Jagnięcina jest mięsem wzmacniającym obieg czynnościowy Nerek. Dodatkowo należy do produktów mocno rozgrzewających. Dlatego idealnie nada się na sezon zimowy, czy dla osób z Niedoborem Yang (wyziębionych). Poniżej propozycja na danie, które odżywi Yang Nerek i zadba o Płyny Ciała – gulasz jagnięco-warzywny z dodatkiem zupy mocy.
Składniki:
- 400 g mielonej jagnięciny,
- 5 średnich ziemniaków,
- 2 papryki,
- 300 g pieczarek lub boczniaków,
- 2 marchewki,
- 1 duża cebula,
- 250-500 ml zupy mocy/bulionu,
- oliwa,
- sól, pieprz,
- po pół łyżeczki kmin rzymski, cząber,
- świeża zielenina (np. natka pietruszki, kolendry).
Wykonanie:
- Na rozgrzaną oliwę dodajemy utarte w moździerzu nasiona kminu rzymskiego.
- Po 30-60 sekundach dodajemy pokrojone warzywa (oprócz papryki) z pieczarkami i lekko podsmażamy.
- Gdy warzywa lekko zmiękną dorzucamy jagnięcinę, przesmażamy 2-3 minuty.
- Następnie podlewamy zupą mocy (250 ml) i dorzucamy paprykę i pozostałe przyprawy.
- Gotujemy do miękkości warzyw i jeżeli mamy ochotę, to dolewamy kolejne 250 ml zupy mocy i zagotowujemy.
- Na sam koniec dorzucamy garść zieleniny.
Smacznego!
Więcej o wzmocnieniu Nerek i odżywianiu zimą dowiesz się tutaj.
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła