Jakie powinno być wiosenne śniadanie?
Jak już doskonale wiecie Przemiana Drzewa powiązana z wiosną i obiegiem czynnościowym Wątroby wiąże się również bezpośrednio z naszą Krwią. Dlatego teraz jest najlepszy moment, aby wesprzeć jeden z najważniejszych elementów naszego zdrowia. Dlatego poniżej przedstawiam parę propozycji na wiosenne śniadania, które odżywią Krew i wesprą Wątrobę.
Jajka w każdej postaci? Tak!
Często moim wyborem są jajka – w formie sadzonej lub jajecznicy. Oczywiście, jeżeli lubicie formę gotowaną, to jak najbardziej jest w porządku – szczególnie ta z płynnym żółtkiem.
Wybierz odpowiednie dodatki!
Natomiast warto dodać kilka wiosennych dodatków, które sprawią, że śniadanie będzie bardziej wartościowe i jeszcze lepiej wesprze Krew i Wątrobę. Z pewnością takimi elementami są:
- szpinak lub jarmuż, które można lekko poddusić na maśle lub oliwie i na nich przyrządzić jajka,
- dziko rosnące rośliny jadalne jak pokrzywa, podagrycznik, przytulia, gwiazdnica, które przyrządzamy dokładnie w ten sam sposób jak szpinak czy jarmuż,
- oliwki lub kapary – świetny element wspierający pracę z syndromem Wiatru,
- kiszonki – będą nieocenionym wsparciem obiegu czynnościowego Śledziony (głównie mikrobioty jelitowej jako prebiotyk) i Wątroby (smak kwaśny skieruje energię pozostałych produktów do Wątroby),
- domowe pieczywo – najlepiej na zakwasie lub z fermentowanego, ekologicznego ziarna, które podobnie jak kiszonki okaże się bombą prebiotyczną i bardzo dobrze zastymuluje naszą mikrobiotę jelitową (tutaj warto nadmienić, że produkcja Krwi jest związana głównie z dobrze utrzymanym obiegiem czynnościowym Śledziony),
- kiełki – istna bomba odżywcza oraz najcenniejszy produkt spożywczy wiosną, który niesamowicie porusza naszą energię Qi (a tego teraz najbardziej potrzebujemy – szczególnie nasza Wątroba!),
- świeża zielenina w formie szczypiorku, natki pietruszki, koperku, kolendry – pamiętajcie, że zielone produkty znakomicie wzmacniają naszą Krew, odżywiają Płyny Wątroby, które są związane również z jakością naszego wzroku,
- czarny sezam – jeden z najbardziej wartościowych produktów odżywiających Nerki, ale również i Krew (polecam lekko go sprażyć przed podaniem),
- awokado – odświeżające, ochładzające, odżywiające Płyny Ciała – czyli zasadny kierunek po mocno odżywczej i rozgrzewającej zimie.
Postaw na ciepłe posiłki!
Oczywiście nie zapominamy o tym, że stale staramy się wzmacniać nasze Centrum – obieg czynnościowy Żołądka i Śledziony (Przemianę Ziemi) poprzez regularne spożywanie ciepłych i gotowanych posiłków. Dlatego część ww. elementów powinna zostać poddana obróbce termicznej (np. gotowane/duszone jajka i zielenina, lekko blanszowane kiełki, tostowane pieczywo). Część produktów, które spożywamy na surowo możemy doprawić mocno rozgrzewającymi przyprawami jak pieprz, chilli czy czosnek (ale w niewielkich ilościach!) czy gorzko-ostro aromatycznymi przyprawami jak oregano, majeranek, rozmaryn, bazylia, nasiona kolendry, kminu rzymskiego (możemy stosować je w większej ilości, gdyż ich termika jest o wiele łagodniejsza niż ww. mocno rozgrzewających produktów). Wiele tak naprawdę zależy od naszego indywidualnego stanu energetycznego i zdolności trawiennych (Transformacji i Transportu Żołądka i Śledziony).
Uwielbiam takie śniadania, gdyż spełniają ww. warunki, są pyszne, proste i szybkie w przyrządzeniu!
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła