ODŻYWCZE ŚNIADANIE – JAJKA SADZONE Z AWOKADO
To kolejny z cyku moich „mini” przepisów na prosty, szybki i sycący posiłek, np. śniadanie – jajka sadzone z awokado! Podaż odpowiedniej ilość białka przed południem zapewni Wam odpowiednią ilość energii na kolejne godziny. Zjadanie potraw bogatych w białko przed południem redukuje również chęć podjadania w ciągu dnia. Odpowiednio zbilansowane posiłki również redukują ochotę na słodycze. Warto to wykorzystać, jeśli potrzebujecie monitorować stan swojej wagi. A wykonanie jajek sadzonych z awokado jest banalnie proste!
SKŁADNIKI NA JAJKA Z AWOKADO
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: ok. 10-15 minut
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado, najlepiej typu Haas,
- 2 jajka,
- natka kolendry,
- wędzona papryka,
- sól i pieprz,
- sok z limonki (opcjonalnie).
WYKONANIE
- Na oliwie przesmażamy chwilę awokado. Osoby ze słabszym Żołądkiem, czy wrażliwym układem pokarmowym, mogą zamiast smażenia, lekko poddusić awokado.
- Następnie wbijamy jajka, solimy.
- Doprawiamy wędzoną papryki, solą i pieprzem.
- Dodatkowo polecam skropić całość sokiem z limonki.
- Posypujemy całość natką ze świeżej kolendry. Możemy też wykorzystać inną wiosenną zieleninę, czy dziko rosnące rośliny jadalne, np. pokrzywę.
DLA KOGO JAJKA SADZONE Z AWOKADO?
Awokado nawadnia, ochładza, jest dobrym produktem do budowania Płynów Ciała. Jajka jak już wiecie, odżywiają Qi, Krew, Yin. Jak wskazuje medycyna chińska, spożywanie jajek również ma znaczenie w terapii osób mających trudności z płodnością.
O energetyce samych jajek oraz ich wartości z punktu medycyny chińskiej możecie przeczytać w moim artykule: „Jajka i ich energetyka w medycynie chińskiej”. Więcej informacji, o wartości ciepłych, gotowanych posiłków znajdziecie w artykule: „Energetyka pożywienia wg medycyny chińskiej„. O tym jak wspierać się wiosną, dowiecie się z mojego webinaru: „Jak wesprzeć się wiosną wg medycyny chińskiej? Wątroba, Pęcherzyk Żółciowy, element Drzewa”.