Szukaj
Close this search box.

PRZEPIS NA KREM Z POMIDORÓW

Chyba każdy lubi zupę pomidorową. A smak letnich pomidorów, które nałapały wakacyjnych promieni słońca, jest nie do zapomnienia! Stąd przepis na prosty, ale przepyszny krem z pomidorów. Korzystajcie z tej zupy, zanim nadjedzie jesień i skończą się letnie pomidory.

SKŁADNIKI NA KREM Z POMIDORÓW

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 1,5 kg mocno dojrzałych pomidorów,
  • 3-4 cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki, koperku, lubczyku,
liść laurowy, ziele angielskie, cząber, estragon,
  • 2l bulionu,
  • sól, pieprz.

WYKONANIE

  1. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy czosnek, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Gdy całość zmięknie, wyławiamy przyprawy i dodajemy pokrojone pomidory, sól i świeżo mielony pieprz.
  3. Dusimy całość, dodając w międzyczasie cząber i estragon oraz grubszą część natki pietruszki, koperku i lubczyku.
  4. Po kilkunastu minutach blendujemy całość na gładką masę.
  5. Następnie dodajemy bulion i zagotowujemy.
  6. Na koniec posypujemy świeżą zieleniną.

Smacznego!

O odżywianiu latem możecie przeczytać w artykule: Odżywianie latem wg medycyny chińskiej lub posłuchać: Lato wg medycyny chińskiej.

Scroll to Top