PRZEPIS NA ŻEBERKA W KAPUŚCIE
Dziś dość konkretny przepis, bo z mięsem (tak, tak – jem mięso, od święta, ale jem), czyli żeberka w kapuście. W związku z tęgimi mrozami i chęcią na porządną porcję mięsa postanowiłem odtworzyć przepis mojej babci. Wprowadziłem trochę zmian w postaci dodatkowych przypraw, ale zamysł pozostał ten sam.
SKŁADNIKI
Czas przygotowania: do 4 godzin
Ilość porcji: 2 – 4
Składniki:
- 1 kg żeberek (jeżeli omijasz szerokim łukiem wieprzowinę, polecam żeberka cielęce),
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 1 główka średniej, białej kapusty,
- 2 garście suszonych lub wędzonych śliwek,
- sól, pieprz do smaku,
- ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, kmin rzymski (lub kminek), majeranek.
WYKONANIE
- Na spód naczynia wykładamy całą kiszoną kapustę. Na spód możecie spód dać nieco tłuszczu, jeżeli martwicie się, że kapusta przywrze do dna.
- Na kiszoną kapustę rzucamy ubite w moździerzu przyprawy.
- Następnie układamy umyte i pokrojone żeberka (żeberka możemy odrobinę posolić) i czosnek. Jeżeli chcemy, aby żeberka były szczególnie aromatyczne, możecie natrzeć je przyprawami dzień przed pieczeniem i tak wstawić do lodówki.
- Później układamy pokrojoną białą kapustę i wrzucamy śliwki.
- Na końcu posypujemy kilkoma łyżkami majeranku i niewielką ilością soli.
- Całość przykrywamy i dusimy 2-3-4 godziny. Czas duszenia zależy od was i od gatunku mięsa.
Danie samo w sobie jest tak smaczne, że nie ma potrzeby dorzucać dodatków. Na pierwszy rzut oka może wydawać się bardzo ciężkie, jednak taka forma przygotowania sprawia, że mięso jest bardzo delikatne, a dodatek kapusty, śliwek i przypraw pomaga lepiej je strawić.
Za co jeszcze lubię to danie? A no za to, że jest banalnie proste i nie wymaga pilnowania z naszej strony :).
Smacznego!