Buraki są bez wątpienia jednym z najwartościowszych produktów do których mamy dostęp.
Są tanie, smaczne i łatwe w przyrządzeniu.
Do tego jak mało który produkt potrafią solidnie odżywić naszą Krew. Co prawda nie dorównają pod tym względem czerwonemu mięsu (szczególnie podrobom), ale i tak są w stanie wyprowadzić niektórych z anemii i skutecznie wspierać osoby chorujące na białaczkę.
Buraki posiadają neutralną termikę, odżywiają przede wszystkim Krew (są również pomocne w przełamywaniu jej Zastojów). Działają głównie na Jelito Grube, Jelito Cienkie, Serce i Wątrobę.
Powinny zaprzyjaźnić się z nimi osoby zmagające się z nieunormowanym ciśnieniem, cholesterolem i anemicy.
Buraki możemy spożywać w przeróżnej formie. Zachęcam również do wykorzystywania liści z buraków.
Dla niektórych ograniczeniem może być wysoki indeks glikemiczny buraków czy też zawarte w nim szczawiany.
Ale Kochani… nic straconego! Z pomocą i jeszcze większą siłą działania (!) przychodzi zakwas z buraków, który może (a nawet powinien!) pić większość z nas – ale o tym już w kolejnym wpisie.
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła