PĘDY DZIKIEGO CHMIELU, CZYLI SUPERFOOD Z POBLISKIEJ ŁĄKI

Bez dwóch zdań dzikie pędy chmielu uważam za najsmaczniejszą dziko rosnącą roślinę jadalną. Pędy chmielu są chłodne/zimne, tonifikują Płyny Ciała (osoby z Zimną Wilgocią nie powinny ich spożywać lub w niewielkiej ilości np. w zupie). Poza tym jako żywność typowo wiosenna o bardzo szybkim przyroście będzie skutecznie poruszać nasze Qi, wyjątkowo zastane po zimie! Swe właściwości pędy chmielu wykazują przede wszystkim w kierunku obiegu czynnościowego Wątroby. Często podkreślam, że młodziutkie pędy chmielu, to jeden z tzw. superfoods, o którym rzadko pamiętamy. A szkoda!

JAK ROZPOZNAĆ PĘDY CHMIELU?

Chmiel to roślina wieloletnia, której pędy wyrastają z podziemnych kłączy i osiągają wysokość nawet do kilku metrów. Ma liście pokryte włoskami, o ząbkowanych brzegach. Zwykle znajdujemy go na żyznych glebach w wilgotnej okolicy.

Pędy chmielu najczęściej zbieramy w marcu i w kwietniu. Jednak ze względu na różne warunki pogodowe, sezon na pędy chmielu może być znacznie krótszy i trwać tylko pół miesiąca. Zatem pędów chmielu wypatrujemy już od początku marca. Jeśli nie wiesz, jak dokładnie wyglądają pędy chmielu, obejrzyj nagranie: Pędy chmielu, zbieranie ziół, dzikorosnące rośliny jadalne.

JAK PRZYGOTOWAĆ DUSZONE PĘDY CHMIELU?

  1. Zrywamy ich szczyty (5 – 15 cm) i dokładnie je myjemy pod bieżącą wodą.
  2. Później kroimy dość drobno i smażymy ok. 3-5 min z masłem i czosnkiem.
  3. Potem doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Dolewamy wody i dusimy ok. 5-10 min, aż będą miękkie.

Pędy chmielu można zajadać same, albo jako dodatek do dania. W smaku przypominają szparagi lub szpinak, ale dla mnie są o wiele smaczniejsze niż szparagi. Pamiętajcie, że dziko rosnące rośliny mają o wiele więcej odżywczej Qi niż to z półek sklepowych. Naturalnie pędy chmielu podobnie jak inne dziko rosnące rośliny, zbieramy z dala od dróg i autostrad!

Więcej przepisów na dania z dziko rosnącymi roślinami jadalnymi znajdziesz pod tagiem DZIKIE ROŚLINY JADALNE

Scroll to Top