ENERGETYKA POŻYWIENIA WG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ
JAK KLASYFIKUJEMY POŻYWIENIE WG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ?
Medycyna chińska zupełnie inaczej postrzega żywienie niż świat zachodni. Dopasowanie energetyki pożywienia wg medycyny chińskiej, do stanu zdrowia osoby jest kluczowym elementem terapii. Zamiast skupiać się na zawartości składników odżywczych np. węglowodanów, białek i tłuszczów, wschodni punkt widzenia rozpatruje pożywienie pod kątem jego energetyki.
Do podstawowych kryteriów klasyfikujących pożywienie wg energetyki należą:
- Natura termiczna: zimna, chłodna, neutralna, ciepła, gorąca.
- Smak: słodki, ostry, gorzki, kwaśny, słony.
- Kierunek ruchu energii: na zewnątrz, do wewnątrz, w górę, w dół.
- Systemy narządów: Śledziona, Żołądek, Nerki, Pęcherz Moczowy, Płuca, Jelito Grube, Wątroba, Pęcherzyk Żółciowy, Serce, Jelito Cienkie.
JAKA MOŻE BYĆ ENERGETYKA POŻYWIENIA WG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ?
Natura termiczna i smak stanowią dwie najważniejsze cechy produktu z punktu widzenia energetyki pożywienia. Najczęściej zestawiane wspólnie smaki to, np. gorzki i zimny, ostry i gorący. Przy odżywianiu profilaktycznym możemy ograniczyć się do ww. cech. Jednak przy terapeutycznym zastosowaniu pożywienia konieczne jest uwzględnienie wszystkich kryteriów (smak, natura termiczna, kierunek ruchu oraz system narządów).
Przedstawiona tabela prezentuje klasyfikację produktów według ich termiki, czyli malejącego Yang i rosnącego Yin:
SPRAWDŹ JAKĄ ENERGETYKĘ MAJĄ SPOŻYWANE PRZEZ CIEBIE PRODUKTY?
Do grupy gorących produktów zaliczamy pikantne przyprawy: wszystkie odmiany pieprzu, chilli, chrzan, nasiona gorczycy, suszony imbir oraz surowy czosnek. Produkty rozgrzewające to głównie wyroby odzwierzęce w odpowiedniej kolejności: mięsa ssaków, ptaków, ryb, jaja, mleko i jego przetwory. Lekko rozgrzewającą naturę termiczną posiadają orzechy i nasiona roślin oleistych, oraz strączki (poza fasolą mung, która ma właściwości ochładzające). Zboża stanowią grupę produktów o zróżnicowanej termice. Pszenica i jęczmień (szczególnie w formie młodych traw) są ochładzające, żyto i ryż neutralne, a owies rozgrzewający. Co do warzyw – sytuacja wygląda podobnie jak w przypadku zbóż. Większość warzyw posiada neutralną termikę. Te najchłodniejsze są warzywami letnimi, sezonowymi, a należą do nich m.in. ogórki, pomidory i sałaty. Z kolei do warzyw o ciepłej termice zaliczyć możemy dynię, wszystkie warzywa cebulowe, fenkuł, słodkie ziemniaki, bataty. Nasze polskie grzyby charakteryzują się neutralną termiką. Niektóre z odmian grzybów azjatyckich będą ciepłe termicznie. Owoce natomiast są produktami neutralnymi lub ochładzającymi. Chłodniejsze od nich są jedynie niektóre z odmian sałat czy wodorosty stanowiące grupę najzimniejszych produktów pod względem ich termiki.
Jakie jest działanie produktów pod względem ich energetyki?
Gorące produkty będą silnie rozgrzewać i kierować energię w górę i na zewnątrz oraz rozpraszać. Dlatego będą skuteczne przy silnym i nagłym wniknięciu zimna do organizmu. Takie produkty przyspieszają również krążenie energii Qi i krwi w ciele. Produkty ciepłe będą skutecznie wzmacniać nasze Qi (energię życiową) i Yang (wewnętrzne ciepło). Takie wzmacnianie jest bardzo ważne dla narządów zlokalizowanych w środkowym obszarze układu trawiennego – żołądka, śledziony, trzustki i wątroby. Neutralne składniki pożywienia harmonizują działanie pozostałych produktów przede wszystkim tych o skrajnej naturze termicznej (zimnej lub gorącej). Produkty o chłodnej termice sprawdzą się przy uzupełnianiu płynów ciała oraz wyprowadzaniu nadmiarów gorąca. Z kolei grupa najzimniejszych składników sprawdzi się przy usuwaniu gorąca w ciele i spowolni krążenie energii i krwi w organizmie.
