Logo podstawowe Taijitu
Szukaj
Close this search box.
Półkole czerwone 2

POKRZYWA

POKRZYWA W MEDYCYNIE CHIŃSKIEJ

W medycynie chińskiej pokrzywa uznawana jest za produkt chłodny, o ciekawym połączeniu smaku słodkiego i słonego, dlatego tak wspaniale buduje Krew, Yin, a nawet odżywia Jing. Pokrzywa eliminuje Toksyny, Gorąco, rozprasza Wilgoć i jest pomocna przy wyprowadzaniu nadmiarów wody z organizmu.

KIEDY WARTO ZBIERAĆ POKRZYWĘ?

Pokrzywę możemy zbierać cały sezon, ale to ta pierwsza jest najbardziej odżywcza, w szczególności jej szczyty. Jeżeli posiadacie balkon lub przydomowy ogródek, można wykopać kilka pokrzyw z korzeniami i przesadzić do doniczki. Pokrzywę można uprawiać na parapecie okiennym, czy balkonie tak, jak zwykłe zioła. W ten sposób będziecie mieć ją zawsze pod ręką.

Oczywiście pamiętajcie, aby zbierać pokrzywę na czystych terenach. Unikajcie miejsc przy drodze, polach uprawnych (opryski) w miejskich parkach, czy skwerach. Najlepiej wybierz się na dziko rosnącą łąkę, w pobliżu lasu lub na działkę.

JAK SPOŻYWAĆ POKRZYWĘ?

Można klasycznie pić napary  z pokrzywy, ale jednak nie pijemy ich dłużej niż dwa tygodnie pod rząd. Pokrzywę można też dodawać do koktajli i świeżo wyciskanych soków, jednak osoby z niedoborami Qi i Yang Śledziony, czy Nerek powinny uważać na taką formę. Stąd proponuję pokrzywę traktować jako dodatek do różnych dań, np. zup (link) lub owsianki, kleików czy congee. Pysznym rozwiązaniem jest również uduszenie pokrzywy na maśle – zupełnie jak szpinak. Bardzo polecam Wam również jajka sadzone na pokrzywie (link) – pyszne, wiosenne śniadanie!

POKRZYWA A ODBUDOWA KRWI

Chciałbym jeszcze wrócić do kwestii odbudowy Krwi. Z punktu widzenia medycyny chińskiej, wiosenny okres kojarzymy z Przemianą Drzewa, Wątrobą oraz Krwią. Wiosna jest najlepszym momentem na oczyszczanie i odbudowę Krwi, dlatego w naszej wiosennej diecie powinny znaleźć się pierwsze zielone nowalijki, zioła i jadalne chwasty. Patrząc z zachodniego punktu widzenia, ciekawe jest, że cząsteczka chlorofilu wygląda niemal tak samo, jak cząsteczka hemoglobiny. Chlorofil posiada jeden podstawnik w postaci magnezu, a hemoglobina w postaci żelaza – stąd tak ważne jest, aby w naszej diecie były obecne zielone produkty.

WIĘCEJ O OCZYSZCZANIU NA WIOSNĘ …

pokrzywa na talerzu

Obejrzyj mój bezpłatny webinar na temat odżywiania wiosną  lub obejrzyj krótki live o dziko rosnących roślinach jadalnych.

Zapraszam również na konsultacje holistyczne oraz zabiegi w moim gabinecie w Krakowie. Umów wizytę!

tagi

Scroll to Top