Sałatka z kiełkami mung.
Jak w domowych warunkach kiełkować nasiona mung?
Hodowla kiełków mung jest bardzo prosta. Wystarczy, że zalejecie w słoiku dwie łyżki fasoli mung zimną wodą na kilka godzin. Po tym czasie odlewacie wodę (możecie przykryć kiełki gazą) i odstawiacie w mniej nasłonecznione miejsce. Codziennie przepłukujecie kiełki zimna wodą, a po paru dniach są gotowe do spożycia. Możecie przyrządzić z nich prostą sałatkę.
Składniki:
– 3-4 garści kiełków mung,
– 1 garść posiekanego szczypiorku,
– 1 garść prażonych nasion sezamu i słonecznika
– 3-4 łyżki sosu sojowego,
– 2 łyżki oliwy lub ulubionego oleju tłoczonego na zimno,
– łyżka soku z cytryny,
– szczypta czarnego pieprzu lub chili.
Wykonanie:
1. Umyte kiełki przekładamy do miski.
2. Polewamy kiełki sosem wykonanym z połączenia płynnych składników i dodatku pieprzu lub chili.
3. Dodajemy do całości posiekany szczypior i uprażony wcześniej sezam ze słonecznikiem.
4. Dokładnie mieszamy.
Jakie działanie mają kiełki mung?
Kiełki mung swoją chłodną naturą termiczną znakomicie pomagają oczyścić organizm z nadmiarów nagromadzonych zimą i skutecznie odżywią nasz aspekt Yin. UWAGA! Ze względu na swoją mocno wychładzającą termikę, kiełki mung warto zblanszować przed ich spożyciem lub nawet bardzo krótko (1 minutę) poddusić na patelni. Dzięki temu zabiegowi będą lżej strawne, mniej wychładzające. Kiełków fasoli mung z pewnością nie powinny spożywać osoby z Niedoborem Yang Nerek/Śledziony, gdzie typowymi objawami są wyziębienie, zmęczenie i tendencja do luźniejszych wypróżnień.
Szczypior swym wyraźnym ciepłym, ostrym i gorzkawym smakiem pomaga w przełamywaniu zastojów wynikających z dośrodkowego wektora energii i mniejszej ilości ruchu fizycznego zimą.
Smacznego!
Więcej o mocy kiełków przeczytasz w artykule ,,Ukryta moc kiełków”. A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej jak kiełkować nasiona, koniecznie obejrzyj nagranie o Kiełkach.
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła