CIECIERZYCA Z DYNIĄ NA CIEPŁO
CIECIERZYCA Z DYNIĄ NA CIEPŁO
Połączenie dyni i ciecierzycy na ciepło jest bardzo wartościowe. Oba produkty świetnie wspierają Śledzionę i Żołądek, czyli przemianę Ziemi, która wg medycyny chińskiej stanowi oś dla pozostałych przemian. Warto zwrócić też uwagę na kolory – właśnie produkty żółte i pomarańczowe najlepiej odżywiają nasze „centrum dowodzenia”, z którym wiąże się przemiana Ziemi.
SKŁADNIKI
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Ilość porcji: 2-4 porcje
Składniki:
- 300 g ugotowanej ciecierzycy,
- 1 średnia dynia hokkaido,
- 1 por,
- parę łyżek masła lub oliwy,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- świeże zioła i zielenina,
- sok z cytryny lub domowy ocet.
PRZYGOTOWANIE CIECIERZYCY Z DYNIĄ NA CIEPŁO
- Ciecierzycę moczymy, gotujemy i odsączamy z wody i odkładamy na bok.
- Pokrojoną dynię i pora wrzucamy na masło i dusimy.
- W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem.
- Na końcu łączymy składniki – ciecierzycę z dynią i porem i dorzucamy świeżą zieleninę i zioła. Tutaj bardzo też pasuje mięta oraz sok z cytryny lub domowy ocet.
- Na końcu warto posypać całe danie odrobiną gałki muszkatołowej i dodatkowo podlać oliwą.
Taki posiłek można zajadać na śniadanie, obiad i kolację. Sałatkę z ciecierzycą i dynią możecie podgrzewać i zjeść kolejnego dnia. Smacznego!
Jeżeli boicie się strączków z uwagi na dolegliwości trawienne, to przeczytajcie mój artykuł o strączkach i sposobie ich obróbki.
Jak zadbać o układ pokarmowy, a szczególnie Śledzionę dowiecie się m.in. w moim webinarze o Dojo letnie lub Dojo wiosenne.