Szukaj
Close this search box.
Półkole czerwone 2

WILGOĆ – ISTOTNY CZYNNIK CHOROBOTWÓRCZY W MEDYCYNIE CHIŃSKIEJ

WILGOĆ, TO CZYNNIK CHOROBOTWÓRCZY WG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ!

Wilgoć to istotny czynnik chorobotwórczych w medycynie chińskiej. Medycyna chińska rozróżnia Wilgoć Zewnętrzną powstającą pod wpływem czynników atmosferycznych oraz Wilgoć Wewnętrzną opisującą wewnętrzny stan naszego organizmu. W poniższym artykule wyjaśnimy, dlaczego Wilgoć jest istotnym czynnikiem chorobotwórczym w medycynie chińskiej. Poruszymy też kwestie przyczyn powstawania Wilgoci oraz odpowiedniego na nią reagowania. Z tego artykułu dowiesz się również jak zapobiegać nawrotom chorób związanych z Wilgocią według zaleceń medycyny chińskiej.

KTO JEST NAJBARDZIEJ PODATNY NA WPŁYW WILGOCI?

Na wpływ Zewnętrznej Wilgoci najbardziej narażone są osoby przebywające w miejscach, gdzie występuje duża ilość wilgoci, np. zawilgocone mieszkania, czy podmokłe tereny. Warto też pamiętać, że podczas ogólnego osłabienia odporności jesteśmy bardziej podatni na wpływy czynników pogodowych, w tym wilgoci. Należy również zwrócić uwagę na pewien aspekt. Otóż latem nasza energia Yang jest najbardziej rozproszona i utrzymuje się na Powierzchni naszego ciała. Oznacza to, że nasze ciało jest najbardziej „otwarte” w ciągu całego roku właśnie w upalne, letnie dni. Jest to okres, kiedy Zimno oraz Wilgoć najłatwiej mogą wniknąć w nasze ciało. Z drugiej strony, letnie miesiące są najlepszym czasem na usuwanie wyżej wymienionych patogenów. Z tego powodu latem przed chińskimi przychodniami ustawiają się długie kolejki w celu leczenia dolegliwości związanych z Zimnem i Wilgocią. Chińczycy doskonale wiedzą, że jest to najlepszy czas, aby pozbyć się Wilgoci, tego istotnego czynnika chorobotwórczego.

W chińskiej kulturze istnieje również coś takiego jak Sanfu nazywane również „dniami psa”. Ta część roku stanowi dni największych upałów, oddzielonych 10-dniowymi odstępami (łącznie około miesiąca) wyliczanych na podstawie kalendarza księżycowego. Sanfu, przypadające najczęściej między 10 lipca, a 15 sierpnia, jest przykładem wielowiekowej tradycji mającej swoje początki w starożytnych Chinach. W tych dniach najczęściej wykonywane są zabiegi akupunktury i moksy. W Korei bardzo popularne jest gotowanie samgyetang – kurczaka z dodatkiem żeń-szenia oraz chińskich daktyli (jujube). Tego rodzaju dania i przyprawy zabezpieczają przed Zewnętrzną Wilgocią i wspierają procesy wydalania Wewnętrznej Wilgoci.

PRZEMIANA ZIEMI, A WILGOĆ JAKO CZYNNIK CHOROBOTWÓRCZY

Sięgając do Teorii Pięciu Przemian, widzimy, że Wilgoć jest wiązana z Przemianą Ziemi. Do Przemiany Ziemi przypisujemy późne lato i okres przejściowy między porami roku zwany Dojo. Właśnie w tym okresie powinniśmy szczególnie zwrócić uwagę na pracę narządów z Przemiany Ziemi, czyli Żołądka i Śledziony.

Okresy przejściowe to czas, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na niekorzystny wpływ Wilgoci. Pochodzącej zarówno z naszego otoczenia (Wilgoć Zewnętrzna), jak i pożywienia (Wilgoć Wewnętrzna). Tutaj dochodzimy do bardzo istotnej kwestii. Otóż każdy z nas w pewnym stopniu przechodzi przynajmniej chwilowe stany zawilgocenia. Szczególnie osoby, które ze względów konstytucjonalnych i osłabionej pracy Środkowego Ogrzewacza mają tendencję do gromadzenia Wilgoci. W większości stany te wynikają z błędów żywieniowych, co zostanie rozwinięte w dalszej części artykułu.

OBJAWY WILGOCI WEDŁUG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ

Generalnie Wilgoć podobnie, jak Zimno będzie prowadzić do spowalniania procesów organizmu. Z Wilgocią związane jest również uczucie ociężałości, otępienia, przytłumienia zmysłów. Dla Wilgoci charakterystyczne są również wydzieliny z ciała, takie jak ropa, upławy, biegunka, czy katar. Dla lepszego zrozumienia czym jest, jak się objawia, jakie są przyczyny i jak przeciwdziałać Wilgoci wprowadzimy jej różnicowanie. Otóż Wilgoć może manifestować się w połączeniu z Zimnem lub Gorącem. Wówczas mówimy o Gorącej lub Zimnej Wilgoci.

