Logo podstawowe Taijitu
Szukaj
Close this search box.
Półkole czerwone 2

AROMATYCZNE WARZYWNE CURRY

AROMATYCZNE WARZYWNE CURRY – PYSZNY OBIAD LUB KOLACJA

Uwielbiam to danie za jego prostotę, wartości odżywcze i obłędny smak. Ponadto pasuje tak naprawdę do każdej pory roku. A sposobów na przyrządzenie curry jest naprawdę wiele. Ja przyrządzam je zawsze od podstaw.

SKŁADNIKI NA WARZYWNE CURRY

Czas przygotowania: ok. 90 minut
Ilość porcji: 6-8 porcji

Składniki:

Potrzebujemy ok. 2,5 kilograma dowolnych warzyw z listy poniżej. Najlepiej wybrać 3-4 rodzaje. Ilość dostosowujemy do potrzeb, ale jest to danie, które idealnie nadaje się do przygotowania dla większej liczby osób.

  • dynia,
  • bataty,
  • biała rzodkiew,
  • korzeń selera,
  • marchew,
  • pieczarki,
  • kalafior,
  • koper włoski,
  • 1 łyżka posiekanego czosnku,
  • 1 łyżka świeżego imbiru,
  • 1 łyżka nasion kolendry,
  • 1 łyżka ziaren kminu rzymskiego,
  • 2 łyżki kurkumy,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżka kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • natka pietruszki i kolendry,
  • sok z limonki
  • 1 litr niesłodzonego mleka kokosowego lub 1-2 puszki mleczka kokosowego (w zależności od ilości warzyw),
  • jak dodatek do wyboru: ryż krótkoziarnisty, komosa ryżowa, soczewica lub cieciorka,
  • grać liści kefiru (opcjonalnie),
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE

  1. Najpierw przygotowuję warzywa, obieram i kroję w średnią kostkę.
  2. Potem na oliwie podsmażam przez chwilę ok. 30-60 sekund po 1 łyżce: posiekanego czosnku, świeżego imbiru, nasion kolendry i kardamonu, ziaren kminu rzymskiego.
  3. W trakcie dodaję laskę cynamonu, gwiazdka anyżu i garść liści kafiru.
  4. Gdy całość puści intensywny zapach dodaję pokrojone w średnią kostkę warzywa. Tutaj możemy szaleć, w zależności od tego co mamy w lodówce :). Ja uwielbiam wybrać 3-4 gatunki warzyw. Mogą to być dynia, bataty, biała rzodkiew, cukinia, korzeń selera, marchew, pieczarki, kalafior, koper włoski.
  5. Podczas gotowania delikatnie solimy, a gdy całość porządnie się udusi, dodajemy natkę pietruszki i kolendry, mleko kokosowe i zagotowujemy.
  6. Na koniec kolejno dodajemy 2 łyżki kurkumy, łyżkę cynamonu, łyżkę kardamonu i doprawiamy chilli wg uznania. Dosalamy do smaku.
  7. Podajemy w miseczkach z ulubionym dodatkiem ryżem, cieciorką, soczewicą itp.

Oczywiście możecie dowolnie modyfikować taki przepis, dodawać inne przyprawy i warzywa. Podana ilość składników jest orientacyjna. Ja zawsze gotuję większą ilość, bo danie to schodzi w mgnieniu oka i każdy, kto przejdzie w okolicach kuchni, rzuca się na nie bez opamiętania!

Curry najlepiej smakuje z dużą ilością świeżej kolendry, skropione sokiem z limonki, a do tego ryż krótkoziarnisty lub basmati. Często zagęszczam curry w trakcie gotowania czerwoną soczewicą lub dodaję osobno ugotowaną cieciorkę, a w miejsce ryżu serwuję komosę ryżową.

A jeżeli chciałbyś zapoznać się z podstawowymi założeniami dietetyki medycyny chińskiej, to obejrzyj bezpłatny webinar na ten temat: „Dietetyka tradycyjnej medycyny chińskiej i jej podstawowe założenia”

Scroll to Top