JAGLANE CONGEE Z BATATEM – PRZEPIS MEDYCYNY CHIŃSKIEJ

Jaglane congee z batatem to mój autorski przepis wg medycyny chińskiej. Ciepłe i półpłynne śniadanie, doskonale rozgrzeje was jesienią i zimą. Będzie wspierać Śledzionę i Żołądek. Dlatego jest to niewątpliwie jedno z moich ulubionych śniadań. Szybkie, proste i smaczne, a co najważniejsze – ZDROWE!

SKŁADNIKI

Czas przygotowania: 20-60 minut
Ilość porcji: 1-2

Składniki:

  • 2 garści kaszy jaglanej,
  • 1 mały batat,
  • 1 jabłko,
  • len, orzechy włoskie (lub inne nasiona),
  • skórka z dojrzałej mandarynki,
  • kurkuma,
  • masło i inne dodatki.

PRZYGOTOWANIE JAGLANEGO CONGEE Z BATATEM

  1. Wymoczoną przez noc kaszę jaglaną wraz z orzechami i nasionami zaczynamy gotować.
  2. Gdy całość zacznie się gotować, dorzucamy batata, jabłko, skórkę z mandarynki.
  3. Następnie gotujemy do miękkości (ok. 15 – 20 min, ale możemy gotować dłużej 30 – 60 min).
  4. Na koniec dodajemy przyprawy, masło i blendujemy.
  5. Zajadamy z sezonowymi owocami, konfiturami, gomasio, itp.

DLA KOGO JAGLANE CONGEE Z BATATEM?

Śniadanie w takiej formie dedykowane jest dla wszystkich, którzy chcą budować swoją odporność. Przede wszystkim zaś dla osób wychłodzonych, przeziębionych, w rekonwalescencji po operacjach, czy z dolegliwościami układu pokarmowego. Posiłek w półpłynnej, ciepłej formie doskonale nas rozgrzeje i poprawi przepływ Qi, wzmocni produkcję Krwi i odżywi Śledzionę i Żołądek.

Tego rodzaju dania są również doskonałe dla małych dzieci, które często wystawione są na liczne patogeny w szkołach i przedszkolach!

O tym jak najlepiej wzmocnić Śledzionę i Żołądek przeczytasz w moim artykule Dojo – piąta pora roku wg medycyny chińskiej. Więcej o odżywianiu podczas pory Dojo możesz dowiedzieć się, oglądając moje webinary: Dojo wiosenne: smak słodki i wilgoć w medycynie chińskiej.

Scroll to Top