Szukaj
Close this search box.

NIEOCZYWSITY SPOSÓB NA PRZYGOTOWANIE KUKURYDZY

Uwielbiam kukurydzę. Wystarczy doprowadzić ją do wrzenia i gotować 10-15 min. Do tego masełko, sól i można zajadać.

Jednak najlepiej smakuje z grilla! Najważniejsze, że kolba musi mieć liście. Moczymy ją przynajmniej 30 min w zimnej wodzie, następnie grillujemy pod przykryciem do miękkości. Moczenie kukurydzy w całości, z liśćmi sprawia, że nie pali się, tylko powoli gotuje, a w smaku jest obłędna!

KUKURYDZA W MEDYCYNIE CHIŃSKIEJ

Jeśli chodzi o Tradycyjną Medycynę Chińską (TCM) kukurydza ma zdolność tonizowania Qi. Pomaga także usuwać nagromadzenia wody w ciele.

Ogólnie rzecz biorąc, starożytne chińskie teksty medyczne wskazują, że kukurydza działa w kierunku Nerek, Jelita Grubego i Żołądka. Słodki smak  kukurydzy uważa się za neutralny pod względem termiki pożywienia.

DLA KOGO KUKURYDZA?

Kukurydza może działać jak środek moczopędny, który odżywia serce fizyczne, wpływa na żołądek, poprawia apetyt i pomaga regulować trawienie. Kukurydza może również pomóc w promowaniu zdrowych zębów i dziąseł, tonizować nerki i przezwyciężyć słabości seksualne. „Wypij wywar herbaciany z całych suszonych ziaren kukurydzy w leczeniu choroby nerek”.

Ponieważ kukurydza jest bardzo uboga w niacynę, niektóre starożytne kultury rozwinęły choroby związane z niedoborem niacyny, takie jak pelagra. Gdy kukurydza jest przygotowywana z wapnem, tak jak w kulturach rdzennych Amerykanów, wchłanianie niacyny przez organizm znacznie wzrasta.

Świeża kukurydza zawiera więcej enzymów, więcej witamin i jest lepiej dostosowana do „cieplejszych” osób o mocnej konstytucji niż suszona kukurydza.

Znamiona kukurydzy są jednym z podstawowych chińskich ziół znanym jako Yu Mi Xu. Znamiona kukurydzy są wysoce moczopędne i mogą być stosowane jako napar herbaciany w przypadku trudności z oddawaniem moczu, nadciśnienia, obrzęków, kamieni nerkowych i kamieni żółciowych. Mają one neutralne właściwości termiczne.

Niebieska kukurydza pochodzi z południowo-zachodniej Ameryki i była używana przez lud Hopi i Navajo jako podstawa ich diety. Niebieska kukurydza jest chłodna, słodka i kwaśna. Wpływa na Żołądek i tonizuje Nerki. Niebieska kukurydza zawiera 21% więcej białka, 50% więcej żelaza, 2 razy więcej manganu i potasu w porównaniu z żółtymi lub białymi odmianami. Po zmieleniu jej niebieski blask nadaje specyficzny wygląd każdemu posiłkowi.

Kukurydza u niektórych osób może wywoływać dolegliwości trawienne, dlatego zawsze zachęcam Was do wprowadzania wszystkich produktów stopniowo. Jednak mimo tego nie wyrzekajmy się tego warzywa, wprowadzanie różnorodnych produktów roślinnych do diety będzie korzystnie wpływało na Waszą mikrobiotę!

Scroll to Top