Poniżej tabela przedstawiająca działanie produktów o danej termice.
Najbezpieczniejsze w codziennym żywieniu są posiłki składające się zarówno z produktów o naturze termicznej neutralnej, ciepłej jak i chłodnej. Produkty gorące i zimne należy stosować w niewielkich ilościach, w zależności od warunków panujących na zewnątrz. Produkty gorące takie jak pieprz, czosnek czy chilli mogą służyć do rozproszenia Zimnego Wiatru (czyli pierwszych objawów przeziębienia na tle Zimna). A produkty zimne takie jak arbuz, ogórek czy banan mogą skutecznie łagodzić objawy Letniego Gorąca (odwodnienie, udar słoneczny)
JAK PIELĘGNOWAĆ OGIEŃ TRAWIENNY?
Człowiek jest istotą, która przy pomocy ciepłych, gotowanych posiłków podtrzymuje swój ogień trawienny wykształcony w toku ewolucji. Dlatego nasza codzienna dieta powinna składać się głównie z posiłków gotowanych o temperaturze pokojowej, a najlepiej zbliżonej do temperatury naszego ciała. Wówczas jesteśmy w stanie skorzystać z wartości odżywczych pożywienia, a procesy trawienia przebiegają spokojnie.
Do przyrządzenia posiłków najlepiej jest używać produktów neutralnych i lekko ogrzewających. Należy z dużą ostrożnością stosować produkty gorące i zimne, gdyż ich działanie jest bardzo silne. Łatwo jest przekroczyć bezpieczną dawkę i doprowadzić do nadmiarów gorąca lub zimna w organizmie. Wówczas bazę naszej diety będą stanowić warzywa, zboża, strączki i nasiona roślin oleistych. Pozostałe produkty powinny stanowić uzupełnienie diety przede wszystkim w zależności od panującej pogody oraz pory roku i stanu naszego organizmu.
Zimą częściej będziemy korzystać z produktów zwierzęcych. Po takie składniki powinny sięgać osoby osłabione, aby uzupełnić brakujące niedobory. Natomiast latem warto zrezygnować z większej ilości produktów wysoko odżywczych takich jak mięso. W ich miejsce warto dodać większą ilość warzyw czy owoców sezonowych. Podobne kroki należy podjąć, gdy nasz organizm posiada nadmiary skumulowanej energii przejawiające się np. gorącem w ciele. Takimi zasadami powinniśmy kierować się przy kompozycji naszej diety w ciągu roku. Oczywiście każdy z nas jest inny i ma własną, specyficzną energetykę, dlatego warto skorzystać z pomocy eksperta w tej dziedzinie.
JAK W PEŁNI WYKORZYSTAĆ ENERGETYKĘ POŻYWIENIA?
Jeżeli chcemy wykorzystać potencjał żywienia i zyskać pewność, że nie szkodzimy sobie, warto zasięgnąć porady u terapeuty medycyny chińskiej. Podczas takiej wizyty na podstawie wywiadu, badania pulsu, oglądu języka i ogólnego stanu ciała zostanie postawiona dokładna diagnoza. Po postawieniu diagnozy opracowane zostaną wskazania żywieniowe, odpowiednie dla naszego obecnego stanu zdrowia.
W pełni terapeutyczne działanie pożywienia uzyskujemy, gdy weźmiemy pod uwagę nie tylko smak i naturę termiczną pożywienia, ale również kierunek energii i narządy, na które dany produkt oddziałuje. Jednak wdrożenie tych aspektów wymaga specjalistycznej wiedzy i praktyki. Jako diagnosta i terapeuta medycyny chińskiej oraz innych terapii naturalnych oferuję kompleksową diagnostykę, oraz prowadzenie terapii.
CZYM JEST SMAK WG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ?
