Szukaj
Close this search box.
Półkole czerwone 2

GALETTE – KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI

PRZEPIS NA GALETTE Z OWOCAMI

Rzadko piszę na moim blogu o typowych deserach. Jednak bądźmy realistami, każdy z nas od czasu do czasu coś świętuje, lub potrzebuje zafundować sobie odrobinę słodkiej przyjemności. Więc, zamiast kupować gotowe ciasta i lody, zróbmy wspólnie domowy deser.

Proponuję bardzo proste i szybkie kruche ciasto. Najczęściej używam sezonowych owoców, np. śliwki, gruszki, jabłka, brzoskwinie lub czereśnie!

SKŁADNIKI NA GALETTE

Czas przygotowania: 90 minut z pieczeniem
Ilość porcji: dużo

Wsad do ciasta:

  • kilkanaście śliwek (im bardziej dojrzałe, tym lepiej),
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka kardamonu,
  • opcjonalnie trochę posiekanego, świeżego imbiru,
  • łyżka brązowego cukru lub miodu,
  • sok z połowy cytryny.

Śliwki drylujemy i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Odstawiamy i zajmujemy się ciastem.

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (koniecznie ekologiczna),
  • 100 – 120 g zimnego masła,
  • 2 szczypty soli,
  • pół łyżeczki sody,
  • można i bez wówczas otrzymamy ultra kruche i delikatne ciasto,
  • 2 żółtka.

WYKONANIE

  1. Przesianą mąkę mieszamy z solą i sodą.
  2. Dodajemy masło, siekamy je drobno z mąką.
  3. Dodajemy żółtka (zostawiamy odrobinę do posmarowania ciasta na koniec) i szybko zagniatamy.
  4. Następnie wkładamy do zamrażarki na kilka, kilkanaście minut.
  5. Wyciągamy, wałkujemy w okrąg na tyle cienko, w jakim stopniu nam się uda i wykładamy na środek owoce, zostawiając wokół ok. 2-3 cm wolnego ciasta, które nakładamy na owoce.
  6. Na koniec smarujemy ciasto żółtkiem i pieczemy w temp. 180 stopni. Jak długo? Dobre pytanie, piekę je zawsze na oko, przynajmniej 20 min. Wiele zależy od rodzaju owoców, które używamy. Jeżeli są bardzo dojrzałe i soczyste możemy potrzebować więcej czasu na pieczenie.

W przepisie możecie użyć mąki pszennej, wtedy będzie Wam łatwiej zagnieść ciasto i je rozwałkować i „ładniej” wyrośnie. Jednak orkisz posiada lepszą energetykę niż pszenica, dlatego użyłem takiej mąki w przepisie.

Pamiętajcie też, że kruche ciasto zagniata się szybko (aby złapało jak najmniej ciepła z otoczenia i naszych rąk) i warto schłodzić je przed wałkowaniem. Czasami przy zagniataniu dodaję niewielką ilość zimnej wody, aby składniki lepiej się połączyły. Smacznego!

Więcej o odżywianiu latem dowiesz się z mojego webinaru: Lato wg medycyny chińskiej oraz Odżywianie jesienią wg TCM.

Scroll to Top