Logo podstawowe Taijitu
Szukaj
Close this search box.
Półkole czerwone 2

JAJKA I ICH ENERGETYKA WG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ

JAJKA WG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ

Jajka wg medycyny chińskiej są esencją życia, bardzo odżywczym produktem, idealnym dla osób z Niedoborami Qi, Krwi, Yang. Natomiast z rozwagą powinny stosować je osoby z Gorącą Wilgocią. Chyba nie ma bardziej wartościowego produktu niż wiejskie jaja!

Jajka tak, jak pozostałe produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego, najlepiej zaserwować na śniadanie lub lunch, czy obiad. Wówczas białko będzie miało odpowiedni czas, by mogło zostać odpowiednio strawione. Ponadto podaż białka w godzinach dopołudniowych zapewni nam odpowiednią dawkę energii i zredukuje chęć podjadania w ciągu dnia. Takie komponowanie posiłków może okazać się kluczem u osób borykających się z nadwagą i niemogących skutecznie i bezpiecznie schudnąć. Na kolację staramy się raczej spożywać dania wegetariańskie lub wegańskie, które będą lżej strawne i będą nieocenionym wsparciem dla naszej mikrobioty jelitowej.

Jaka są też cennym źródłem choliny, która pełni szereg istotnych funkcji w naszym organizmie, szczególnie u kobiet będących w ciąży!

WARTOŚCI ODŻYWCZE JAJEK

Starsze osoby zapewne pamiętają, jak przez lata przestrzegano nas przed spożywaniem nadmiernej ilości jajek. Uważano, że nadmierne spożycie cholesterolu zawartego w żółtkach przyczynia się m.in. do rozwoju miażdżycy. Na szczęście współczesna nauka obaliła już to szkodliwe twierdzenie.

Jajka zawierają wiele cennych składników odżywczych. Są to m.in. cenne kwasy omega3 i cholinę, które uczestniczą w przemianach tłuszczów i białek zapobiegając osadzaniu się cholesterolu na ścianach tętnic. Ponadto są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka, co ma niebagatelne znaczenie dla osób na diecie wegetariańskiej.

W jajkach obecne są witaminy: A, E, D, oraz witaminy z grupy B, w tym cenną B12, a także karotenoidy (barwniki żółtka) – luteinę i zeaksantynę, a także minerały: fosfor, potas, wapń, żelazo i magnez.

WŁAŚCIWOŚCI JAJEK W MEDYCYNIE CHIŃSKIEJ

Poniżej opis jajek wg Claude Diolosa:

Jajka uważa się za lekarstwo JING i należy je podawać osobom w podeszłym wieku i małym dzieciom. Jajka ugotowane na miękko odżywiają krew serca i wzmacniają qi śledziony, poprawiają sen, a także pamięć. Jajka w koszulce z dodatkiem octu odżywiają krew wątroby, mięśnie oraz więzadła, dlatego też będą doskonałym pożywieniem dla sportowców. Jajka na twardo z odrobiną soli odżywiają esencję nerek – JING i mogą także wzmocnić qi śledziony, ale nie są zalecane w przypadku stagnacji qi, pokarmu lub flegmy w przewodzie pokarmowym.

Jajecznica ze szczypiorkiem, pieprzem, cebulą, czosnkiem i papryką będzie doskonałym pomysłem na śniadanie, gdyż odżywia krew i wewnętrzne płyny oraz wzmacnia qi. Nie powinna być jednak spożywana w przypadku wilgotnego gorąca w wątrobie (zapalenie wątroby) czy infekcji oraz kamieni w pęcherzyku żółciowym.

Sposoby przygotowywania jajek są różne. Należy zrozumieć, że jajka są lekarstwem JING oraz KRWI, najpierw celują w serce, następnie w wątrobę i na końcu w nerki – Esencję Ciała – JING. Pomysł, że jajka mogą być niebezpieczne i zwiększać cholesterol, to znowu nieporozumienie dotyczące fizjologii, natury żywności i sposobów przygotowywania posiłków. Jedynie jeśli dodasz dużo soli, spożycie jajek może stać się problemem dla naczyń krwionośnych.

Zachęcam Was do regularnego spożywania jajek. Jeżeli brakuje Wam inspiracji jak je przygotować, zajrzyjcie do zbioru moich PRZEPISÓW.

tagi

Scroll to Top