Szukaj
Close this search box.

ZUPA KREM Z POKRZYWY I PODAGRYCZNIKA

Dziś mam dla Was bardzo prostą, odżywczą i bardzo wiosenną zupę, czyli krem z pokrzywą i podagrycznikiem. Zarówno pokrzywa, jak i podagrycznik są wyjątkowo cennymi dzikimi roślinami. Każdy, kto myśli o wiosennym detoksie powinien spróbować tej zupy. Jak rozpoznać pokrzywę, to na pewno wiecie. Jeśli nie wiecie, jak rozpoznać podagrycznik, to pod koniec artykułu znajdziecie link do mojego ostatniego live’u z terenu.

SKŁADNIKI

Czas przygotowania: ok. 40 minut (bez zbierania ziół)
Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 garści kaszy jęczmiennej (możecie ją pominąć lub zamienić na dowolne inne zboże),
  • 50 gram chińskich daktyli Da Zao,
  • garść pokrzywy i garść liści podagrycznika,
  • po pół łyżeczki nasion kopru włoskiego i kminu rzymskiego,
  • sól, pieprz i inne ulubione przyprawy (np. wędzona papryka, lubczyk, cząber, itp.),
    oliwa lub masło.

WYKONANIE ZUPY Z POKRZYWY I PODAGRYCZNIKA

  1. Kroimy umyte i obrane warzywa.
  2. Potem przesmażamy je na tłuszczu z przyprawami. Zamiast przesmażania, można je lekko poddusić.
  3. Dolewamy wody, dosypujemy kaszę jęczmienną i dorzucamy wypestkowane daktyle.
  4. Gotujemy całość do miękkości.
  5. Na samym końcu dorzucamy pokrzywę i podagrycznik oraz doprawiamy.
  6. Całość blendujemy na gładką masę.

zupa krem z pokrzywy i podagrycznika, etapy przygotowania.

DLA KOGO KREM Z POKRZYWY I PODAGRYCZNIKA?

Podagrycznik ma przyjemny słodkawy, ale jednocześnie lekko gorzkawy smak. Energetycznie jest odżywczy, chłodzący i nawilżający. Jak nazwa wskazuje, podagrycznik szeroko wykorzystywano w leczeniu podagry, czyli dny moczanowej. Ponadto stosowano go jako środek uspakajający, łagodzący i przeciwzapalny w chorobach Płuc, Żołądka, Skóry, a także w rwie kulszowej, artretyzmie i dolegliwościach reumatycznych. Podagrycznik pomaga również oczyszczać Nerki i zwiększa ich zdolności filtracyjne.

Jak rozpoznać podagrycznik? Obejrzyjcie mój ostatni live z terenu. Pokazuję na nim jak rozpoznawać i zbierać dzikorosnące rośliny jadalne, m.in. podagrycznik. O pokrzywie szeroko pisałem w artykule Pokrzywa. Zajrzyjcie tam, jeśli jeszcze nie czytaliście! Bardzo polecam te dwa najbardziej pospolite chwasty, mają niesamowitą moc! Zatem zabierajcie koszyki i wybierzcie się w teren na zbiory.

Scroll to Top