Logo podstawowe Taijitu
Szukaj
Close this search box.
Półkole czerwone 2

BÓB PO LIBAŃSKU

POŻYWNY OBIAD NA LETNI DZIEŃ

Ten przepis na bób po libańsku, pierwszy raz dojrzałem na „Jadłonomii” i uważam, że to połączenie jest naprawdę dobre! Danie może służyć jako obiad lub kolacja probiotyczna. Jeżeli zjesz go około godziny 18.00, to w doskonały sposób odżywisz swoją mikrobiotę jelitową.

SKŁADNIKI NA BÓB PO LIBAŃSKU

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość porcji: 4-6 

Składniki:

  • 1 kg ugotowanego bobu (bób gotuję osobno w osolonej wodzie),
  • 3 duże cebule,
  • 1 kg pomidorów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 g żurawiny,
  • garść ziaren kardamonu i liści kafiru,
  • ziele angielskie i liście laurowe,
  • 1 mała, ostra papryczka,
  • 300 g passaty pomidorowej,
  • pęczek pietruszki i koperku,
  • sól.

WYKONANIE

Wykonanie:
1. Na rozgrzany tłuszcz rzucamy wszystkie przyprawy stałe wraz z czosnkiem.
2. Po chwili dorzucamy poszatkowaną cebulę i solimy.
3. Gdy cebula zmięknie, dodajemy pokrojone pomidory i twardą część pietruszki oraz koperku.
4. Gotujemy, aż całość będzie miękka. I wtedy dodajemy ugotowany bób wraz z żurawiną.
5. Gotujemy kolejne kilka, kilkanaście minut dodając w międzyczasie passatę. Smakujemy i doprawiamy (ja dosypuję jeszcze kardamon sypki ok. 1 łyżeczkę).
6. Na koniec gotowania dodajemy część zieleniny.

Taki bób po libańsku świetnie smakuje z ziemniakami, komosą, kaszą lub kuskusem. Aby poszerzyć swoją wiedzę, przeczytaj artykuł o energetyce pożywienia wg medycyny chińskiej

Zapraszam też do zaobserwowania mojego profilu na Instagramie. Tam znajdziesz informacje o nadchodzących wydarzeniach oraz nagrania bezpłatnych live o aromaterapii, medycynie chińskiej i terapiach holistycznych. Zapraszam!

Smacznego! 

tagi

Scroll to Top