Ten przepis śni mi się po nocach. Byłem bardzo zaskoczony jak szybko można przyrządzić wątróbkę, która jest przepyszna. Myślę, że tego przepisu mogą spróbować osoby dla których wątróbka kojarzy się z przykrym smakiem z dzieciństwa.
Składniki:
- 300 g wątróbki (tutaj z królika),
- świeże zioła – u mnie było to co rosło na balkonie, czyli: mięta (odegrała kluczową rolę!), rozmaryn, cząber, majeranek, oregano,
- czosnek – z racji tego, że mam swój „mini” czosnek, to używam całych główek (jak widać na zdjęciu),
- masło, sól, pieprz, miód.
Wykonanie:
1. Czyścimy wątróbkę.
2. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy masło.
3. Po chwili dodajemy czosnek i za ok. minutę posiekane zioła.
4. Na to układamy wątróbkę i smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony.
5. Na sam koniec dodajemy 2 łyżeczki miodu, solimy i pieprzymy.
Podajemy z ulubionymi, sezonowymi dodatkami, całość dopełnia sok z cytryny!
Wątróbka jest jednym z najbardziej wartościowych produktów jeśli chodzi o odbudowę Krwi, a jak pamiętamy Krew w medycynie chińskiej odpowiada przede wszystkim za prawidłowe odżywienie naszych narządów Zang Fu. Ten odbudowy Krwi został omówiony przeze mnie tutaj.
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła