PRZEPIS NA DYNIOWE RISOTTO
Jesień w pełni, a ja uwielbiam dynię i uwielbiam dania jednogarnkowe. Zatem dyniowe risotto pasuje tutaj idealnie! Dyniowe, wegetariańskie risotto będzie idealne na obiad i kolację. Każdy, kto czuje się wychłodzony i osłabiony, ma szanse rozgrzać się takim daniem.
SKŁADNIKI
Czas przygotowania: 45-60 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 dynia hokkaido,
- szklankę ryżu np. basmati,
- 100 – 200 ml białego wina (opcjonalnie)
- 2-3 ząbki czosnku,
- oliwa lub masło klarowane,
- przyprawy: szczypta ostrej papryki, kmin rzymski, ziarna kolendry, ziele angielskie, liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku
WYKONANIE
- Utrzyjcie w moździerzu wszystkie przyprawy. Ilość przypraw dobieramy do własnych preferencji smakowych.
- Na rozgrzaną oliwę lub masło wrzućcie czosnek, szczyptę ostrej papryczki, kmin rzymski, ziarna kolendry, ziele angielskie i liście laurowe.
- Po chwili wrzućcie do tego oczyszczoną i pokrojoną dynię (używam najczęściej hokkaido) i sól.
- Gdy całość podsmaży się przez 2-3 min, dodajcie surowy ryż i przesmażcie go razem z dynią.
- Po chwili dolejcie wodę (zacznijcie od jednej szklanki) i duście pod przykryciem, aż całość będzie miękka. W międzyczasie trzeba dolewać więcej wody lub białego wina jeśli macie ochotę. Po dodaniu wina nie zakładajcie przykrywki, tak aby alkohol mógł odparować. Wino można też zastąpić 2-3 łyżkami octu winnego.
Całość posypuję gałką muszkatołową i świeżą szałwią.
Zasady odżywiania jesienią opisałem w artykule: Odżywianie jesienią wg medycyny chińskiej. Możecie również wysłuchać mojego webinaru: Odżywianie jesienią wg TCM.