Czereśnie są kolejnym pysznym i bardzo wartościowym produktem sezonowym, który powinien znaleźć się w naszej letniej diecie.
Ciepłym, słodkim smakiem odżywiają Qi i Krew.
Poruszają Krew, rozpraszają Zimno, Wilgoć i Wiatr.
Działają w kanałach Serca, Żołądka, Śledziony, Nerek, Wątroby, Płuc.
Warto również zwrócić uwagę na ogonki z czereśni – nie wyrzucajcie ich. Przyrządzony z nich napar skutecznie wyprowadza Wilgoć z organizmu (dlatego znajdują zastosowanie m.in. w odchudzaniu, przy zapaleniach i kamieniach pęcherza moczowego).
Najlepiej zajadać je na surowo. Osoby, które nie mogą pozwolić sobie na surowe produkty blanszują czereśnie (przelewamy je wrzątkiem lub zalewamy na 0,5 – 1 minutę gorącą wodą).
Dobrym pomysłem jest również ugotowanie konfitury z czereśni, która będzie świetnym dodatkiem do ciepłych, gotowanych, zbożowych śniadań. 🙂
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła