ODŻYWCZE ŚNIADANIE – JAJKA SADZONE Z AWOKADO

To kolejny z cyku moich „mini” przepisów na prosty, szybki i sycący posiłek, np. śniadanie – jajka sadzone z awokado! Podaż odpowiedniej ilość białka przed południem zapewni Wam odpowiednią ilość energii na kolejne godziny. Zjadanie potraw bogatych w białko przed południem redukuje również chęć podjadania w ciągu dnia. Odpowiednio zbilansowane posiłki również redukują ochotę na słodycze. Warto to wykorzystać, jeśli potrzebujecie monitorować stan swojej wagi. A wykonanie jajek sadzonych z awokado jest banalnie proste!

SKŁADNIKI NA JAJKA Z AWOKADO

Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: ok. 10-15 minut

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado, najlepiej typu Haas,
  • 2 jajka,
  • natka kolendry,
  • wędzona papryka,
  • sól i pieprz,
  • sok z limonki (opcjonalnie).

 

WYKONANIE

  1. Na oliwie przesmażamy chwilę awokado. Osoby ze słabszym Żołądkiem, czy wrażliwym układem pokarmowym, mogą zamiast smażenia, lekko poddusić awokado.
  2. Następnie wbijamy jajka, solimy.
  3. Doprawiamy wędzoną papryki, solą i pieprzem.
  4. Dodatkowo polecam skropić całość sokiem z limonki.
  5. Posypujemy całość natką ze świeżej kolendry. Możemy też wykorzystać inną wiosenną zieleninę, czy dziko rosnące rośliny jadalne, np. pokrzywę.

DLA KOGO JAJKA SADZONE Z AWOKADO?

Awokado nawadnia, ochładza, jest dobrym produktem do budowania Płynów Ciała. Jajka jak już wiecie, odżywiają Qi, Krew, Yin. Jak wskazuje medycyna chińska, spożywanie jajek również ma znaczenie w terapii osób mających trudności z płodnością.

O energetyce samych jajek oraz ich wartości z punktu medycyny chińskiej możecie przeczytać w moim artykule: „Jajka i ich energetyka w medycynie chińskiej”. Więcej informacji, o wartości ciepłych, gotowanych posiłków znajdziecie w artykule: „Energetyka pożywienia wg medycyny chińskiej„. O tym jak wspierać się wiosną, dowiecie się z mojego webinaru: „Jak wesprzeć się wiosną wg medycyny chińskiej? Wątroba, Pęcherzyk Żółciowy, element Drzewa”.

 

Scroll to Top