MAJOWA ZUPA Z POKRZYWĄ I SZPARAGAMI
MAJOWA ZUPA Z POKRZYWĄ I SZPARAGAMI
Dziś przepis na bardzo sezonową zupę. Łączy ona w sobie prostotę, czyli pokrzywy, kalafiora, marchew i wyjątkowość, czyli szparagi. W ten sposób otrzymujemy dość nietypowe zestawienie, czyli zupę pokrzywową ze szparagami 🙂 Pamiętajcie, że wg medycyny chińskiej, zupy są jednym z najlepszych wyborów żywieniowych – szczególnie na kolację.
SKŁADNIKI
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 miska pokrzywy,
- 1 pęczek szparagów,
- 1 kalafior,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- nać koperku,
- masło lub oliwa,
- sól, pieprz i inne ulubione przyprawy, polecam bazować na świeżej naci koperku, selera, lubczyku.
PRZYGOTOWANIE ZUPY Z POKRZYWĄ I SZPARAGAMI
- Na maśle lub oliwie dusimy pokrojoną marchew i pietruszkę wraz z solą, pieprzem i przyprawami.
- Następnie całość zalewamy wodą i gotujemy, aż warzywa będą na wpół miękkie.
- Kolejno dodajemy różyczki kalafiora, pokrojone szparagi oraz posiekaną zieleninę i pokrzywę.
- Na końcu doprawiamy do smaku.
- Gotujemy kolejne parę minut.
DLA KOGO ZUPA Z POKRZYWĄ I SZPARAGAMI?
Ta zupa będzie konkretnie pomagać w wyprowadzaniu Wilgoci i budowaniu Płynów Ciała. Zielenina jest szczególnie cennym składnikiem pokarmowym i odżywczym. Ponadto dziko rosnące roślin jadalne, pochodzące z czystych terenów mają znacznie większą moc, niż te uprawiane przemysłowo.
Jeśli nie czujecie się pewnie w temacie zbierania dzikich ziół, to polecam mój live w terenie: Pędy chmielu, zbieranie ziół, dziko rosnące rośliny jadalne.