Szukaj
Close this search box.
Półkole czerwone 2

ZUPA DYNIOWA – KREM Z DYNI!

WŁAŚCIWOŚCI DYNI WG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ

Jednym z warzyw najlepiej wspierających Środkowy Ogrzewacz (szczególnie Qi Śledziony) jest DYNIA! Spójrzcie na jej piękny, pomarańczowy lub żółty kolor – to jasny sygnał, że będzie bardzo dobrym wsparciem dla ww. obiegu czynnościowego (należącego do Przemiany Ziemi). O dyni i jej właściwościach poczytacie w moim artykule: Dynia, pestki dyni i pasożyty.

SKŁADNIKI NA KREMOWĄ ZUPĘ DYNIOWĄ

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 2-4

Składniki:

  • 1 średnia dynia,
  • 4 średnie marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • gałązki tymianku oraz szałwii,
  • nasiona kolendry, ziarna kminu rzymskiego,
  • słodka papryka, cynamon, kardamon, kurkuma, rozmaryn, sól i oliwa,
  • 1 litr bulionu lub 0,5 l mleka kokosowego,
  • natka pietruszki i prażone pestki dyni lub kapary,
  • oliwa lub olej z pestek dyni (opcjonalnie).

WYKONANIE ZUPY DYNIOWEJ

  1. Umyte i pokrojone w kostkę warzywa mieszamy z czosnkiem i przyprawami dodając od razu sól i oliwę. Jeżeli macie dostępną ekologiczną dynię hokkaido, to nie musicie jej obierać ze skórki.
  2. Następnie, całość wykładamy do naczynia i pieczemy do miękkości w 180 stopniach.
  3. Potem blendujemy upieczone warzywa z bulionem lub mlekiem kokosowym. Osobiście nie mogę się zdecydować, która wersja jest lepsza, oba warianty są ciekawe i smaczne!
  4. Zupa świetnie smakuje ze świeżą zieleniną oraz prażonymi pestkami dyni. Na koniec warto ją polać świeżym olejem z pestek dyni i dodać kapary!

Smacznego!

Więcej o odżywianiu jesienią dowiesz się z mojego webinaru: Odżywianie jesienią według TCM.

Scroll to Top