Szukaj
Close this search box.
Półkole czerwone 2

WĄTRÓBKA Z KELPEM I BURACZKAMI

WĄTRÓBKA Z KELPEM I BURACZKAMI

Spojrzenie na pożywienie poprzez energetykę prowadzi czasami do bardzo ciekawych pomysłów. Tak właśnie powstał poniższy przepis. Jak pewnie się domyślacie, głównym zamysłem jest tutaj odżywienie Krwi.

Wszystkie trzy główne składniki będą odżywiać Krew:

  • wątróbka ciepłym słodkim smakiem odżywia Krew (szczególnie Wątroby), ale również porusza ją, przełamując Zastoje! Najmocniej ogrzewająca jest wątróbka drobiowa, więc najlepiej sprawdzi się dla osób z jednoczesnym Niedoborem Krwi jak i Niedoborem Yang. Z tego powodu jest świetnym wyborem na początku menstruacji, kiedy najczęściej pojawia się Zastój. Ale też i pod jej koniec, kiedy najczęściej pojawia się Niedobór Krwi;
  • kelp – dokładnie tutaj użyte zostało kombu, które jest słone, mocno ochładzające, odżywia i porusza Krew, ale również skutecznie usuwa nadmiary wody z ciała, np. obrzęki;
  • buraczki (warto używać z nacią), które są neutralne i odżywiają przede wszystkim Krew i Qi Śledziony.  Według TCM Śledziona jest głównym narządem biorącym udział w produkcji Krwi.

SKŁADNIKI NA WĄTRÓBKĘ Z KEPLEM I BURACZKAMI

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:

  • 300 g ekologicznej wątróbki,
  • 2 małe buraczki z nacią,
  • 2 płaty kombu,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • masło,
  • sok z cytryny (1 łyżka),
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • świeża zielenina.

WYKONANIE

  1. Na maśle smażymy pokrojone w kostkę buraczki z nacią, czosnek i cebulę. Jeśli macie kłopoty trawienne, możecie je poddusić, bez przesmażania.
  2. Gdy będą na wpół miękkie, dodajemy pokrojone kombu i podlewamy wodą, przykrywamy przykrywką i dusimy wszystko do miękkości.
  3. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Na koniec dodajemy pokrojona w płaty wątróbkę. Możemy położyć ją na buraczkach lub zgarnąć je na bok i wątróbkę umieścić bardziej na patelni.
  5. Obsmażamy ją z jednej strony, ok. 2-3 minuty, obracamy i przykrywamy.
  6. Dusimy pod przykryciem kolejne 3 minuty i na końcu skrapiamy sokiem z cytryny. Ten dodatek ukierunkuje działanie dania jeszcze bardziej na Wątrobę.
  7. Ściągamy z patelni, posypujemy zieleniną, gałką muszkatołową i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

DLA KOGO WĄTRÓBKA Z KELPEM I BURACZKAMI?

Jak wspomniałem na wstępie, takie danie ma za zadnienie odżywić Krew. Będzie ono idealne dla osób wyczerpanych, przemęczonych lub już borykających się z anemią. Oczywiście wszystkie osoby z anemią zawsze powinny być pod stałą opieką lekarza i wykwalifikowanego dietetyka!

Scroll to Top