MAKARON RYŻOWY Z KACZKĄ I KOLENDRĄ
Są pewne połączenia produktów, które wyjątkowo do siebie pasują. Bez dwóch zdań ten przepis do takich należy.
SKŁADNIKI NA MAKARON RYŻOWY Z KACZKĄ
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 1 pierś z kaczki,
- 200 g wymoczonego w zimnej wodzie makaronu ryżowego,
- natka kolendry,
- 1 mango,
- sól, chilli,
- limonka,
- opcjonalnie inne przyprawy i zielenina.
WYKONANIE
- Pierś z kaczki nacinamy w kratkę od strony skóry.
- Rozgrzewamy suchą patelnię i kładziemy na niej pierś skórą do patelni.
- Następnie smażymy pierś, wytapiając równocześnie tłuszcz.
- Po ok. 2-3 minutach przewracamy na drugą stronę i przykrywamy.
- Smażymy kolejne 3 minuty. Ale czas smażenia tak naprawdę zależy od wielkości piersi.
- W tym czasie możemy obrać i pokroić mango oraz umyć i pokroić natkę kolendry. Możemy dorzucić też inną zieleninę, np. pietruszkę lub koperek.
- Ściągamy z patelni i odkładamy na bok.
- W międzyczasie na patelnię z tłuszczem po kaczce wrzucamy wymoczony makaron ryżowy.
- Chwilę go przesmażamy. Kiedy makaron się przesmaża, kroimy pierś kaczki na mniejsze kawałki.
- Łączymy w misce wszystkie składniki: makaron ryżowy z mięsem kaczki, mango, zieleninę. Całość doprawiamy solą, chilli, sokiem z limonki i innymi ulubionymi przyprawami.
Smacznego!
Przeczytaj mój artykuł i dowiedz się więcej o odżywianiu wiosną wg medycyny chińskiej. Zapraszam do obserwowania mojego profilu na Instagramie i YouTube.