PRZEPIS NA GALETTE Z OWOCAMI
Rzadko piszę na moim blogu o typowych deserach. Jednak bądźmy realistami, każdy z nas od czasu do czasu coś świętuje, lub potrzebuje zafundować sobie odrobinę słodkiej przyjemności. Więc, zamiast kupować gotowe ciasta i lody, zróbmy wspólnie domowy deser.
Proponuję bardzo proste i szybkie kruche ciasto. Najczęściej używam sezonowych owoców, np. śliwki, gruszki, jabłka, brzoskwinie lub czereśnie!
SKŁADNIKI NA GALETTE
Czas przygotowania: 90 minut z pieczeniem
Ilość porcji: dużo
Wsad do ciasta:
- kilkanaście śliwek (im bardziej dojrzałe, tym lepiej),
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka kardamonu,
- opcjonalnie trochę posiekanego, świeżego imbiru,
- łyżka brązowego cukru lub miodu,
- sok z połowy cytryny.
Śliwki drylujemy i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Odstawiamy i zajmujemy się ciastem.
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej (koniecznie ekologiczna),
- 100 – 120 g zimnego masła,
- 2 szczypty soli,
- pół łyżeczki sody,
- można i bez wówczas otrzymamy ultra kruche i delikatne ciasto,
- 2 żółtka.
WYKONANIE
- Przesianą mąkę mieszamy z solą i sodą.
- Dodajemy masło, siekamy je drobno z mąką.
- Dodajemy żółtka (zostawiamy odrobinę do posmarowania ciasta na koniec) i szybko zagniatamy.
- Następnie wkładamy do zamrażarki na kilka, kilkanaście minut.
- Wyciągamy, wałkujemy w okrąg na tyle cienko, w jakim stopniu nam się uda i wykładamy na środek owoce, zostawiając wokół ok. 2-3 cm wolnego ciasta, które nakładamy na owoce.
- Na koniec smarujemy ciasto żółtkiem i pieczemy w temp. 180 stopni. Jak długo? Dobre pytanie, piekę je zawsze na oko, przynajmniej 20 min. Wiele zależy od rodzaju owoców, które używamy. Jeżeli są bardzo dojrzałe i soczyste możemy potrzebować więcej czasu na pieczenie.
W przepisie możecie użyć mąki pszennej, wtedy będzie Wam łatwiej zagnieść ciasto i je rozwałkować i „ładniej” wyrośnie. Jednak orkisz posiada lepszą energetykę niż pszenica, dlatego użyłem takiej mąki w przepisie.
Pamiętajcie też, że kruche ciasto zagniata się szybko (aby złapało jak najmniej ciepła z otoczenia i naszych rąk) i warto schłodzić je przed wałkowaniem. Czasami przy zagniataniu dodaję niewielką ilość zimnej wody, aby składniki lepiej się połączyły. Smacznego!
Więcej o odżywianiu latem dowiesz się z mojego webinaru: Lato wg medycyny chińskiej oraz Odżywianie jesienią wg TCM.