STRĄCZKI WG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ
Fasola, soczewica, bób, zielony groszek, ciecierzyca należą do bardzo wartościowej grupy pokarmowej, po którą warto sięgać regularnie przez cały rok! Strączki wg medycyny chińskiej szczególnie dobrze wpływają na Nerki. Z tego powodu różne gatunki fasoli, soja i soczewica są bardzo popularnym dodatkiem do ulubionych dań w wielu regionach Chin. Są nieocenione dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać zbyt dużej ilości produktów zwierzęcych.
Zachęcam do korzystania z naszych rodzimych strączków takich jak zielony groszek, groch, fasola, fasolka szparagowa czy bób, ale warto również zwrócić uwagę na inne strączki. Do nich zaliczają się czarna i czerwona soczewica, fasola adzuki, czy fasola mung.
CHARAKTERYSTYKA ENERGETYCZNA STRĄCZKÓW WG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ
Produkty strączkowe według medycyny chińskiej charakteryzują się neutralną termiką. Swym słodkim, odżywczym smakiem działają głównie w obszarze Śledziony oraz Nerek.
Poniżej opis poszczególnych strączków i ich działania na poszczególne narządy:
- Bób neutralnym, słodkim smakiem działa na Śledzionę i Żołądek. Wzmacnia Qi i łagodzi obrzęki.
- Ciecierzyca neutralnym, słodkim smakiem wspiera Śledzionę oraz Żołądek przede wszystkim budując Qi ww. narządów.
- Groch neutralnym, słodkim smakiem oddziałuje głównie na Śledzionę i Żołądek. Wzmacnia Qi, wspiera produkcję płynów ustrojowych, łagodzi obrzęki.
Fasole:
- Biała chłodnym, słodkim smakiem działa przede wszystkim na Płuca skutecznie budując ich Płyny.
- Czarna neutralnym, słodkim smakiem przede wszystkim wzmacnia Esencję Nerek.
- Czerwona chłodnym, słodkim smakiem skutecznie buduje Yin Serca i Nerek, oczyszcza z Gorąca i usuwa obrzęki.
- Adzuki neutralnym, słodko – kwaśnym smakiem działa na Serce i Śledzionę przede wszystkim wzmacniając Qi, Krew, Yin. Przełamuje Zastoje Krwi i skutecznie eliminuje Wilgoć i łagodzi obrzęki.
- Mung chłodnym, słodkim smakiem działa w obszarze Serca i Żołądka skutecznie oczyszczając Gorąco ww. narządów. Skutecznie usuwa Toksyczne Gorąco. Buduje Yin Wątroby oraz wzmacnia Nerki.
- Zielona fasolka szparagowa wpływa szczególnie na Wątrobę i Pęcherzyk Żółciowy
Pozostałe strączki:
- Soczewica neutralnym, słodkim smakiem działa na Serce i Nerki wzmacniając krążenie.
- Soja chłodnym słodkim smakiem oddziałuje na Jelito Grube i Śledzionę. Wzmacnia Qi i Krew, nawilża i usuwa Gorąco.
- Soja czarna neutralnym, słodkim smakiem wspiera Śledzionę i Nerki. Buduje Qi, Krew, rozprasza Wiatr i skutecznie detoksykuje organizm.
JAK PRZYRZĄDZAĆ I SPOŻYWAĆ STRĄCZKI?
Najczęściej ugotowane strączki są dodawane do zup, bezmięsnych gulaszy, czy jako dodatek do dań. W letnie dni warto przygotować danie z bobem, czy fasolką szparagową. Polecam również dodawać je do porannych, ciepłych, gotowanych śniadań. Dobrym pomysłem jest również pasztet z fasoli adzuki!
Aby poprawić ich strawność, przed gotowaniem należy namaczać je przez ok. 8 – 12 godzin. Dodatkowo do moczenia można dodać sok ze świeżej cytryny lub wodorosty. Ponadto przed samym gotowaniem należy je wypłukać pod bieżącą, zimną wodą. A podczas gotowania można dodać niewielką ilość sody (0,5 – 1 łyżeczkę) oraz zbierać i odlewać pianę powstającą na powierzchni gotujących się strączków lub gotować strączki z dodatkiem wakame, lub kombu.
Warto też łączyć je z przyprawami usprawniającymi trawienie, np. majeranek, cząber, kminek, kmin rzymski, koper włoski.
Często zdarza się tak, że jeden gatunek strączków trawimy gorzej, a inny bez najmniejszych problemów. Należy nie bać się testowania nowych produktów i poszukać najlepszego dla siebie. Podobnie sytuacja może wyglądać, gdy na co dzień nie jemy strączków – nasza mikrobiota potrzebuje przynajmniej paru dni, czasami 2-3 tygodni, aby przyzwyczaić się do ich trawienia. W takiej sytuacji warto zacząć od dodawania np. łyżeczki soczewicy do porannej owsianki, czy jaglanki i z czasem stopniowo zwiększać jej ilość.
Powrót do strączków jako roślinnych wysokobiałkowych produktów, rekomenduję wszystkim osobom!