Szukaj
Close this search box.

POMIDORY WG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ

Pomidory są bardzo ciekawym, sezonowym produktem, który warto włączyć do swojej letniej diety.

Jak czytamy:

Mimo że już sama nazwa pomidor kojarzona była z owocem – a mianowicie z jabłkiem złotym lub jabłkiem miłości, to jest on zaliczany do warzyw – a dokładniej do warzyw o jadalnych owocach. Z botanicznego punktu widzenia pomidory są oczywiście owocami – a dokładniej są to wielonasienne, mięsiste jagody. Ten typ owocu jest powszechny u gatunków roślin należących do tej samej rodziny botanicznej – psiankowatych (Solanaceae), do której należą m.in. takie warzywa jak papryka czy coraz popularniejsza na naszym rynku (a także w uprawach) oberżyna. ~ www.sppiopo.pl

ENERGETYKA POMIDORÓW WG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ

Pod względem energetyki pomidory w zależności od źródła pochodzenia, gatunku i stopnia dojrzałości będą posiadać smak słodko-kwaśny i termikę chłodną/zimną. Pomidory działają przede wszystkim w obszarze Śledziony, Wątroby i Serca (czyli narządów silnie związanych z Krwią). Pomidory odżywiają też Yin, świetnie budują Płyny Ciała, są pomocne w redukcji Gorąca oraz wyprowadzenia Toksyn.

Cennym składnikiem pomidorów jest likopen. Naturalny przeciwutleniacz, który skutecznie usuwa wolne rodniki odpowiedzialne głównie za rozwój chorób nowotworowych. Jeszcze bardziej jest znany ze swych właściwości redukujących frakcji LDL cholesterolu czy ogólnej poprawy stanu układu krwionośnego. Jest to szczególnie istotne dla osób zagrożonych udarem lub zawałem.

Co ciekawe likopen szczególnie dobrze uwalnia się podczas rozdrabniania i obróbki termicznej pomidorów. Dlatego znajdziemy go najwięcej w keczupie czy przecierze pomidorowym. Jednak nie polecam zaopatrywać się w te produkty na zwykłych półkach sklepowych, gdyż użyty surowiec często jest słabej jakości i mocno nawożony. Ponadto proces produkcji nie ma nic wspólnego z tym jak kiedyś przyrządzano przeciery, keczupy, sosy pomidorowe – pomidory należy gotować przynajmniej parę godzin, a współczesne szybkie technologie niewiele tutaj dają. Należy również uważać na „nieprzewidziane” dodatki np. cukier, które mogą nam szkodzić.

Co ważne przemysłowa produkcja przecierów sprawia, że są one mocno wychładzające, kwaśne i silnie nawilżające. W połączeniu z pszennym makaronem (który ma podobne właściwości), bardzo szybko może to doprowadzić do powstania tzw. Zimnej Wilgoci, szczególnie u małych dzieci, które mają nie w pełni rozwinięty układ pokarmowy. Przecier gotowany powoli, bez niepotrzebnych dodatków chemicznych, sztucznego odparowania ma zupełnie inne właściwości. Powolny proces gotowania sprawia, że staje się zasadowy i bardzo przyjazny dla naszego układu pokarmowego.

Jeżeli pragniecie wykorzystać moc pomidorów i likopenu, to zachęcam do kupowania sprawdzonych produktów lub przyrządzeniu przecieru samemu w domu. Warto poświęcić te parę chwil i zainwestować w swoje zdrowie!

Więcej o odżywianiu latem możesz dowiedzieć się z webinaru: Lato wg medycyny chińskiej – żywienie i zabiegi wzmacniające odporność!

Scroll to Top