KARMELIZOWANA WĄTRÓBKA Z ZIOŁAMI
Ten przepis śni mi się po nocach. Byłem bardzo zaskoczony jak szybko można przyrządzić wątróbkę, która jest przepyszna. Myślę, że tego przepisu mogą spróbować osoby, dla których wątróbka kojarzy się z przykrym smakiem z dzieciństwa.
SKŁADNIKI
Czasz przygotowania:
Ilość porcji:
Składniki:
- 300 g wątróbki (tutaj z królika),
- świeże zioła – u mnie było to, co rosło na balkonie, czyli: mięta (odegrała kluczową rolę!), rozmaryn, cząber, majeranek, oregano,
- czosnek – z racji tego, że mam swój „mini” czosnek, to używam całych główek (jak widać na zdjęciu),
- masło, sól, pieprz, miód.
WYKONANIE
1. Czyścimy wątróbkę.
2. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy masło.
3. Po chwili dodajemy czosnek i za ok. minutę posiekane zioła.
4. Na to układamy wątróbkę i smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony.
5. Na sam koniec dodajemy 2 łyżeczki miodu, solimy i pieprzymy.
Podajemy z ulubionymi, sezonowymi dodatkami, całość dopełnia sok z cytryny!
DLA KOGO KARMELIZOWANA WĄTRÓBKA Z ZIOŁAMI?
Wątróbka jest jednym z najbardziej wartościowych produktów jeśli chodzi o odbudowę Krwi, a jak pamiętamy Krew w medycynie chińskiej odpowiada przede wszystkim za prawidłowe odżywienie naszych narządów Zang Fu. Temat odbudowy Krwi został omówiony na webinarze: Odżywianie Krwi wg medycyny chińskiej.
Zachęcam też do przeczytania mojego artykułu na temat anemii oraz odżywiania wiosną, gdzie szerzej omawiam problematykę odbudowy Krwi.