Szukaj
Close this search box.

PRZEPIS NA DYNIOWE RISOTTO

Jesień w pełni, a ja uwielbiam dynię i uwielbiam dania jednogarnkowe. Zatem dyniowe risotto pasuje tutaj idealnie! Dyniowe, wegetariańskie risotto będzie idealne na obiad i kolację. Każdy, kto czuje się wychłodzony i osłabiony, ma szanse rozgrzać się takim daniem.

SKŁADNIKI

Czas przygotowania: 45-60 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido,
  •  szklankę ryżu np. basmati,
  • 100 – 200 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • oliwa lub masło klarowane,
  • przyprawy: szczypta ostrej papryki, kmin rzymski, ziarna kolendry, ziele angielskie, liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE

  1. Utrzyjcie w moździerzu wszystkie przyprawy. Ilość przypraw dobieramy do własnych preferencji smakowych.
  2. Na rozgrzaną oliwę lub masło wrzućcie czosnek, szczyptę ostrej papryczki, kmin rzymski, ziarna kolendry, ziele angielskie i liście laurowe.
  3. Po chwili wrzućcie do tego oczyszczoną i pokrojoną dynię (używam najczęściej hokkaido) i sól.
  4. Gdy całość podsmaży się przez 2-3 min, dodajcie surowy ryż i przesmażcie go razem z dynią.
  5. Po chwili dolejcie wodę (zacznijcie od jednej szklanki) i duście pod przykryciem, aż całość będzie miękka. W międzyczasie trzeba dolewać więcej wody lub białego wina jeśli macie ochotę. Po dodaniu wina nie zakładajcie przykrywki, tak aby alkohol mógł odparować. Wino można też zastąpić 2-3 łyżkami octu winnego.
    Całość posypuję gałką muszkatołową i świeżą szałwią.

Zasady odżywiania jesienią opisałem w artykule: Odżywianie jesienią wg medycyny chińskiej. Możecie również wysłuchać mojego webinaru: Odżywianie jesienią wg TCM.

Scroll to Top