Smak w medycynie chińskiej rozumiany jest jako coś więcej niż tylko doznania smakowe podczas spożywania danego produktu czy posiłku. Chińczycy przypisali każdemu ze smaków unikalne właściwości, wykraczające daleko poza wrażenia zmysłowe. Co więcej, każdy smak wywiera na człowieka inny, jasno zdefiniowany wpływ. W tym miejscu warto zwrócić uwagę na to, że niektóre produkty posiadają więcej niż jeden-dwa smaki. Na przykład owoce i produkty mleczne (śmietana, jogurty) są najczęściej połączeniem smaku słodkiego i kwaśnego, a ocet posiada właściwości smaku ostrego, gorzkiego i kwaśnego.
Smak słodki
Wśród wszystkich smaków podstawowy jest smak słodki. Jest związany z elementem Ziemi, buduje energię Qi oraz odżywia Krew, oraz Płyny ciała. Ponadto smak słodki harmonizuje, rozluźnia i wzmacnia cały organizm.
Znajdziemy go w większości produktów stanowiących podstawę codziennej diety, czyli w zbożach, warzywach, strączkach, owocach, nasionach roślin oleistych, mięsie, jajach i produktach mlecznych. I choć wszystkie będą określane jako słodkie, słodycz ta będzie wyczuwalna znacznie bardziej w owocach niż na przykład w jajach. W samych owocach będziemy też wyróżniać te mniej i bardziej słodkie.
Jednak więcej nie znaczy lepiej – i w tym miejscu należy wspomnieć o słodyczach i rafinowanym cukrze. Mimo ich dużego nasycenia smakiem słodkim nie są one jego dobrym źródłem – mówiąc inaczej, są po prostu niezdrowe. Ich słodka natura w medycynie chińskiej nazywana jest pustym, fałszywym smakiem. Analogicznie w dietetyce zachodniej będziemy określać je jako „puste kalorie”. To znaczy, że nie dostarczają nam żadnych korzyści poza szybkim zastrzykiem energii – czasem niezbędnej, jednak zwykle spożywanej wedle zachcianek, a nie rzeczywistych potrzeb. Cukier i słodycze charakteryzują się również dużą zdolnością do nawilżania. To one najczęściej prowadzą do rozwoju patologii, które w medycynie chińskiej określamy jako „nagromadzenie Wilgoci” – czyli m.in. grzybic czy problemów z zatokami.
Smak ostry
Smak ostry posiada przede wszystkim działanie otwierające. Jest skuteczny w usprawnianiu przepływu krwi, energii, płynów i umożliwia rozprzestrzenianie energii na zewnątrz. Smak ostry znajdziemy przede wszystkim w pikantnych przyprawach (chilli, pieprz, chrzan), całej rodzinie warzyw cebulowych (cebula, por, czosnek, dymka), rzepie i rzodkiewkach, alkoholu, occie. Przykładowym zastosowaniem smaku ostrego może być herbata na bazie świeżego imbiru i dymki. Taki napój swymi właściwościami skutecznie rozproszy zewnętrzne patogeny (Zimno i Wiatr) odpowiedzialne za jesienno–zimowe przeziębienia.
Smak kwaśny
Smak kwaśny działa w sposób ściągający i powoduje obkurczanie. Jest szczególnie przydatny przy utracie substancji ciała – nadmiernym poceniu wynikającym z niedoborów Yin, częstomoczu, nasieniotoku, silnym krwawieniu. Odnajdujemy go głównie w owocach (np. agrest, porzeczka, maliny, cytrusy, żurawina), niektórych warzywach i ziołach (pomidory, bakłażany, szpinak, szczaw) czy produktach mlecznych (jogurty, śmietana), cydrze i białym winie. Szczególnymi produktami o smaku kwaśnym są kiszonki. Powinny być spożywane regularnie, gdyż dzięki zawartości cennych bakterii wspomagają pracę całego układu pokarmowego. Ze względu na zdolności przytrzymujące smak kwaśny warto wykorzystywać w upalne dni lata, kiedy wraz z potem tracimy nie tylko wodę, ale również związki mineralne. Przed odwodnieniem skutecznie ochroni nas picie ciepłej, przegotowanej wody z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytrusów (np. cytryny).
