Połączenie dyni i ciecierzycy jest bardzo wartościowe. Oba produkty świetnie wspierają Śledzionę i Żołądek, czyli przemianę Ziemi, która wg medycyny chińskiej stanowi oś dla pozostałych przemian. Warto zwrócić też uwagę na kolory – właśnie produkty żółte i pomarańczowe najlepiej odżywiają nasze „centrum dowodzenia” jaki jest przemiana Ziemi. 🙂
Składniki:
- 300 g ugotowanej ciecierzycy,
- 1 średnia dynia hokkaido,
- 1 por,
- parę łyżek masła lub oliwy,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- świeże zioła i zielenina,
- sok z cytryny lub domowy ocet.
Wykonanie:
- Ciecierzycę moczymy, gotujemy i odsączamy z wody i odkładamy na bok (tutaj opisuję strączki i sposób ich obróbki).
- Pokrojoną dynię i pora wrzucamy na masło i dusimy.
- W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem.
- Na końcu łączymy składniki – ciecierzycę z dynią i porem i dorzucamy świeżą zieleninę/zioła (bardzo pasuje mięta!) oraz sok z cytryny lub domowy ocet.
- Warto posypać na talerzu gałką muszkatołową i dodatkowo podlać oliwą.
Taki posiłek można zajadać na śniadanie, obiad i kolację. Sałatkę tę możecie podgrzewać i zjeść kolejnego dnia.
Smacznego!
Jak zadbać o układ pokarmowy, a szczególnie Śledzionę dowiecie się tutaj!
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła