Logo podstawowe Taijitu
Szukaj
Close this search box.
Półkole czerwone 2

CIECIERZYCA Z DYNIĄ NA CIEPŁO

CIECIERZYCA Z DYNIĄ NA CIEPŁO

Połączenie dyni i ciecierzycy na ciepło jest bardzo wartościowe. Oba produkty świetnie wspierają Śledzionę i Żołądek, czyli przemianę Ziemi, która wg medycyny chińskiej stanowi oś dla pozostałych przemian. Warto zwrócić też uwagę na kolory – właśnie produkty żółte i pomarańczowe najlepiej odżywiają nasze „centrum dowodzenia”, z którym wiąże się przemiana Ziemi.

SKŁADNIKI

Czas przygotowania: ok. 60 minut
Ilość porcji: 2-4 porcje

Składniki:

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 średnia dynia hokkaido,
  • 1 por,
  • parę łyżek masła lub oliwy,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • świeże zioła i zielenina,
  • sok z cytryny lub domowy ocet.

PRZYGOTOWANIE CIECIERZYCY Z DYNIĄ NA CIEPŁO

  1. Ciecierzycę moczymy, gotujemy i odsączamy z wody i odkładamy na bok.
  2. Pokrojoną dynię i pora wrzucamy na masło i dusimy.
  3. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem.
  4. Na końcu łączymy składniki – ciecierzycę z dynią i porem i dorzucamy świeżą zieleninę i zioła. Tutaj bardzo też pasuje mięta oraz sok z cytryny lub domowy ocet.
  5. Na końcu warto posypać całe danie odrobiną gałki muszkatołowej i dodatkowo podlać oliwą.

Taki posiłek można zajadać na śniadanie, obiad i kolację. Sałatkę z ciecierzycą i dynią możecie podgrzewać i zjeść kolejnego dnia. Smacznego!

Jeżeli boicie się strączków z uwagi na dolegliwości trawienne, to przeczytajcie mój artykuł o strączkach i sposobie ich obróbki.
Jak zadbać o układ pokarmowy, a szczególnie Śledzionę dowiecie się m.in. w moim webinarze o Dojo letnie lub Dojo wiosenne.

tagi

Scroll to Top