Smak gorzki
Smak gorzki ma właściwości osuszające i powoduje ruch energii w dół – czyli w praktyce gorzkie produkty pobudzają diurezę. Ten smak warto zastosować gdy nagromadzimy za dużo Wilgoci. Ten czynnik może objawiać się obecnością nietypowych wydzielin (np. wodnisty katar, nasilone upławy), gorszym samopoczuciem nad ranem, obrzękami, nadwagą i otyłością. Ze względu na swój silny wektor energii w dół i właściwości osuszające smak gorzki powinien być stosowany z rozwagą. Szczególnie dotyczy to kawy i herbaty. Zaliczamy do niego całą gamę przypraw (w tym majeranek, oregano, tymianek, rozmaryn, kardamon, kurkumę), a także herbatę, kawę, kakao oraz wiele ziół (mniszek lekarski, glistnik jaskółcze ziele, tarczyca bajkalska i inne).
Smak słony
Smak słony posiada bardzo ciekawe właściwości, które zmieniają się w zależności od ilości, w jakiej go spożywamy. Z jednej strony jest w stanie skutecznie zmiękczać twarde masy w ciele (np. guzki, cysty, mięśniaki). Z drugiej, stosowany w zbyt dużej ilości doprowadza do sztywności mięśni i ścięgien, a nawet potrafi uszkodzić kości. Smak słony kojarzy się głównie z solą. Choć sól jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania, pamiętajmy, że zawiera ją wiele wysoko przetworzonych produktów (wędliny, sery, gotowe posiłki, przekąski typu chipsy, krakersy oraz słodycze). Dlatego nawet nie dosalając samodzielnie przygotowywanych posiłków, ilość przyjmowanej na co dzień soli może przekraczać zalecaną normę.
Jeśli jednak chodzi o wysoko przetworzone produkty, nie sól jest w nich głównym problemem, lecz także konserwanty, sztuczne barwniki, wzmacniacze smaku. Dlatego warto ograniczyć ich spożycie do minimum lub zupełnie wyeliminować je z diety. Ich miejsce warto zapełnić pełnowartościowymi, niskoprzetworzonymi składnikami, z których można przyrządzić zdrowe i smaczne posiłki. Dobrą alternatywą dla tradycyjnej soli jest zwiększenie ilości przypraw i ziół oraz stosowanie nieoczyszczonej soli (np. morskiej lub himalajskiej). Smak słony znajduje się również we wszelkiego rodzaju produktach pochodzących ze środowiska słonego – rybach, owocach morza i wodorostach.
Dla powtórzenia i ułatwienia przyswojenia informacji na temat natury smaków podsumujemy je w poniższej tabeli.
Charakterystyka termiczna wybranych produktów
Smak słodki jest smakiem podstawowym, budującym nasze Qi. Jednak należy pamiętać, że wszystkie pięć smaków jest niezbędne do zachowania równowagi Yin – Yang, czyli cieszenia się pełnią sił i zdrowia na co dzień. Zwróćmy również uwagę na połączenia smakowe, np. dla osób z niedoborem Yin wskazane będzie połączenie smaku słodkiego z kwaśnym – smak słodki odżywi i nawilży, a smak kwaśny przytrzyma działanie smaku słodkiego. Z kolei osoby z Wilgocią powinny unikać ww. połączenia smaków.
Dla przykładu poniżej przedstawiona jest charakterystyka wybranych produktów (analogicznie jesteśmy w stanie opisać każdy dowolny produkt):
JAK WDROŻYĆ ZASADY ENERGETYKI POŻYWIENIA WG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ?
Najłatwiej i najszybciej pod okiem specjalisty medycyny chińskiej. Możesz wybrać się na konsultację, podczas której zostanie przeprowadzony dokładny wywiad, analiza dostępnych wyników badań, badanie pulsu, ogląd języka i ogólnego stanu ciała. Na podstawie obserwacji zostanie postawiona dokładna diagnoza i ustalenie zaleceń żywieniowe odpowiednich dla naszego obecnego stanu zdrowia zgodnie z zasadami medycyny chińskiej.
Więcej o medycynie chińskiej możesz dowiedzieć się na moim kanale na YouTube. Polecam!
Zapraszam też na wizyty do mojego gabinetu, stacjonarnie lub online. Zapisy przyjmujemy wyłącznie online.