ZIMNA WILGOĆ JAKO CZYNNIK CHOROBOTWÓRCZY

Zimna Wilgoć może manifestować się jako wodniste, rzadkie wydzieliny z ciała, np. katar, ściekanie po tylnej ściance gardła, białe upławy, nagromadzenia wody i opuchnięcia, mdłości, zmęczenie, grzybice, ociężałość, wodniste, lepkie stolce. Język wówczas jest blady, opuchnięty z charakterystycznymi odbiciami śladów zębów po bokach.

Przyczyną takiego stanu jest najczęściej spożywanie zbyt dużej ilości produktów ochładzających, np. surowych owoców i warzyw; produktów nawilżających, np. nabiał, pszenica, czy cukier. Taka dieta prowadzi do ogólnego osłabienia Yang ciała (głównie Yang Nerek i Śledziony). Osoby w takim stanie mogą sobie pomóc, zmniejszając ilość produktów zimnych i zawilgacających na korzyść produktów ogrzewających. Najbardziej rozgrzewające są chilli, imbir, chrzan, warzywa cebulowe, nać kolendry, jagnięcina, baranina, wołowina. Produkty  osuszające, np. kasza jęczmienna, jaglana, aromatyczne przyprawy typu tymianek, majeranek, oregano, goździki, kardamon, skórka z cytrusów też pomogą w redukcji w Wilgoci. Mając Zimną Wilgoć, szczególnie powinniśmy zadbać o spożywanie posiłków ciepłych i gotowanych. A kolację zjadać do godziny 18.00.

GORĄCA WILGOĆ W MEDYCYNIE CHIŃSKIEJ

Gorąca Wilgoć objawia się jako ociężałość, mdłości, problemy skórne takie jak trądzik, opryszczka, ostry, nieprzyjemny zapach ciała, duża potliwość, stolec jest lepki i o intensywnym zapachu, a mocz posiada ciemną barwę, wydzieliny z ciała są żółtej, zielonej lub ciemnej barwy, np. gęsty, żółto – zielony katar przy infekcjach bakteryjnych, żółte upławy, ropa, stany zapalne dróg rodnych, język najczęściej będzie wówczas czerwony z wyraźnym żółtym nalotem.

Do Gorącej Wilgoci przyczynia się spożywanie nadmiaru potraw smażonych, tłustych, ciężkostrawnych, słodyczy i słodkich wypieków oraz słodkich alkoholi. W takim stanie warto zalecić picie zielonej, miętowej lub czarnej herbaty. Bardzo pomocne będą strączki, szczególnie fasola mung i adzuki oraz warzywa takie jak rzodkiewka, seler, pietruszka, rzepa oraz zielone natki pietruszki, lubczyka, czy selera. Warto na pewien okres zmniejszyć spożycie odżywczych produktów odzwierzęcych. W ich miejsce wprowadzamy lżejsze posiłki, czyli warzywa, strączki, kaszę gryczaną. Do dań z warzyw staramy się dodawać np. jęczmień, kukurydze, czy ryż. Strączki wprowadzamy stopniowo, szczególnie u osób o delikatnym przewodzie pokarmowym.

ŚLUZ

Będąc przy temacie Wilgoci, warto wspomnieć również o Śluzie, który powstaje na bazie Wilgoci, jednak jest od niej dużo bardziej gęsty i ciężki, przez co jeszcze silniej blokuje przepływ Qi. Sytuację związaną ze Śluzem, można przedstawić, jako Śledzionę będącą jego źródłem, a Płuca zbiornikiem. Często również Śluz gromadzi się w gardle, dając charakterystyczne uczucie kuli w gardle nazywane w medycynie chińskiej „Qi jak Pestka Śliwy”. Stan ten związany jest głównie z Zastojem Qi w Wątrobie. Śluz podobnie jak Wilgoć często łączy się z innymi patogenami, dając Zimny Śluz, Gorący Śluz, Wilgotny Śluz, Suchy Śluz. Połączenie Śluzu z Gorącym Wiatrem Wątroby skutkuje udarem mózgu, a Śluz blokujący Serce prowadzić może do stanów depresyjnych, manii i utraty świadomości.

Rozgrzewająca zupa medycyna chinska

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat dbania o zdrowie zgodnie z zasadami medycyny chińskiej, to zapraszam do obserwowania moich profili na Instagramie i Facebooku oraz YouTube. Na moich profilach dowiesz się więcej o Wilgoci — głównym czynniku chorobotwórczym w medycynie chińskiej oraz poznasz wiele innych tematów.

Jeżeli cierpisz na choroby przewlekłe, bądź trudne do zdiagnozowania dolegliwości, zapraszam na terapię wykorzystującą praktykę medycyny chińskiej, aromaterapię oraz dietetykę funkcjonalną. Na wizytę możesz zapisać się wyłącznie przez system rezerwacji online.

Scroll to Top