PRZEPIS NA KREM Z POMIDORÓW
Chyba każdy lubi zupę pomidorową. A smak letnich pomidorów, które nałapały wakacyjnych promieni słońca, jest nie do zapomnienia! Stąd przepis na prosty, ale przepyszny krem z pomidorów. Korzystajcie z tej zupy, zanim nadjedzie jesień i skończą się letnie pomidory.
SKŁADNIKI NA KREM Z POMIDORÓW
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 1,5 kg mocno dojrzałych pomidorów,
- 3-4 cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- natka pietruszki, koperku, lubczyku, liść laurowy, ziele angielskie, cząber, estragon,
- 2l bulionu,
- sól, pieprz.
WYKONANIE
- Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy czosnek, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie.
- Gdy całość zmięknie, wyławiamy przyprawy i dodajemy pokrojone pomidory, sól i świeżo mielony pieprz.
- Dusimy całość, dodając w międzyczasie cząber i estragon oraz grubszą część natki pietruszki, koperku i lubczyku.
- Po kilkunastu minutach blendujemy całość na gładką masę.
- Następnie dodajemy bulion i zagotowujemy.
- Na koniec posypujemy świeżą zieleniną.
Smacznego!
O odżywianiu latem możecie przeczytać w artykule: Odżywianie latem wg medycyny chińskiej lub posłuchać: Lato wg medycyny chińskiej.