ZUPA Z GLONAMI WAKAME I CHIŃSKIMI DAKTYLAMI DA ZAO
PRZEPIS NA ZUPĘ Z GLONAMI WAKAME
Bardzo lubię urozmaicać posiłki różnymi produktami, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się egzotyczne. Jednak po zapoznaniu się z ich energetyką, właściwościami i zwróceniem uwagi, że są stosunkowo łatwo u nas dostępne, warto rozważyć wprowadzenie ich do diety. Bez wątpienia jednymi z bardziej wartościowych produktów są wodorosty wakame oraz chińskie, czerwone daktyle Da Zao (tzw. owoc głożyny pospolitej). Składniki te można połączyć np. w zupie, na którą zapraszam poniżej.
SKŁADNIKI
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 3 średnie marchewki,
- 1 mały korzeń selera,
- 1 biała rzodkiew,
- do wyboru: kasza jaglana, kasza jęczmienna lub komosa biała,
- 2 łyżki glonów wakame – zalewamy chłodną wodą i moczymy ok. 20 minut (wodę spod moczenia warto wlać do zupy),
- 12 sztuk daktyli Da Zao,
- 1 litr bulionu warzywnego lub zupy mocy,
- oliwa,
- sól, pieprz, ziele angielskie, lubczyk,
- świeża zielenina lub kiełki.
WYKONANIE
- Na rozgrzaną oliwę wrzucamy utarte w moździerzu pieprz i ziele angielskie.
- Po chwili dorzucamy pokrojone warzywa i solimy.
- Całość dusimy pod przykryciem 5 minut (można podlać wodą).
- Następnie dolewamy około litr wody. Można też podlać częściowo bulionem warzywnym lub zupą mocy.
- Następnie dorzucamy kaszę jaglaną lub komosę ryżową i czerwone daktyle.
- Gotujemy ok. 20 minut do miękkości, w międzyczasie doprawiamy lubczykiem.
- Na talerzu dodajemy łyżkę już wymoczonych glonów, świeżą zieleninę lub kiełki.
Smacznego!
Jeżeli interesuje Cię wykorzystanie wartościowych, ciekawych produktów wg medycyny chińskiej, to polecam webinary na moim kanale na You Tube.
Chińskie zioła kulinarne kupicie bez problemu w zaprzyjaźnionym sklepie www.delewinprime.sk. Z kodem rabatowym taijitu10 – uzyskacie zniżkę. Zapraszam – skorzystajcie 🙂