Szukaj
Close this search box.
Półkole czerwone 2

CZEREŚNIE I ICH WŁAŚCIWOŚCI KRWIOTWÓRCZE

DLA KOGO CZEREŚNIE?

Czereśnie są kolejnym pysznym i bardzo wartościowym produktem sezonowym, który powinien znaleźć się w naszej letniej diecie. Ciepłym, słodkim smakiem odżywiają Qi i Krew. Ponadto rozpraszają Zimno, Wilgoć i Wiatr oraz poruszają Krew. Działają w kanałach Serca, Żołądka, Śledziony, Nerek, Wątroby, Płuc.

Warto również zwrócić uwagę na ogonki z czereśni – nie wyrzucajcie ich. Przyrządzony z nich napar skutecznie wyprowadza Wilgoć z organizmu, dlatego znajdują zastosowanie m.in. w odchudzaniu, przy zapaleniach i kamieniach pęcherza moczowego.

JAK MOŻNA PRZYRZĄDZAĆ CZEREŚNIE?

Najlepiej zajadać je na surowo. Jednak osoby, które nie mogą pozwolić sobie na surowe produkty, blanszują czereśnie. Aby były lżej strawne przelewamy je wrzątkiem lub zalewamy na 0,5 – 1 minutę gorącą wodą.

Dobrym pomysłem jest również ugotowanie konfitury z czereśni, która będzie świetnym dodatkiem do ciepłych, gotowanych, zbożowych śniadań. Tutaj uważamy jednak z ilością cukru! Zamiast cukru możemy dodać odrobinę suszonych daktyli lub niewielką ilość ksylitolu.

Można również przygotować kompot z czereśni. Są tak słodkie, że nie trzeba do nich nic dodawać! Taki napój warto popijać upalny czerwcowy dzień, zjadając ugotowane owoce na deser.

Możecie również spróbować ugotować większą partię kompotu bez cukru. Zapasteryzowany w piekarniku przez 30 minut w 120 stopniach powinien „wytrzymać” przez kilka tygodni. Smacznego!

Więcej o odżywianiu latem i nie tylko, możecie wysłuchać na moim webinarze: Dojo letnie lub Lato wg medycyny chińskiej.

Scroll to Top