ZUPA KREM NA WZMOCNIENIE ŚLEDZIONY I KRWI
WZMOCNIENIE ŚLEDZIONY I KRWI – DLACZEGO JEST WAŻNE?
Wzmocnienie Śledziony i Krwi to jedno z najczęstszych wyzwań, z jakimi mierzymy się w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej (TMC). Dlatego przygotowałem dla Was pyszny i prosty przepis, który wzmocni Waszą Śledzionę i pomoże w odbudowie Krwi.
Dwa spośród naszych licznych spotkań on-line poświęciliśmy na omówienie funkcji i zaleceń dla Śledziony i Wątroby. Jak już doskonale wiecie w TMC Śledziona jest podstawowym narządem biorącym udział w produkcji pourodzeniowej energii życiowej Qi oraz Krwi. Z kolei Wątroba jest rezerwuarem dla Krwi i zarządza jej odpowiednim obiegiem w ciele. Reasumując – mocna Śledziona i odpowiednio odżywiona Wątroba są kluczem do prawidłowej produkcji Qi i Krwi – dwóch podstawowych substancji podtrzymujących nasze funkcje życiowe.
SKŁADNIKI NA ZUPĘ KREM
- 2 bataty,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 40 gram chińskich daktyli (Da Zao – owoc głożyny pospolitej),
- 1 łyżka skórki dojrzałej mandarynki (Chen Pi),
- 400-500 ml mleka kokosowego,
- natka kolendry lub pietruszki,
- po 1 łyżeczce: ziaren kminu rzymskiego i kopru włoskiego, oregano, kardamonu.
- sól do smaku.
WYKONANIE ZUPY NA WZMOCNIENIE ŚLEDZIONY I KRWI
- Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek, ziarna kminu rzymskiego i kopru włoskiego.
- Po chwili dodajemy umyte i pokrojone wszystkie warzywa i lekko dusimy.
- Po 5 minutach dolewamy wrzątek (przynajmniej 1 litr) i wrzucamy zioła (Da Zao, Chen Pi) i pozostałe przyprawy, solimy wg uznania.
- Gotujemy do miękkości i na koniec dolewamy mleko kokosowe.
- Na samym wrzucamy część świeżej zieleniny. Blendujemy i posypujemy na talerzu ulubionymi dodatkami.
Więcej na temat Śledziony, Wątroby oraz innych narządów dowiecie się z licznych nagrań na moim kanale na YouTube.
Chen Pi i Da Zao, oraz inne zioła chińskie możecie kupić w zaprzyjaźnionym sklepie: www.delewinprime.sk – z kodem „taijitu10” otrzymacie rabat na zakupy. Smacznego!