Logo podstawowe Taijitu
Szukaj
Close this search box.
Półkole czerwone 2

WODOROSTY – ENERGETYKA, ZASTOSOWANIE

WODOROSTY – ENERGETYKA I ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE CHIŃSKIEJ

Uważam, że warto wspierać się niektórymi bardziej egzotycznymi produktami, wciąż pamiętając, że naszą bazą odżywiania powinny być rodzime i sezonowe produkty. Właśnie do tej grupy zaliczam wodorosty – tym bardziej że są coraz łatwiej dostępne, a ich energetykę ciężko zastąpić innym pożywieniem.

Wodorosty wg medycyny chińskiej charakteryzują się chłodną lub zimną naturą termiczną i mają smak słony. Dlatego też skutecznie zmiękczają twarde obszary i masy w ciele, odtruwają organizm (alkalizując zarówno układ krwionośny jak i limfatyczny), budują Yin (szczególnie nawilżają Suchość Płuc i układu pokarmowego). Ponadto mają właściwości diuretyczne i kierunek energii zsyłający. Dodatkowo korzystnie wpływają na pracę Wątroby (poruszając Zastój Qi Wątroby), usuwają obrzęki oraz poprzez swą znaczną zawartość jodu wpływają na pracę tarczycy.

NAJPOPULARNIEJSZE WODOROSTY W MEDYCYNIE CHIŃSKIEJ

Do najczęściej stosowanych wodorostów należą:

Wakame mające chłodną naturę termiczną, działające głównie w obszarze Wątroby, Nerek i Żołądka. Dodatkowo świetnie oczyszczają oraz odżywiają Krew (szczególnie u kobiet po porodzie). Ze względu na swą energetykę są również zalecane paniom w okresie okołomenopauzalnym. Można je dostać w formie suszu, który wcześniej namaczamy i zjadamy w formie sałatki. Wakame najlepiej smakują z dodatkiem prażonego sezamu i oleju sezamowego lub jako dodatek do zup miso.

Nori mające zimną naturę termiczną, działające głównie w obszarze Wątroby, Płuc, Nerek i Żołądka. Wzmacniają Yin oraz wspomagają trawienie oraz skutecznie radzą sobie z rozpuszczaniem żółtej flegmy. Nori prażymy i dodajemy jako posypka do wszelkiego rodzaju potraw.

Hijiki oraz arame mające chłodną naturę termiczną, działające głównie w obszarze Nerek. Szczególnie oddziałują na poziomie Krwi (odtruwanie, normalizacja poziomu cukru) oraz w obszarze układu hormonalnego. Możemy je parować lub uprzednio namoczywszy dodawać do dań gotowanych.

Agar–agar mający zimną naturę termiczną, działający głównie w obszarze Płuc i Jelita Grubego. Charakteryzują go silnie nawilżające oraz odtruwające (szczególnie z metali ciężkich) właściwości. Agar–agar jest bardzo popularny wśród wegan i wegetarian jako świetny zamiennik żelatyny. Niewielka ilość proszku rozpuszczona w wodzie nada strukturę galaretki przygotowanym deserom.

Kombu mające zimną naturę termiczną, działające głównie w obszarze Wątroby, Żołądka i Nerek. Skutecznie działa przy usuwaniu obrzęków, podobnie jak hijiki i arame oddziałuje na układ hormonalny (tarczyca). Jego morsko – rybny aromat nadaje niepowtarzalny smak zupom i bulionom.

Szczegółowo energetyka poszczególnych grup pokarmowych (w tym wodorostów) została omówiona w artykule „Energetyka pożywienia wg medycyny chińskiej”.

tagi

Scroll to Top