Bardzo prosty i smaczny chleb z kaszy gryczanej niepalonej!
Składniki:
- 800 g ekologicznej, niepalonej (białej) kaszy gryczanej,
- 2 garści bio suszonych śliwek,
- 1 garść bio suszonej żurawiny,
- 1-2 garści bio sezamu, maku lub słonecznika,
- 5 łyżek oliwy,
- 1-2 szklanki wody,
- sól, pieprz wg uznania,
- po 1 łyżeczce: nasion kopru włoskiego, kolendry, kminu rzymskiego, mielonej kozieradki, dowolnej przyprawy typu: cząber, lubczyk, majeranek, tymianek.
Wykonanie:
- Kaszę gryczaną niepaloną płuczemy w zimnej wodzie i zalewamy świeżą, zimną wodą i pozostawiamy na kolejne 2-3 dni (zazwyczaj zostawiam ją na ok. 48 h).
- Następnie płuczemy kaszę w zimnej wodzie i przerzucamy do miski.
- Do kaszy dodajemy 1 szklankę wody, oliwę, sól i pieprz wg uznania (wiem, że niektórzy nie solą w ogóle chleba, jednak dla mnie sól jest tutaj kluczowym składnikiem, aby nadać smak, który uwielbiam!).
- Całość blendujemy – ja wolę wersję kiedy ziarna są w pełni zblendowane, ale nie jest błędem, jeżeli część z nich pozostanie w całości. Jeżeli będzie za mało wody, to dodajemy jej więcej, ale zaczynajcie od niewielkiej ilości. Ciasto ma być dość gęste.
Do zblendowanej masy dodajemy wszystkie pozostałe dodatki i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy do foremek (podana ilość jest na 2 foremki – typowe keksówki) wyłożonych papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez ok 50-60 min w temp. 180 stopni. Ja w trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika i pozostawiam chleb w nagrzanym piecu na kolejne 2-4 godziny.
- Później wyciągamy chleb z foremek i dajemy mu jeszcze ostygnąć i odparować.
- Część chleba przechowuję w lodówce, a część na zewnątrz. Ze względu na dodatek śliwki i żurawiny jest mniej trwały. W lodówce wytrzyma od tygodnia do 2 tygodni, na zewnątrz 3-5 dni. Wiele zależy od warunków w domu – temperatury, wilgoci, itd. Można go mrozić oraz zapiekać w opiekaczu.
Tutaj wersja ze słabiej zblendowaną kaszą
Tutaj wersja z bardziej zblendowanym ziarnem
Na ostatnim zdjęciu 3 bochenki z większej ilości niż podana w przepisie. Standardowo piekę ten chleb na 2 blaszki.
UWAGA – ten smak uzależnia! <3
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła
A kaszę przez pierwsze 2 dni trzymamy w ciepłym czy zimnym miejscu?
Trzymamy w miejscu w temperaturą pokojową.
Piotrze ile cm ma Twoja keksówka?
Obecna 35 🙂
Poproszę o informację ile soli, łyzeczka? To dość istotny składnik dla smaku, dlatego proszę o sprecyzowanie. Dziekuje
Proponuję zacząć od 1 łyżki soli kłodawskiej na podaną ilość. Niektórzy w ogóle jej nie używają do chleba. A niektórzy dodadzą nawet 2 łyżki.