WEGAŃSKI GULASZ Z CZERWONEJ FASOLI

Wielu z Was niepotrzebnie boi się strączków. Dlatego opracowałem wpis o tym, jak sprawić, aby strączki były lżej strawne. Natomiast dziś chcę zaproponować, jak w łatwy sposób możemy je wykorzystać w kuchni. Moją propozycją jest warzywny gulasz z czerwoną fasolą.

SKŁADNIKI

Czas przygotowania: ok. 90 minut (bez namaczania)
Ilość porcji: 1-2

Składniki:

  • 400 g ugotowanej czerwonej fasoli,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 mały korzeń selera,
  • 2 średnie korzenie pietruszki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ziele angielskie, liść laurowy, cząber, chilli, sól, cynamon,
  • sok z cytrusów lub domowy ocet,
  • oliwa lub masło klarowane,
  • zielenina.

PRZYGOTOWANIE GULASZU Z CZERWONEJ FASOLI

  1. Fasolę namaczamy przez noc, opłukujemy w zimnej wodzie.
  2. Gotujemy fasolę, opcjonalnie z dodatkiem 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
  3. W międzyczasie kroimy warzywa w drobną kostkę.
  4. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i posiekany czosnek.
  5. Po około 1 minucie dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa.
  6. Następnie dusimy je do miękkości, możemy podlać wodą i doprawiamy cząbrem (1 łyżeczka), chilli (2-3 szczypty) i solą.
  7. Na końcu dorzucamy ugotowaną fasolę, całość chwilę dusimy i dodajemy pół łyżeczki cynamonu.
  8. Na talerzu danie warto skropić sokiem z cytrusów czy dodać domowy ocet i posypać zieleniną.

DLA KOGO GULASZ Z CZERWONEJ FASOLI?

Warto tu powtórzyć, że strączki są niezwykle cenną grupą pokarmową wg medycyny chińskiej. Z tego powodu polecane są m.in. dla osób, które chcą wzmocnić swoje Nerki i Śledzionę. Dbanie o Nerki wg medycyny chińskiej jest przejawem dbałości o jakość i długość życia.

Co do osób z dolegliwościami trawiennymi, zachęcam Was do wytrwałości i mimo wszystko wprowadzanie strączków do diety. Choćby w najmniejszych ilościach. Zacznijcie od łyżeczki dziennie i z każdym tygodniem stopniowo zwiększajcie ilość strączków w Waszych daniach!

Więcej o tym, jak przygotować strączki do spożycia możesz przeczytać w moim artykule „Strączki – zapomniana, cenna grupa pokarmowa„.

tagi

Scroll to Top