Dziś dość konkretny przepis, bo z mięsem (tak, tak – jem mięso, od święta, ale jem) – żeberka w kapuście. W związku z tęgimi mrozami i chęcią na porządną porcję mięsa, postanowiłem odtworzyć przepis mojej babci. Wprowadziłem trochę zmian w postaci dodatkowych przypraw, ale zamysł pozostał ten sam.
Składniki:
- 1 kg żeberek (jeżeli omijasz szerokim łukiem wieprzowinę, polecam żeberka cielęce),
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 1 główka średniej, białej kapusty,
- 2 garści suszonych lub wędzonych śliwek,
- sól,
- pieprz, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, kmin rzymski (lub kminek), majeranek.
Wykonanie:
- Na spód naczynia wykładamy całą kiszoną kapustę (możecie na spód dać nieco tłuszczu, jeżeli martwicie się, że kapusta może przywrzeć od spodu).
- Na kiszoną kapustę rzucamy ubite w moździerzu przyprawy.
3. Następnie układamy umyte i pokrojone żeberka (żeberka możemy odrobinę posolić) i czosnek.
4.Później układamy pokrojoną białą kapustę i wrzucamy śliwki.
5. Na końcu posypujemy kilkoma łyżkami majeranku i niewielką ilością soli.
6. Całość przykrywamy i dusimy 2-3-4 godziny (to już zależy od nas)
7. Danie samo w sobie jest tak smaczne, że nie ma potrzeby dorzucać dodatków. Na pierwszy rzut oka może wydawać się na ciężkie, jednak taka forma przygotowania sprawia, że mięso jest bardzo delikatne, a dodatek kapusty, śliwek i przypraw pomaga lepiej je strawić.
Za co jeszcze lubię to danie? A no za to, że jest banalnie proste i nie wymaga pilnowania z naszej strony :).
Smacznego!
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła