Dziś pora na coś słodkiego. Proponuję bardzo proste i szybkie kruche ciasto. Najczęściej używam sezonowych owoców, np. śliwki, gruszki, jabłka, brzoskwinie lub czereśnie!
Wsad do ciasta:
– kilkanaście śliwek (im bardziej dojrzałe tym lepiej),
– łyżeczka cynamonu,
– łyżeczka kardamonu,
– opcjonalnie trochę posiekanego, świeżego imbiru,
– łyżka brązowego cukru lub miodu,
– sok z połowy cytryny.
Śliwki drylujemy i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Odstawiamy i zajmujemy się ciastem.
Ciasto:
– 1,5 szklanki mąki orkiszowej (koniecznie ekologiczna),
– 100 – 120 g zimnego masła,
– 2 szczypty soli,
– pół łyżeczki sody – można i bez, wówczas otrzymamy ultra kruche i delikatne ciasto,
– 2 żółtka.
Wykonanie:
Przesianą mąkę mieszamy z solą i sodą. Dodajemy masło, siekamy je drobno z mąką. Dodajemy żółtka (zostawiamy odrobinę do posmarowania ciasta na koniec) i szybko zagniatamy. Wkładamy do zamrażarki na kilka, kilkanaście minut. Wyciągamy, wałkujemy w okrąg na tyle cienko na ile nam się uda i wykładamy na środek owoce zostawiając wokół ok. 2-3 cm wolnego ciasta, które nakładamy na owoce. Na koniec smarujemy ciasto żółtkiem i pieczemy w temp. 180 stopni. Jak długo? Dobre pytanie, piekę je zawsze na oko, przynajmniej 20 min (wiele zależy od rodzaju owoców, które używamy).
Możecie użyć mąki pszennej, wtedy będzie Wam łatwiej zagnieść ciasto i je rozwałkować i „ładniej” wyrośnie. Jednak orkisz posiada lepszą energetykę niż pszenica, dlatego użyłem takiej mąki w przepisie. Pamiętajcie też, że kruche ciasto zagniata się szybko (aby złapało jak najmniej ciepła z otoczenia i naszych rąk) i warto schłodzić je przed wałkowaniem. Czasami przy zagniataniu dodaję niewielką ilość zimnej wody, aby składniki lepiej się połączyły.
Smacznego!
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła