Pokrzywa jest chłodna, posiada ciekawe połączenie smaku słodkiego i słonego, dlatego tak wspaniale buduje Krew, Yin, a nawet odżywia Jing. Do tego eliminuje Toksyny, Gorąco, rozprasza Wilgoć i jest pomocna przy wyprowadzaniu nadmiarów wody z organizmu.
Pokrzywę możemy zbierać cały sezon, ale to ta pierwsza jest najbardziej odżywcza (w szczególności jej szczyty). Można klasycznie pić napary z pokrzywy (jednak nie pijemy ich dłużej niż 1-2 tygodnie pod rząd) czy nawet dodawać ją do koktajli i świeżo wyciskanych soków – jednak osoby z niedoborami Qi i Yang Śledziony/Nerek powinny uważać na taką formę. Stąd proponuję pokrzywę traktować jako dodatek do różnych dań, np. zup lub owsianki czy congee (!). Pysznym rozwiązaniem jest również uduszenie pokrzywy na maśle – zupełnie jak szpinak. Bardzo polecam Wam również jajka sadzone na pokrzywie – pyszne, wiosenne śniadanie!
Chciałbym jeszcze wrócić do kwestii odbudowy Krwi. Z punktu widzenia medycyny chińskiej, wiosenny okres kojarzymy z Przemianą Drzewa, Wątrobą oraz Krwią. Wiosna jest najlepszym momentem na oczyszczanie i odbudowę Krwi, dlatego w naszej wiosennej diecie powinny znaleźć się pierwsze zielone nowalijki, zioła i jadalne chwasty. Patrząc z zachodniego punktu widzenia ciekawym jest, że cząsteczka chlorofilu wygląda niemal tak samo jak cząsteczka hemoglobiny. Chlorofil posiada jeden podstawnik w postaci magnezu, a hemoglobina w postaci żelaza – stąd tak ważnym jest, aby w naszej diecie (szczególnie wiosennej) były obecne zielone produkty.
Na temat odżywiania wiosną pisałem tutaj oraz opowiadałem podczas bezpłatnego webinarium.
A jak zadbać o Wątrobę i Krew oraz przeprowadzić kurację oczyszczającą opowiadam w swoim ponad 2-godzinnym nagraniu dostępnym na platformie holiapp.me.
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła