ODŻYWCZY I NAWADNIAJĄCY KREM Z CUKINII

Cukinia jest chyba jednym z warzyw najmocniej kojarzonym z latem i wakacjami. Jest słodka w smaku, chłodna w swej termice i buduje Płyny naszego ciała, więc idealnie wpisuje się w nasze potrzeby żywieniowe latem. Najlepszym sposobem na jej spożycie jest ugotowanie prostej zupy krem.

SKŁADNIKI

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 2 duże cukinie,
  • 2 marchewki,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 kalarepa,
  • 2 garści kaszy jaglanej,
  • dużo zieleniny (pietruszka, seler, por, lubczyk),
  • sól, pieprz, 2-3 ziarna ziela angielskiego, parę sztuk owoców jałowca, kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • masło lub oliwa,
  • opcjonalnie 1l bulionu.

WYKONANIE

  1. Kroimy wszystkie warzywa oprócz cukinii.
  2. Wrzucamy pokrojone warzywa do garnka z rozgrzanym tłuszczem, dorzucamy utłuczone w moździerzu przyprawy i całość dusimy (ok. 10 min).
  3. W międzyczasie kroimy cukinię i dorzucamy do podduszonych warzyw i dusimy kolejne 5 min.
  4. Kolejno dolewamy wody i wsypujemy kaszę jaglaną.
  5. Doprawiamy solą (jeżeli używacie bulionu, to dodajcie jej zdecydowanie mniej), pieprzem.
  6. Na ostatnie 5 min gotowania dorzucamy pokrojoną całą zieleninę.
  7. Na końcu blendujemy całość.

Smacznego!

Więcej o odżywianiu latem wg medycyny chińskiej dowiesz się z mojego kanału na You Tube. Zapraszam!

Scroll to Top