CYTRUSY I ICH ENERGETYKA WG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ
Komu z nas Święta Bożego Narodzenia i końcówka starego roku nie kojarzą się z… cytrusami? Ich piękny, intensywny kolor dodaje magii Świąt, a pomarańcze nabite goździkami wypełniają swym aromatem cały dom. Cytrusy, jak każdy inny produkt, posiadają swoją energetykę, o której dziś słów kilka.
Całą rodzinę cytrusów zaliczamy do owoców o termice od chłodnej po zimną. Owoce egzotyczne są jednymi z najzimniejszych produktów, do jakich mamy dostęp. Rosną w środowisku silnie Yang (gorący klimat) i ich zadaniem jest chłodzić i nawadniać. Nie są, więc produktami zalecanymi do stałego spożywania w naszym klimacie, jednak spożyte od czasu do czasu krzywdy nie wyrządzą.
Przeważającym smakiem cytrusów jest oczywiście smak kwaśny. Jak pamiętamy z poprzednich wpisów, smak kwaśny (smak Yin) obkurcza, obejmuje i przytrzymuje, dzięki czemu nasz organizm łatwiej wytwarza i zachowuje odpowiednią ilość płynów ustrojowych.
Możemy kierować się zasadą, że im bardziej kwaśny cytrus, tym chłodniejszą ma naturę. Zatem grejpfruty czy pomelo, które są wręcz cierpkie w smaku, będą zdecydowanie zimniejsze, niż słodkie odmiany pomarańczy lub mandarynek.
DLA KOGO CYTRUSY WG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ?
Cytrusy swym działaniem obejmują przede wszystkim takie narządy jak Śledzionę, Żołądek, Płuca i Wątrobę. Ich głównym zadaniem jest usuwanie Gorąca i odżywianie Yin. Dodatkowo cytryny, limonki i pomelo są pomocne w usuwaniu toksyn z organizmu, a mandarynki pomagają w regulacji nagromadzeń wody w ciele.
SKÓRKA Z CYTRUSÓW – CHEN PI I QING PI
Omawiając cytrusy, należy szczególnie zwrócić uwagę na ich skórkę. Skórka cytrusów jest używana od dawien dawna w medycynie chińskiej jako produkt leczniczy. Do najczęściej stosowanych należą: skórka z dojrzałej mandarynki (Chen Pi) i skórka z zielonej (niedojrzałej) mandarynki (Qing Pi).
Chen Pi swym gorzkim, ostrym smakiem i ciepłą termiką głównie wspiera funkcje trawienne Śledziony. Porusza Qi, osusza Wilgoć oraz zsyła zbuntowane Qi w dół. Pomarańczowy kolor skórki intuicyjnie nakierowuje nas na działanie w obszarze Śledziony i Żołądka.
Qing Pi swym gorzkim, ostrym smakiem i chłodną termiką przełamuje Zastoje Qi (szczególnie Zastoje Qi prowadzące do Zastojów Krwi). Osusza Wilgoć i pomaga usuwać Śluz. Działa przede wszystkim w kanałach Wątroby, Pęcherzyka Żółciowego, ale swe właściwości przełamujące Zastoje kieruje również do Żołądka i Śledziony.
Zachęcam Was do wdrożenia skórek z cytrusów do ciepłych, gotowanych śniadań. Z cytrusami rozprawiałem się również podczas jednego z live’ów, który możesz wysłuchać na moim kanale na YouTube: Cytrusy, czy warto je jeść? Co na to medycyna chińska?
Skórki z mandarynek możecie nabyć w zaprzyjaźnionym sklepie delewinprime.sk. Z kodem „taijitu10” – otrzymasz korzystny rabat na całe zakupy!