Szukaj
Close this search box.
Półkole czerwone 2

ŻEBERKA W KAPUŚCIE

PRZEPIS NA ŻEBERKA W KAPUŚCIE

Dziś dość konkretny przepis, bo z mięsem (tak, tak – jem mięso, od święta, ale jem), czyli żeberka w kapuście. W związku z tęgimi mrozami i chęcią na porządną porcję mięsa postanowiłem odtworzyć przepis mojej babci. Wprowadziłem trochę zmian w postaci dodatkowych przypraw, ale zamysł pozostał ten sam.

SKŁADNIKI

Czas przygotowania: do 4 godzin
Ilość porcji: 2 – 4

Składniki:

  • 1 kg żeberek (jeżeli omijasz szerokim łukiem wieprzowinę, polecam żeberka cielęce),
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 główka średniej, białej kapusty,
  • 2 garście suszonych lub wędzonych śliwek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, kmin rzymski (lub kminek), majeranek.

WYKONANIE

  1. Na spód naczynia wykładamy całą kiszoną kapustę. Na spód możecie spód dać nieco tłuszczu, jeżeli martwicie się, że kapusta przywrze do dna.
  2. Na kiszoną kapustę rzucamy ubite w moździerzu przyprawy.
  3. Następnie układamy umyte i pokrojone żeberka (żeberka możemy odrobinę posolić) i czosnek. Jeżeli chcemy, aby żeberka były szczególnie aromatyczne, możecie natrzeć je przyprawami dzień przed pieczeniem i tak wstawić do lodówki.
  4. Później układamy pokrojoną białą kapustę i wrzucamy śliwki.
  5. Na końcu posypujemy kilkoma łyżkami majeranku i niewielką ilością soli.
  6. Całość przykrywamy i dusimy 2-3-4 godziny. Czas duszenia zależy od was i od gatunku mięsa.

Danie samo w sobie jest tak smaczne, że nie ma potrzeby dorzucać dodatków. Na pierwszy rzut oka może wydawać się bardzo ciężkie, jednak taka forma przygotowania sprawia, że mięso jest bardzo delikatne, a dodatek kapusty, śliwek i przypraw pomaga lepiej je strawić.
Za co jeszcze lubię to danie? A no za to, że jest banalnie proste i nie wymaga pilnowania z naszej strony :).

Smacznego!

Scroll to Top