WINO DAKTYLOWE Z CZERWONYCH DAKTYLI DA ZAO NA ODBUDOWĘ KRWI
W medycynie chińskiej Krew jest bardzo ważnym elementem, który ma za zadanie przede wszystkim odżywić nasze ciało. Niedobór Krwi jest dość często spotykanym syndromem, który potrafi dawać uporczywe objawy. Do najpowszechniejszych należą słabość, bolesne miesiączki, sucha skóra, łamliwe paznokcie, wypadające włosy. Objawy te są obecne już na długo przed tym, zanim dojdziemy do prawdziwej anemii.
Pewnie część z Was doskonale zna wino z czerwonych daktyli Da Zao – owoców głożyny pospolitej. Jest to bardzo prosty w wykonaniu środek na odbudowę Krwi, o czym szczegółowo opowiadam w webinarze o oczyszczaniu na wiosnę.
SKŁADNIKI I WYKONANIE WINA Z CZERWONYCH DAKTYLI
Czas przygotowania: ok. 15 minut plus 2-3 tygodnie czasu na odstanie
Składniki:
- 200 daktyli chińskich Da Zao,
- butelka, czerwonego, wytrawnego wina – najlepiej BIO,
- laska cynamonu lub zioła krwiotwórcze (opcjonalnie).
WYKONANIE ORAZ SPOSÓB UŻYCIA
Wykonanie:
- Daktyle chińskie starannie myjemy, zalewamy butelką czerwonego, wytrawnego wina i odstawiamy na 2 – 3 tygodnie w ciemne miejsce.
- Po tym czasie zlewamy płyn, a daktyle wyjadamy. Można je utrzeć na pastę lub dodawać do gotowania śniadań.
Sposób użycia:
Wino daktylowe popijamy małymi porcjami ok. 50 ml, co wieczór. Do wykonania zachęcam użyć dobrej jakości wina, najlepiej bez siarczynów, które wysuszają Krew i Płyny. Najczęściej są to wina wegańskie i z upraw biodynamicznych. Można je już kupić w wielu sieciach handlowych. Szukajcie etykiet z oznaczeniem BIO i odpowiednim certyfikatem.
Przepis można modyfikować i dodawać inne składniki, np. zioła krwiotwórcze. Ja dorzuciłem laskę cynamonu, bardziej dla smaku i odrobiny ciepła.
DLA KOGO WINO Z CZERWONYCH DAKTYLI DA ZAO?
Jak już wspomniałem, zarówno czerwone daktyle jak i wino posiadają właściwości krwiotwórcze. Wino zawiera alkohol, więc w naturalny sposób poprawia przepływ Krwi. Zawsze jednak podkreślam, że picie alkoholu może prowadzić do uzależnień! Dlatego wino z tego przepisu należy pić w niewielkich ilościach i tylko okresowo. Osoby mające problemy z uzależnieniami nie powinny korzystać z tego przepisu.
Chciałbym również wspomnieć, że ze względu na zawartość garbników w czerwonym winie, wina lecznicze w ziołolecznictwie sporządzamy na bazie białego wina. Białe wino wyciąga znacznie więcej substancji czynnych niż czerwone wino z surowca. Z drugiej strony, to właśnie czerwone wino posiada silniejsze właściwości krwiotwórcze niż wino białe. Dlatego w tym przepisie korzystamy z czerwonego wina.
Nie jest dużym błędem zalanie czerwonych daktyli czerwonym winem, jednak pamiętajcie, że nawet po paru tygodniach wciąż będzie w nich wiele cennych substancji, więc takie daktyle warto spożytkować, np. dodając do śniadań. I tu znów moja uwaga dotycząca waszego bezpieczeństwa, nie prowadzimy żadnych pojazdów, pozostając pod wpływem alkoholu, czy po zjedzeniu daktyli nasączonych winem!
Wszystkie zioła chińskie możecie dostać w zaprzyjaźnionym sklepie: www.delewinprime.sk – z kodem „taijitu10” otrzymacie rabat na zakupy.
Więcej o odżywianiu zgodnie z zasadami medycyny chińskiej, dowiecie się na moim kanale na YouTube. Zapraszam!