Bardzo prosty i bardzo przyjemny sposób na wykorzystanie pokrzywy!
Składniki:
- 2 garści białego ryżu krótkoziarnistego,
- 1 jabłko,
- 1 pietruszka (korzeń),
- garść świeżej pokrzywy,
- ćwierć łyżeczki nasion kopru włoskiego,
- szczypta kardamonu,
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
- Ryż dokładnie płuczemy pod zimną wodą i namaczamy przez noc (polecam wkropić trochę soku z cytryny).
- Gotujemy ryż i dodajemy jabłko, pietruszkę, koper włoski.
- Po ugotowaniu (im dłużej gotujemy tym lepiej) dodajemy kardamon, masło i pokrzywę.
- Całość blendujemy na masę.
- Można podawać z ulubionymi dodatkami (konfitura, gomasio, prażone pestki, itd.)
Medycyna chińska podkreśla, że ciepłe, gotowane, zbożowe śniadanie (w formie kleiku) w godz. 7.00 – 9.00 rano (szczyt energetyczny Żołądka) jest jednym z najlepszych wyborów, jeśli chodzi o start dnia!
O pokrzywie możecie poczytać tutaj.
A jak komponować posiłki w ciągu dnia i korzystać z zasady sezonowości dowiecie się tutaj.
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła