SAŁATKA Z BOBEM, TWAROGIEM I MIĘTĄ

Ciepło, gorąco, prawie lato – ciężko zdecydować co włożyć do garnka. Ale z pewnością nie można przepuścić okazji i nie zajadać się świeżym bobem! Z bobem świetnie komponuje się masełko, sól i koperek i więcej nie trzeba kombinować. Jednak zachęcam was do łączenia bobu z innymi produktami i eksperymentowania. Akurat w lodówce miałem kawałek wiejskiego twarogu … ogólnie praktycznie nie jem nabiału, a jak już to tylko wiejski, bo od sklepowego trzymam się z daleka. Niestety, nic dobrego tam nie ma. Ale wracając do rzeczy, w lodówce był ser wiejski, a w zasięgu oczu pęczek mięty. I w ten sposób powstała poniższa propozycja z typowo sezonowych, letnich produktów.

SKŁADNIKI

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 1-2 porcje

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanego bobu,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 gałązki mięty,
  • 150 g wiejskiego twarogu,
  • szczypior (czy inne świeże zielsko),
  • sól, pieprz i oliwa (dużo oliwy! :D).

WYKONANIE SAŁATKI Z BOBEM

1. Gotujemy bób w osolonej wodzie lub na parze.
2. Rozdrabniamy twaróg.
3. Siekamy pozostałe składniki.
4. Wszystko łączymy, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i oliwą (nie żałujcie!).

Zajadamy!

DLA KOGO BÓB WG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ?

Bób należy do cennej grupy pokarmowej, czyli strączków. Swoim neutralnym, słodkim smakiem działa na Śledzionę i Żołądek. Wzmacnia Qi i łagodzi obrzęki.

Jest bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika, kwasu foliowego, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B, co czyni go cennym elementem diety wspierającej układ krążenia i odpornościowy. Obecność błonnika pomaga w regulacji poziomu cholesterolu i glukozy we krwi, a także wspiera zdrowie jelit. Może także wspierać kształtowanie dobrej mikrobioty jelitowej. Dlatego również osoby cierpiące na dolegliwości trawienne powinny go wprowadzać do diety, zaczynając do malutkich ilości, nawet kilku sztuk.

Szczególnie interesujące są zawarte w bobie związki bioaktywne, takie jak L-DOPA, prekursor dopaminy, który znajduje zastosowanie w leczeniu choroby Parkinsona. Ponadto obecność GABA (kwasu gamma-aminomasłowego) może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi.

O tym jak przygotowywać strączki, aby były lżej strawne przeczytacie w moim artykule: „Strączki – zapomniana, cenna grupa pokarmowa”. O odżywianiu latem dowiecie się z mojego webinaru: Lato wg medycyny chińskiej.

Scroll to Top