Półkole czerwone 2

MAKARON RYŻOWY Z KACZKĄ I KOLENDRĄ

MAKARON RYŻOWY Z KACZKĄ I KOLENDRĄ

Są pewne połączenia produktów, które wyjątkowo do siebie pasują. Bez dwóch zdań ten przepis do takich należy.

SKŁADNIKI NA MAKARON RYŻOWY Z KACZKĄ

Ilość porcji: 1

Składniki:

  • 1 pierś z kaczki,
  • 200 g wymoczonego w zimnej wodzie makaronu ryżowego,
  • natka kolendry,
  • 1 mango,
  • sól, chilli,
  • limonka,
  • opcjonalnie inne przyprawy i zielenina.

WYKONANIE

  1. Pierś z kaczki nacinamy w kratkę od strony skóry.
  2. Rozgrzewamy suchą patelnię i kładziemy na niej pierś skórą do patelni.
  3. Następnie smażymy pierś, wytapiając równocześnie tłuszcz.
  4. Po ok. 2-3 minutach przewracamy na drugą stronę i przykrywamy.
  5. Smażymy kolejne 3 minuty. Ale czas smażenia tak naprawdę zależy od wielkości piersi.
  6. W tym czasie możemy obrać i pokroić mango oraz umyć i pokroić natkę kolendry. Możemy dorzucić też inną zieleninę, np. pietruszkę lub koperek.
  7. Ściągamy z patelni i odkładamy na bok.
  8. W międzyczasie na patelnię z tłuszczem po kaczce wrzucamy wymoczony makaron ryżowy.
  9. Chwilę go przesmażamy. Kiedy makaron się przesmaża, kroimy pierś kaczki na mniejsze kawałki.
  10. Łączymy w misce wszystkie składniki: makaron ryżowy z mięsem kaczki, mango, zieleninę. Całość doprawiamy solą, chilli, sokiem z limonki i innymi ulubionymi przyprawami.

Smacznego!

Przeczytaj mój artykuł i dowiedz się więcej o odżywianiu wiosną wg medycyny chińskiej. Zapraszam do obserwowania mojego profilu na Instagramie i YouTube.

Scroll to Top