Szukaj
Close this search box.
Półkole czerwone 2

OBRÓBKA TERMICZNA WG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ

KLASYFIKACJA OBRÓBKI TERMICZNEJ WG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ

Jak wiemy, każdy z produktów posiada charakterystyczną energetykę, na którą oprócz smaku i natury termicznej składa się kierunek ruchu i system narządów, na które najsilniej oddziałuje. Obróbka termiczna wg medycyny chińskiej jest stosowana przez nas w celu poprawy strawności i walorów smakowych jedzenia. Najbardziej znaczący wpływ na energię pożywienia, w szczególności na termikę, posiada sposób przyrządzenia żywności.

Sposoby na obróbki termicznej według medycyny chińskiej możemy podzielić na dwie główne kategorie:

  • metody ochładzające, świetnie nadają się do schładzania produktów silnie Yang. Metody te polegają na ochłodzeniu produktów poprzez wzmocnienie ich aspektu Yin. Należą do nich gotowanie w dużej ilości wody, kąpiel wodna, blanszowanie, gotowanie na parze. Metody ochładzające szczególnie zalecane są dla osób z Nadmiarowym Yang w celu redukcji schorzeń związanych głównie z układem naczyniowo – sercowym.
  • metody ogrzewające, które dodają aspektu Yang posiłkom, czyli skutecznie zwiększają ich naturę termiczną. Należą do nich: grillowanie, frytowanie, pieczenie, prażenie, duszenie i gotowanie na wolnym ogniu. Metody ogrzewające będą pomocne przy Niedoborach Yang i dla osób spożywających małe ilości produktów odzwierzęcych.

Poniżej znajduje się klasyfikacja metod obróbki termicznej pożywienia według ich termiki, czyli malejącego Yang i rosnącego Yin:

Tabela energetyka pozywienia wg tcm

OBRÓBKA TYPU YANG

Grillowanie jest metodą bardzo silnie podnoszącą Yang. Jednak ze względu na łatwość powstawania toksycznych związków nie jest metodą zalecaną do zbyt częstego stosowania. Najlepszym z rozwiązań jest krótkie grillowanie, zamarynowanych wcześniej warzyw lub tofu.

Podobnie sytuacja wygląda z frytowaniem i smażeniem. Frytowanie, czyli smażenie w głębokim tłuszczu powinno spowodować natychmiastowe zamknięcie produktu i usmażenie go pod wpływem wysokiej temperatury otoczenia. Jednak często nie wiemy jak jedzenie było frytowane i jakiego rodzaju tłuszczu użyto, dlatego w ogóle nie zaleca się spożywania takich produktów.

Smażenie jest jak najbardziej dopuszczalną metodą w kuchni. Jednak podobnie jak przy frytowaniu, należy zachować pełną ostrożność, przy tego typu obróbkach termicznych. Najlepszym rozwiązaniem jest smażenie w woku, czyli specjalnego rodzaju głębokiej patelni przeznaczonej do szybkiego smażenia na dużym ogniu. Smażenie w woku ma za zadanie szybko zamknąć wierzchnią warstwę produktu, tak że finalnie produkt z zewnątrz zostaje poddany silnemu Yang, a wewnątrz zachowuje swą naturę Yin będącą pełnią walorów smakowych i odżywczych. Wok jest zdrową i najchętniej stosowaną metodą w całej Azji Wschodniej i Południowo – Wschodniej.

Pieczenie jest znakomitym rozwiązaniem na dodanie Yang naszemu pożywieniu w chłodniejszych porach roku. Szczególnie z tej metody śmiało mogą korzystać wegetarianie i weganie, zapiekając różnego rodzaju warzywa z dodatkiem przypraw korzeniowych.
Prażenie stanowi bardzo dobry sposób na jednoczesne dodanie energii Yang jak i zwiększenie biodostępności dla przypraw, orzechów oraz nasion roślin oleistych.

Podczas gotowania na jego efekt największy wpływ ma czas i ilość wody użyta do gotowania. Powolne gotowanie w niewielkiej ilości wody lub duszenie w sosie własnym będzie skutecznie podnosić termikę pożywienia. Szczególnym przykładem są zupy mocy. Długo gotowane na małym ogniu wywary na bazie kości, jarzyn, często z dodatkiem ziół kulinarnych. Taka zupa jest nieocenionym remedium podczas rekonwalescencji wyczerpanego organizmu po ciężkiej chorobie, ciąży czy przy silnych Niedoborach Nerek.

To od nas zależy, co umieścimy w takiej zupie. Czy będą to same kości i mięso z dodatkiem ziół? Czy dodamy składników równoważących – warzyw i przypraw? I jaki kierunek działania nas interesuje? Odżywić Qi, Krew czy Esencję? A może wszystkiego po trochu? Oczywiście jak w każdym przypadku z rozwagą stosujemy silnie działające przyprawy, a zioła dobieramy pod okiem wykwalifikowanego terapeuty.

OBRÓBKA TYPU YIN

Szybkie gotowanie w dużej ilości wody skutecznie będzie uszczuplać zasoby ciepła z pożywienia. Dlatego jest to metoda niewskazana przy obróbce termicznej warzyw, które z natury posiadają niewielki potencjał Yang.

Gotowanie na parze i blanszowanie w niewielkim stopniu wpływają na termikę pożywienia. Są jednak bardzo zdrową i zalecaną metodą obróbki termicznej, gdyż znacznie poprawiają strawność potraw przy jednoczesnym braku używania tłuszczów i dużej ingerencji w ich strukturę. Gotowanie na parze pozwala też zachować większą ilość witamin i składników mineralnych.

Przy doborze odpowiedniego sposobu obróbki termicznej kierujmy się przede wszystkim własnym stanem energetycznym, panującą porą roku i warunkami atmosferycznymi oraz rodzajem używanych przez nas produktów. Takie postępowanie pozwoli nam zachować harmonię i cieszyć się pełnią sił przez cały rok.

Każdy ze sposobów obróbki termicznej jesteśmy w stanie również odnieść do danej Przemiany:

Więcej informacji o sposobie odżywiania w poszczególnych porach roku zdobędziesz, oglądając moje webinaria: „Odżywianie i oczyszczanie wiosną wg medycyny chińskiej”, „Lato wg medycyny chińskiej”, „Odżywianie jesienią wg medycyny chińskiej”, „Odżywianie zimą wg medycyny chińskiej”.

Zapraszam też do dołączenia do zamkniętej grupy „Aromaterapia w Praktyce” oraz na moje warsztaty z aromaterapii.

Scroll to Top