DLA KOGO CZEREŚNIE?

Dziś chciałbym napisać o właściwościach czereśni wg medycyny chińskiej i w oparciu o najnowsze badania naukowe. Czereśnie są kolejnym pysznym i wartościowym produktem sezonowym, który powinien znaleźć się w naszej letniej diecie. Ciepłym, słodkim smakiem odżywiają Qi i Krew. Ponadto rozpraszają Zimno, Wilgoć i Wiatr oraz poruszają Krew. Działają w kanałach Serca, Żołądka, Śledziony, Nerek, Wątroby, Płuc.

Warto również zwrócić uwagę na ogonki z czereśni – nie wyrzucajcie ich. Przyrządzony z nich napar skutecznie wyprowadza Wilgoć z organizmu, dlatego znajdują zastosowanie m.in. w odchudzaniu, przy zapaleniach i kamieniach pęcherza moczowego.

WSPÓŁCZESNA MEDYCYNA A CZEREŚNIE

Aktualne badania naukowe wskazują, że czereśnie są bogatym źródłem antocyjanów – związków o silnych właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Regularne spożywanie czereśni może przyczyniać się do redukcji markerów stanu zapalnego, poprawy profilu lipidowego (obniżenie poziomu cholesterolu LDL) oraz wsparcia funkcji śródbłonka naczyniowego, co ma istotne znaczenie w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Co więcej, zawarta w czereśniach melatonina wspomaga regulację rytmu dobowego i może poprawiać jakość snu.

Badania opublikowane w czasopiśmie Nutrients („The Health Benefits of Tart Cherry Consumption: A Review of the Literature”) potwierdzają, że czereśnie i wiśnie mogą korzystnie wpływać na stan zdrowia w przypadku chorób zapalnych, zespołu metabolicznego i zaburzeń snu.¹

JAK MOŻNA PRZYRZĄDZAĆ CZEREŚNIE?

Najlepiej zajadać je na surowo. Jednak osoby, które nie mogą pozwolić sobie na surowe produkty, blanszują czereśnie. Aby były lżej strawne przelewamy je wrzątkiem lub zalewamy na 0,5 – 1 minutę gorącą wodą.

Dobrym pomysłem jest również ugotowanie konfitury z czereśni, która będzie świetnym dodatkiem do ciepłych, gotowanych, zbożowych śniadań. Tutaj uważamy jednak z ilością cukru! Zamiast cukru możemy dodać odrobinę suszonych daktyli lub niewielką ilość ksylitolu.

Warto też przygotować kompot z czereśni. Są tak słodkie, że nie trzeba do nich nic dodawać! Taki napój warto popijać upalny czerwcowy dzień, zjadając ugotowane owoce na deser.

Możecie również spróbować ugotować większą partię kompotu bez cukru. Zapasteryzowany w piekarniku przez 30 minut w 120 stopniach powinien „wytrzymać” przez kilka tygodni. Jeśli chcecie, aby przetrwały do późnej jesieni, możecie dodać 1-2 łyżki ksylitolu na 0,9 litrowy słoik. Ksylitol ma lekkie właściwości konserwujące (nie tak silne, jak cukier) i pomoże wydłużyć ich przydatność do spożycia. Tak przygotowany kompot, najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Smacznego!

Więcej o odżywianiu latem i nie tylko, możecie wysłuchać na moim webinarze: Dojo letnie lub Lato wg medycyny chińskiej.

Źródła:

¹ Zhang, H., & Wang, X. (2019). The Health Benefits of Tart Cherry Consumption: A Review of the Literature. Nutrients, 11(2), 266.

Scroll to Top