Szukaj
Close this search box.

MAJOWA ZUPA Z POKRZYWĄ I SZPARAGAMI

Dziś przepis na bardzo sezonową zupę. Łączy ona w sobie prostotę, czyli pokrzywy, kalafiora, marchew i wyjątkowość, czyli szparagi. W ten sposób otrzymujemy dość nietypowe zestawienie, czyli zupę pokrzywową ze szparagami 🙂 Pamiętajcie, że wg medycyny chińskiej, zupy są jednym z najlepszych wyborów żywieniowych – szczególnie na kolację.

SKŁADNIKI

Czas przygotowania: ok. 60 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 miska pokrzywy,
  • 1 pęczek szparagów,
  • 1 kalafior,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • nać koperku,
  • masło lub oliwa,
  • sól, pieprz i inne ulubione przyprawy, polecam bazować na świeżej naci koperku, selera, lubczyku.

PRZYGOTOWANIE ZUPY Z POKRZYWĄ I SZPARAGAMI

  1. Na maśle lub oliwie dusimy pokrojoną marchew i pietruszkę wraz z solą, pieprzem i przyprawami.
  2. Następnie całość zalewamy wodą i gotujemy, aż warzywa będą na wpół miękkie.
  3. Kolejno dodajemy różyczki kalafiora, pokrojone szparagi oraz posiekaną zieleninę i pokrzywę.
  4. Na końcu doprawiamy do smaku.
  5. Gotujemy kolejne parę minut.

DLA KOGO ZUPA Z POKRZYWĄ I SZPARAGAMI?

Ta zupa będzie konkretnie pomagać w wyprowadzaniu Wilgoci i budowaniu Płynów Ciała. Zielenina jest szczególnie cennym składnikiem pokarmowym i odżywczym. Ponadto dziko rosnące roślin jadalne, pochodzące z czystych terenów mają znacznie większą moc, niż te uprawiane przemysłowo.

Jeśli nie czujecie się pewnie w temacie zbierania dzikich ziół, to polecam mój live w terenie: Pędy chmielu, zbieranie ziół, dziko rosnące rośliny jadalne.

Scroll to Top