WŁAŚCIWOŚCI DYNI WG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ
Jednym z warzyw najlepiej wspierających Środkowy Ogrzewacz (szczególnie Qi Śledziony) jest DYNIA! Spójrzcie na jej piękny, pomarańczowy lub żółty kolor – to jasny sygnał, że będzie bardzo dobrym wsparciem dla ww. obiegu czynnościowego (należącego do Przemiany Ziemi). O dyni i jej właściwościach poczytacie w moim artykule: Dynia, pestki dyni i pasożyty.
SKŁADNIKI NA KREMOWĄ ZUPĘ DYNIOWĄ
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 2-4
Składniki:
- 1 średnia dynia,
- 4 średnie marchewki,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- gałązki tymianku oraz szałwii,
- nasiona kolendry, ziarna kminu rzymskiego,
- słodka papryka, cynamon, kardamon, kurkuma, rozmaryn, sól i oliwa,
- 1 litr bulionu lub 0,5 l mleka kokosowego,
- natka pietruszki i prażone pestki dyni lub kapary,
- oliwa lub olej z pestek dyni (opcjonalnie).
WYKONANIE ZUPY DYNIOWEJ
- Umyte i pokrojone w kostkę warzywa mieszamy z czosnkiem i przyprawami dodając od razu sól i oliwę. Jeżeli macie dostępną ekologiczną dynię hokkaido, to nie musicie jej obierać ze skórki.
- Następnie, całość wykładamy do naczynia i pieczemy do miękkości w 180 stopniach.
- Potem blendujemy upieczone warzywa z bulionem lub mlekiem kokosowym. Osobiście nie mogę się zdecydować, która wersja jest lepsza, oba warianty są ciekawe i smaczne!
- Zupa świetnie smakuje ze świeżą zieleniną oraz prażonymi pestkami dyni. Na koniec warto ją polać świeżym olejem z pestek dyni i dodać kapary!
Smacznego!
Więcej o odżywianiu jesienią dowiesz się z mojego webinaru: Odżywianie jesienią według TCM.