Dość mocno przemawia do mnie idea stosowania w codziennej diecie produktów pochodzących z naszego otoczenia. Oczywiście istnieją takie produkty, które swym działaniem mogą nam naprawdę pomóc i ciężko je zastąpić. Są również i takie, które zjedzone od czasu do czasu mogą stanowić ciekawe urozmaicenie naszej diety. I chociaż nie lubuję w owocach egzotycznych, tak granat (na który właśnie trwa sezon) należy do jednego z nielicznych wyjątków.
Wg energetyki medycyny chińskiej granaty są w swej termice neutralne, posiadają smak słodki i kwaśny. Skutecznie oczyszczają z Gorąca i budują aspekt Yin naszego ciała. Działają w kanałach Płuc, Jelita Grubego, Śledziony, Żołądka oraz Pęcherza Moczowego. Jak wiemy granaty są skuteczne do obniżania poziomu stężenia kwasów tłuszczowych, tłuszczów i cholesterolu. Co ciekawe spożywanie surowych granatów obniża również poziom insuliny u diabetyków.
W medycynie chińskiej używane są inne części granatu: skórka, liście, kwiaty, korzeń, które posiadają swoje specyficzne właściwości – inne niż sam owoc.
Ja polecam surowe ziarna granatu do sałatek, śniadań czy kompotów!

dav
Co ciekawe od dawien dawna granat jest uważany za symbol płodności i życia. I rzeczywiście jest bogaty chociażby w cenne polifenole, które są silnym przeciwutleniaczem!
Szczegółowo temat płodności został opracowany tutaj.
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła