdzielna widzę w wyjątkowych sytuacjach.
Gdzie można kupić daktyle chińskie, w rozsadnej cenie?
Proszę tutaj: https://taijitu.pl/produkt/nowosci/ziola-chinskie/
Czy takie kleiki mozna jesc tez na kolacje ?
Tak, chociaż bardziej wskazane są na śniadanie lub 2 śniadanie.