POŻYWNY OBIAD NA LETNI DZIEŃ
Ten przepis na bób po libańsku, pierwszy raz dojrzałem na „Jadłonomii” i uważam, że to połączenie jest naprawdę dobre! Danie może służyć jako obiad lub kolacja probiotyczna. Jeżeli zjesz go około godziny 18.00, to w doskonały sposób odżywisz swoją mikrobiotę jelitową.
SKŁADNIKI NA BÓB PO LIBAŃSKU
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 4-6
Składniki:
- 1 kg ugotowanego bobu (bób gotuję osobno w osolonej wodzie),
- 3 duże cebule,
- 1 kg pomidorów,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 g żurawiny,
- garść ziaren kardamonu i liści kafiru,
- ziele angielskie i liście laurowe,
- 1 mała, ostra papryczka,
- 300 g passaty pomidorowej,
- pęczek pietruszki i koperku,
- sól.
WYKONANIE
Wykonanie:
1. Na rozgrzany tłuszcz rzucamy wszystkie przyprawy stałe wraz z czosnkiem.
2. Po chwili dorzucamy poszatkowaną cebulę i solimy.
3. Gdy cebula zmięknie, dodajemy pokrojone pomidory i twardą część pietruszki oraz koperku.
4. Gotujemy, aż całość będzie miękka. I wtedy dodajemy ugotowany bób wraz z żurawiną.
5. Gotujemy kolejne kilka, kilkanaście minut dodając w międzyczasie passatę. Smakujemy i doprawiamy (ja dosypuję jeszcze kardamon sypki ok. 1 łyżeczkę).
6. Na koniec gotowania dodajemy część zieleniny.
Taki bób po libańsku świetnie smakuje z ziemniakami, komosą, kaszą lub kuskusem. Aby poszerzyć swoją wiedzę, przeczytaj artykuł o energetyce pożywienia wg medycyny chińskiej!
Zapraszam też do zaobserwowania mojego profilu na Instagramie. Tam znajdziesz informacje o nadchodzących wydarzeniach oraz nagrania bezpłatnych live o aromaterapii, medycynie chińskiej i terapiach holistycznych. Zapraszam!
Smacznego!