GULASZ Z CZERWONEJ FASOLI
WEGAŃSKI GULASZ Z CZERWONEJ FASOLI
Wielu z Was niepotrzebnie boi się strączków. Dlatego opracowałem wpis o tym, jak sprawić, aby strączki były lżej strawne. Natomiast dziś chcę zaproponować, jak w łatwy sposób możemy je wykorzystać w kuchni. Moją propozycją jest warzywny gulasz z czerwoną fasolą.
SKŁADNIKI
Czas przygotowania: ok. 90 minut (bez namaczania)
Ilość porcji: 1-2
Składniki:
- 400 g ugotowanej czerwonej fasoli,
- 2 duże marchewki,
- 1 mały korzeń selera,
- 2 średnie korzenie pietruszki,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ziele angielskie, liść laurowy, cząber, chilli, sól, cynamon,
- sok z cytrusów lub domowy ocet,
- oliwa lub masło klarowane,
- zielenina.
PRZYGOTOWANIE GULASZU Z CZERWONEJ FASOLI
- Fasolę namaczamy przez noc, opłukujemy w zimnej wodzie.
- Gotujemy fasolę, opcjonalnie z dodatkiem 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
- W międzyczasie kroimy warzywa w drobną kostkę.
- Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i posiekany czosnek.
- Po około 1 minucie dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa.
- Następnie dusimy je do miękkości, możemy podlać wodą i doprawiamy cząbrem (1 łyżeczka), chilli (2-3 szczypty) i solą.
- Na końcu dorzucamy ugotowaną fasolę, całość chwilę dusimy i dodajemy pół łyżeczki cynamonu.
- Na talerzu danie warto skropić sokiem z cytrusów czy dodać domowy ocet i posypać zieleniną.
DLA KOGO GULASZ Z CZERWONEJ FASOLI?
Warto tu powtórzyć, że strączki są niezwykle cenną grupą pokarmową wg medycyny chińskiej. Z tego powodu polecane są m.in. dla osób, które chcą wzmocnić swoje Nerki i Śledzionę. Dbanie o Nerki wg medycyny chińskiej jest przejawem dbałości o jakość i długość życia.
Co do osób z dolegliwościami trawiennymi, zachęcam Was do wytrwałości i mimo wszystko wprowadzanie strączków do diety. Choćby w najmniejszych ilościach. Zacznijcie od łyżeczki dziennie i z każdym tygodniem stopniowo zwiększajcie ilość strączków w Waszych daniach!
Więcej o tym, jak przygotować strączki do spożycia możesz przeczytać w moim artykule „Strączki – zapomniana, cenna grupa pokarmowa„.