Logo podstawowe Taijitu
Szukaj
Close this search box.
Półkole czerwone 2

RYŻOWY KLEIK Z POKRZYWĄ

RYŻOWY KLEIK Z POKRZYWĄ NA WOSNĘ

Ryżowy kleik z pokrzywą, to jedno z moich ulubionych dań na wiosnę! Pokrzywa to jedno z najcenniejszych, dziko rosnących ziół. Niestety zbyt rzadko wykorzystywanych w naszej codziennej kuchni. Dlatego bardzo polecam wam ten prosty, smaczny i przyjemny sposób na wykorzystanie pokrzywy.

SKŁADNIKI KLEIKU RYŻOWEGO Z POKRZYWĄ

Czas przygotowania: 30 minut (bez namaczania)

Ilość porcji: 1-2 porcje

Składniki:

  • 2 garści białego ryżu krótkoziarnistego,
  • 1 jabłko,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • garść świeżej pokrzywy,
  • ćwierć łyżeczki nasion kopru włoskiego,
  • szczypta kardamonu,
  • 2 łyżki masła.

Uwaga: pamiętajcie o tym, aby pokrzywę zbierać na czystych terenach, z dala od pól uprawnych, na których wykonywane są opryski oraz dróg o dużym natężeniu ruchu.

WYKONANIE

  1. Ryż dokładnie płuczemy pod zimną wodą i namaczamy przez noc (polecam wkropić trochę soku z cytryny).
  2. Gotujemy ryż i dodajemy jabłko, pietruszkę oraz koper włoski.
  3. Po ugotowaniu (im dłużej gotujemy, tym lepiej) dodajemy kardamon, masło i pokrzywę.
  4. Całość blendujemy na gładką masę.
  5. Można podawać z ulubionymi dodatkami np. domowa konfitura, gomasio, prażone pestki.

DLA KOGO KLEIK Z POKRZYWĄ?

Jak już wiecie, Wiosna to czas aktywności Wątroby i Pęcherzyka Żółciowego. To idealny moment na oczyszczanie organizmu, post oraz pozbywanie się zastoju Qi. Dlatego taki kleik będzie szczególnie dobry dla osób, które chcą sprawnie przejść na lekką, wiosenną dietę. Naturalnie ten przepis przyda się też wszystkim, których na wiosnę dopadnie przeziębienie czy grypa.

Medycyna chińska podkreśla, że ciepłe, gotowane, zbożowe śniadanie, najlepiej w formie kleiku, zjedzone w godz. 7.00 – 9.00 rano (szczyt energetyczny Żołądka) jest jednym z najlepszych wyborów, jeśli chodzi o start dnia! Taka forma śniadania, to też idealne rozwiązanie dla osób osłabionych, w rekonwalescencji, po zabiegach, czy operacjach.

Więcej o pokrzywie i jej właściwościach możecie przeczytać w artykule: „Pokrzywa”

wiosenna pokrzywa

Więcej o tym, jak komponować wiosenne posiłki zgodnie z zasadami medycyny chińskiej możecie dowiedzieć się z mojego webinaru „Wiosenne odżywianie wg TCM”

Zapraszam na zabiegi i konsultacje do mojego gabinetu lub online!

tagi

Scroll to Top