Szukaj
Close this search box.

AMARANTUSOWE CONGEE Z GRUSZKĄ

Pewnie już dobrze wiecie, że gruszki to jedne z moich ulubionych owoców. Często wykorzystuję je do kompotów, owsianek i congee. Tym razem zrobiłem eksperyment i dodałem je do amarantusowego congee. To przepis, który świetnie sprawdzi się w czasie Dojo. Niestety zdjęcie nie wyszło zbyt dobrze, ale świetnie poradzicie sobie bez niego! Przechodząc do przepisu, przygotujcie to, co poniżej i wypróbujcie ten przepis na ciepłe śniadanko 🙂

SKŁADNIKI NA AMARANTUSOWE CONGEE

Czas wykonania: 45 minut
Ilość porcji: 1-2

Składniki:

  • niepełna szklanka ziaren amarantusa (uprzednio namoczone),
  • mleko kokosowe lub owsiane,
  • 1 gruszka,
  • skórka z dojrzałej mandarynki Chen Pi (opcjonalnie),
  • cynamon, kardamon, sól,
  • masło klarowane,
  • domowa konfitura (opcjonalnie)

WYKONANIE

  1. Szklankę ziaren amarantusa dokładnie opłukujmy i namaczamy przez noc.
  2. Rano wrzucamy do garnka, dodajemy szklankę mleka kokosowego i szklankę wody, pokrojoną gruszkę oraz szczyptę soli.
  3. Następnie doprawiamy cynamonem i kardamonem.
  4. Po czym gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30-45 minut.
  5. Gotujący się amarantus sprawdzamy co jakiś czas. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka lub wody.
  6. Na koniec ugotowaną całość blendujemy na gładką masę.
  7. Zjadamy na ciepło z dodatkiem łyżeczki masła i domowej konfitury.

DLA KOGO AMARANTUSOWE CONGEE

Dojo jest powiązane z Przemianą Ziemi, do której przypisujemy dwa bardzo ważne obiegi czynnościowe Żołądka i Śledziony. Są to struktury, które w naszym ciele odpowiadają przede wszystkim za funkcjonowanie układu pokarmowego. Jak wiemy, zachodzą tam dwa bardzo ważne procesy: transformacja i transport.

Amarantusowe congee będzie zatem idealne dla osób, które chcą zadbać o swój układ pokarmowy np. w czasie Dojo letniego. Sprawdzi się też jesienią i zimą, kiedy szczególnie potrzebujemy ciepłych, gotowanych śniadań.

Scroll to Top